Seger borta mot Vita Hästen
Publicerad: 2023-03-14
Det blev Västerås som gick vidare från åttondelsfinalen genom att vända och vinna match två(i bäst av tre) i den sista perioden.

Vita Hästen - Västerås 1 - 2 (0-0, 1-0, 0-2)

Trots en spelmässigt lite skakig första match i åttondelsfinalen tog Västerås med sig seger i första matchen i bäst av tre. Frågan var om Vita Hästen skulle ta tillbaka initiativet på hemmais och tvinga fram en tredje och avgörande match.

Första perioden

Hemmalaget Vita Hästen kom inte alls ut i tempo furioso när pucken släpptes till spel i Norrköping. Istället blev det, aningen överraskande, Västerås som till största del fick styra och bestämma ute på isen. Det var först under periodens sista fem minuter som Vita Hästen trampade igång sin offensiv och började utsätta Johan Gustafsson för en del svårigheter.

Västerås hade ett tidigt powerplay(06:37) i perioden men precis som tidigare under denna säsong blev det inte mycket av det. Fördelningen av "farliga chanser" blev jämnt fördelat över matchens första tjugo spelade minuter. Skott: 10 - 12.

Andra perioden

I den andra perioden svängde momentum över till hemmalaget och Västerås såg långa stunder tunga och sega ut i sina aktioner. Eller med andra ord, de såg trötta och slitna ut.

När Isac Skedung drog på sig en tvåa för interference, efter tekning i egen zon, fick Vita Hästen chans till spel i powerplay(25:18). Precis som i det tidigare mötet kunde hemmalaget snabbt sätta upp sitt powerplay och börja jaga en kvittering. En kvittering som kom genom Sebastian Benker. Benker tog ett avslut från blålinjen och fick se pucken segla in bakom en skymd Johan Gustafsson(25:26).

Inte blev det bättre för Västerås då Oliver Bohm drog på sig en tvåa för fasthållning(27:02) och gav motståndarna nytt powerplay och chans att utöka sin ledning i matchen. Lyckligvis för Västerås kunde laget genom sitt boxplay städa undan den möjligheten för hemmalaget.

I slutet av perioden var det hemmalagets tur att dra på sig utvisning(38:56). Västerås hade fortsatt väldigt svårt att skapa några farligheter i sitt powerplay och det blev i stället Vita Hästen som var nära att göra mål! Där hade Västerås tur och slapp undan med blotta förskräckelsen. Skott: 13 - 6

Tredje perioden

Den tredje perioden gav en ny matchbild gentemot de två tidigare. Vita Hästen syntes tydligt börja spela mer på att behålla ledning än att utöka densamma. Denna agenda bjöd självklart tillbaka Västerås in i matchen rent spelmässigt. Hemmalaget var länge duktiga på att stänga för spel centralt i sin egen zon och Västerås tvingades ut mot sargerna.

Men, Västerås skulle få sitt kvitteringsmål, och detta efter en fast situation. Västerås vann en offensiv tekning, Liam Dower Nilsson, försöka ta snabbt avslut. Pucken bromsade upp av försvarande spelare men damp ned i närheten av Simon Robertsson som närmast med en bandysving fick halvträff på pucken. Vita Hästens målvakt var inte alls beredd på det tillslaget och pucken "rann in" vid den högra stolpen(50:29). Turligt kan tyckas men den som vinner duell om puck framför målvakt belönas ofta.

Efter kvittering hamnade spelet i en form av pausering. Vita Hästen behövde nu ställa om till mer offensivt spel. Västerås behövde andas, samla mer energi, för att gå för ännu ett mål.

Ur denna tillfälliga "stiltje" i spelet passade Västerås på att trycka in 2 - 1 genom backen(!) Oliver Bohm. Ett till synes väldigt passivt Vita Hästen släppte fram Bohm framför kassen som därmed kunde styra in pucken Alexander Lindelöf lyfte fram(55:29). En direkt överraskande vändning av matchen då Västerås, förutom målen, inte skapade så många riktigt vassa chanser.

Vita Hästen började naturligtvis trycka på offensivt men fick inget riktigt bett och Västerås kunde relativt enkelt hålla undan fram till slutsignalen. Detta trots att hemmalaget spelade med en man mer sista minuten. Precis som i den tidigare matchen (då ribbskott med 10 sekunder kvar) fick Vita Hästen sitt bästa läge för kvittering med endast några ynka sekunder kvar av perioden. Skott: 8 - 8

Summering

En lite märklig match ur flera aspekter. Vita Hästen kom inte ut för att äga matchen som många förväntat sig. Västerås såg ut att ha god kontroll. Pendeln svängde över till hemmalaget i andra perioden med mål i powerplay. Då såg Västerås ut att få inrikta sig på en tredje match. I den sista perioden vägde matchen återigen över till Västerås som lyckades göra två mål. Signifikativt för dessa två matcher är att Västerås inte alls haft samma spelmässiga höjder som tidigare den senaste tiden. Det har var faktiskt lite småskakigt. Utifrån detta perspektiv får man lyfta på hatten att laget kunde gå ur detta matchspel som vinnare. I kvällens match blev målvaktsspelet, och defensiven, de vinnande faktorerna.

Olof "GurkOlle" Loklint