Så arbetar vi med ETT GULSVART HJÄRTA
Publicerad: 2020-09-16
Uppdatering om verksamheten kring vårt CSR-projekt!

En ny säsong närmar sig och vi är glada att ett antal nya partners har valt att stötta VIK och vårt arbete med "Ett Gulsvart Hjärta". Trots det utmanande läget i världen så hoppas vi att snart kunna komma igång igen med våra möten och utbildningar.

UTBILDNINGAR OCH FADDERVERKSAMHET

Under förra säsongen utbildade Friends våra ungdomsledare i hur de ska jobba med VIK:s aktiva barn och ungdomar för att motverka mobbning, kränkning, diskriminering och machokultur. När turen kom till vårdnadshavarna i början av april kom Covid-19 och satte stopp för folksamlingar över 50 personer, som hade varit fallet då. Så fort läget ljusnar och restriktionerna lättar kommer dessa utbildningar att genomföras.

Den 15 september skulle Friends ha kommit till Västerås för att utbilda våra seniorspelare. Både herrar och damer. Syftet med utbildningen är att vi säsongen 20/21 ska satsa på att vår Fadderverksamhet, där seniorspelarna är faddrar i ungdomslagen, ska stärkas upp. Tillsammans med ungdomsledarna ska faddrarna prata med sin grupp om hur man är en bra kompis och hur vi får alla att trivas i gruppen och känna glädje.

Friends baserar all sin verksamhet på forskning och där är det tydligt att idoler/förebilder är ett mycket bra sätt att nå barnen på. Vi vill då att både ungdomsledarna och seniorspelare ska vara väl förberedda och veta vad de pratar om, vilket Friends ser till med sina utbildningar. Vi tror mycket på detta och ser fram emot att sätta i gång. På grund av sjukdomsläget I herrlaget avvaktar vi givetvis med denna utbildning. Friends kommer hit så fort sjukdomsläget i truppen har ljusnat.

BRA SAMARBETE MED FRIENDS

Calle Gustafsson som är utbildningschef på Friends är nöjd med samarbete med VIK.

-Det är fantastiskt att vara en del av Västerås IK:s satsning "Ett Gulsvart Hjärta". Att en av Sveriges största hockeyklubbar aktivt arbetar för att öka mångfald, förebygga mot kränkningar och diskriminering samt häva machokultur är något som fler av landet stora föreningar bör ta efter. Stiftelsen Friends är både stolta och glada att Västerås Ishockey tar kampen mot mobbning tillsammans med oss.

KARTLÄGGNINGSENKÄT NUMMER 2

Hösten 2019 gjorde Friends en första kartläggningsenkät med aktiva och ledare i VIK. Under kommande höst är det dags för nummer 2. I arbetet vi gör med Friends ingår att de gör en sån kartläggningsenkät en gång per säsong, för att ge oss i VIK en koll på nuläget i föreningen avseende trivsel, trygghet och attityder. Frågorna kommer att vara likartade. Den stora skillnaden är att de kan börja se vad som hänt under det första året av vårt samarbete.

LÅNEUTRUSTNINGAR

En av våra målsättningar säsongen 20/21 är att ge fler barn chansen att få testa på hockey i VIK, utan att det ska bli så kostsamt. Vi har fått en mycket fin respons från er partners där, som vill bidra till låneutrustningar. Vi kan glatt meddela att vi redan innan säsongen startat har kunnat beställa 25st nya låneutrustningar, och därmed utökat den mängd vi hade sedan tidigare. I framtiden vill vi utöka den mängden än mer och där är stödet från er partners en nyckel.

FÖRSTA SKÄRET MED EXTRA FOKUS PÅ FLICKSIDAN

Den 4 oktober är det dags för vårt årliga “Första skäret”, dagen barn från en viss ålder (i år födda 2015) och uppåt får komma och testa på ishockey i ABB Arena. De senaste åren har det kommit över 100 barn på detta. Det är vid “Första skäret” som vi väljer att göra vår första riktade insats för att få fler tjejer att börja spela ishockey I VIK.

I samråd med aktiva ungdomsledare på Flicksidan i föreningen har vi bestämt att det ska finnas en möjlighet för tjejer att komma och prova på under en egen istid, med enbart tjejer. Man kan givetvis välja någon av de andra hålltiderna också, men på den egna tiden finns det mer utrymme. Vi kommer också att ha ledare från Flicksidan på plats, samt spelare från Damlaget, för att tjejerna som kommer ska få så bra hjälp som möjligt.

VÄRDEGRUNDSARBETE

Under kommande säsong ska det värdegrundsarbete som påbörjades säsongen 19/20 kommuniceras ut och implementeras i föreningen.

EN VIKTIG DEL AV VÄSTERÅS IK

VIK:s ordförande Pär Södergren är nöjd med utvecklingen av CSR-projektet "Ett Gulsvart Hjärta" som startades i maj 2019.

-Vi är väldigt nöjda med uppstarten av "Ett Gulsvart Hjärta" och vi märker redan nu av effekterna hos våra partners. Detta är en viktig del av Västerås IK och vi vill hela tiden utveckla och förbättra vår verksamhet. Även om läget i världen just nu är både utmanande och ansträngt på många håll så tror vi stenhårt på detta arbete. På sikt kommer detta projekt att hjälpa oss att ta nästa steg både på och utanför isen.

KLARA PARTNERS 20/21

Avslutningsvis vill vi tacka alla företag som hittills valt att stötta Västerås IK och vårt arbete med Ett Gulsvart Hjärta säsongen 20/21. Ni kan bli fler under September, då vi för dialog med ett par företag till.

Redan klara nu är:

 • Mälarenergi
 • Swedbank
 • Mimer
 • Länsförsäkringar Bergslagen
 • Dina Försäkringar
 • ICA Maxi Hälla
 • Prolounge
 • Aros Golv & Platt
 • JS Transport
 • PG Brand
 • Kadesjös Ingenjörsbyrå
 • Mälardalensteknikkonsult
 • Riksbyggen
 • Sahlbergs Cykel
 • Elkon
 • Ytterhälla Transport AB
 • Bäckby Trädgårdsmaskiner & Vulk
 • Seuz Recycling AB
Jens Brandberg