Bo Wallin har lämnat oss
Publicerad: 2023-05-23
Han var känd som statistikoraklet som kunde allt om alla i Västerås IK:s långa historia. Med sitt brinnande intresse för klubben bidrog han på både styrelsenivå och som volontär under sina många år i föreningen. Nu har den gulsvarta eldsjälen "Bosse" Wallin somnat in, 78 år gammal.

Bo Wallin föddes 1944 i Västerås och kom tidigt i kontakt med klubben som skulle bli en stor del av hans vuxna liv.

— Som ung skrev han insändare i VLT och riktade kritik mot klubben och till slut tog VIK kontakt med Bosse och på den vägen blev det, berättar Anders Helmersson, en av Bosses äldsta vänner.

Den egna idrottskarriären sträckte sig aldrig längre än till korpfotbollen, men kärleken till ishockeyn och VIK varade livet ut. Under sina år i gulsvart hade han en mängd olika roller. Han satt i styrelsen under ett antal år - och hade även ideella uppdrag som skribent för hemsidan, statiskansvarig, pressvärd och konferencier.

— VIK betydde väldigt mycket för honom. Han hade alltid en rolig anekdot från sina år i klubben att berätta för vänner och bekanta. Sen tror jag också att Bosse hade en stor påverkan på föreningen i sig under alla år som han hjälpt till och arbetat ideellt. Vi kunde sitta på kvällarna och komma på idéer för att utveckla klubben. Mot slutet så sa han till mig att vi inte fick hitta på fler tokigheter för det orkade han inte genomföra, berättar Helmersson.

I sin roll som pressvärd var Bosse Wallin både en uppskattad och pålitlig resurs för klubben.

— Han var alltid väldigt trevlig och hjälpsam under matcherna när jag mötte honom i pressrummet. Vi hade ett bra samarbete genom åren där man alltid kunde lita på att få tag i rätt siffror och statistik kring VIK och de spelare som representerat klubben, berättar Pasi Hiirikoski, tidigare VIK-reporter och sportchef på Vestmanlands Läns Tidning.

2011 debuterade Bosse även som gulsvart författare. Den 8 september 2011 släpptes boken ”VIK Hockey – Laget i mitt hjärta”. I den 223 sidor långa boken har Bosse skapat ett arv om föreningens historia, som för alltid finns förevigat i skriftlig form. Boken sträcker sig ”Från den primitiva starten 1939 fram till våren 2011”.

Bosse Wallin lämnar ett stort tomrum efter sig i det gulsvarta hockeylandskapet. Västerås IK vill rikta ett stort tack till Bosse för alla hans fina insatser under sina år inom VIK. Du kommer alltid vara en av de riktigt stora i klubbens historia som varit med och format föreningen till vad den är i dag.

Med all vår gulsvarta kärlek, tack för allt Bosse!

Här ovanför kan du höra Pasi Hiirikoski och Anders Helmersson berätta mer om deras intryck av Bosse Wallin i VIK-TV.

Du kan även lyssna till några av Bosses alla härliga historier om VIK när han gästade hockeypodden våren 2016:

Jimmy Gerdin