Nyförvärv i fokus: Anton Svensson
Publicerad: 2021-08-20
Vi möter nyförvärvet Anton Svensson som gör comeback i klubben efter två säsonger i Tingsryd.

Hej där Anton Svensson! Jag hann ju träffa dig när du var hos oss säsongen 2018/19.

-Ja det stämmer. Det var väldigt kul. Jag fick chansen att gå upp en liga i slutet av säsongen. Sedan fick jag vara med på resan där vi tyvärr torska en match(hemma mot Leksand) som gjorde att vi inte fick spela SHL-kval.

Du hann sju matcher i grundserien och sedan våra matcher i slutspelsserien.

-Exakt!

Den där hemmaförlusten mot Leksand i första spelomgången i slutspelsserien, är det något som du grämer dig för fortfarande?

-Det är klart att det varit mycket roligare om vi vunnit den matchen men det var ju andra matcher efter det. Vi kanske kunde haft en chans i SHL-kvalet men det är inget jag går och tänker på nu. Det var lite synd att just matchen mot Leksand kom i första omgången. Det hade varit roligare om den kommit som en final på slutspelsserien.

Och nu till frågan om vad som hände med Anton Svensson när du gick till Tingsryd

-Jag tror det var ganska bra för mig att gå till Tingsryd just då. Komma till en klubb där jag fick chansen att utvecklas i min egen takt. Hos Västerås var det lite mer att få känna på ligan för första gången. Jag fick vänja mig med farten, med spelet, och allt annat som är runt omkring ett lag i Hockeyallsvenskan med media och allt det där. Första säsongen i Tingsryd byggde jag upp mitt självförtroende och förra säsongen klickade det i ordentligt.

Du gjorde skapligt med poäng redan första säsongen i Tingsryd men i andra säsongen tog ditt poänggörande fart. Du verkligen öste in poäng.

-Det berodde nog på att jag fick spela i många situationer, tre mot tre i slutet av matcher, och i powerplay. Får man mycket istid så gör man fler poäng.

När jag följde dig i dina matcher i Tingsryd slog det mig att du alltid såg så bekväm ut med pucken!

-Jo, det är någonting som man lärt sig under tiden som man utvecklat sitt spel. Jag har alltid försökt behålla lugnet. Klarar man av det så ger man sig själv lite mer tid på isen. Ger man sig tid själv brukar man ofta komma i lägen där man kan slå en avgörande passningen eller göra ett mål. Det kan handla om att man flyttar på pucken någon meter i sidan som gör att man kan slå en helt avgörande passning.

Utifrån vad du berättar känns det väldigt bra att du nu valt att fortsätta din karriär i Västerås!

-Det blev ju en riktigt bra säsong för mig förra säsongen i Tingsryd med bra självförtroende och att allt klickade i i spelet på isen. Västerås hörde av sig tidigt och jag kände redan säsongen 18/19 att Västerås var ett bra ställe att vara på för mig. Så det känns bra att vara tillbaka.

Har du fortsatt någon koppling till Köping där du spelade säsongen 18/19 innan du kom till oss?

-Nej, jag själv är ju från Södertälje så jag har egentligen ingen koppling till Köping nu. Den endal kopplingen nu är att min lillebror ska spela för Köping denna säsong, som målvakt. Jag och min flickvän bor nu i Västerås i ett område som heter Vega.

Hur tar du dig till arenan? Cyklar eller?

-Det beror lite på vädret. Regnar det för mycket blir det bilen, Jag bor granne med Isac Skedung så vi kan samåka.

Ser att du faktiskt hunnit med att spela i Nyköping också!

-Efter att jag spelat i J18(SSK) och hade ett år kvar på gymnasiet så fick jag inte plats i SSK:s J20-lag. Under första året i Nyköping var jag utlånad men sedan fick jag välja mellan att spela i Tumba eller Nyköping och då valde jag att stanna i Nyköping då jag visste att de var ett stabilt lag i Ettan. Redan efter jul den säsongen(2012/13) fick jag börja spela A-lagshockey.

Det tycks som lite av en slump var man hamnar som ishockeyspelare i unga år.

-Ja, lite så är det. Det måste passa rätt med vad föreningen vill och vad man själv önskar. Allt runtomkring måste fungera för att man ska må bra och och trivas. Det är extremt viktigt.

Detta med att du är lite av en spelfördelare, är det något du alltid varit i den karriär?

-Nej, från början i min karriär var jag en utpräglad målskytt. Det spelade ingen roll om det var fotboll eller innebandy. Det var bara mål som gällde för mig. Jag vet inte riktigt när jag gick över till att mer bli en framspelare än målskytt. Det kanske var under min collegetid(2013-17) i USA. Det var nog där jag började göra fler assist än mål.

När jag tittar på dina stats syns det tydligt att du jämnat ut mellan målgörande och att slå avgörande passningar i din utveckling fram till idag.

-Det kan också bero på att jag fått en mer avgörande roll i powerplay där jag blivit mer passningsläggare än skytt.

Med tanke på hur uselt vårt powerplay fungerade förra säsongen så har du verkligen en plats att fylla i vår trupp denna säsong.

-Ja, det är klart man har det. Man är en av flera pusselbitar som ska få detta att fungera bättre i vägen mot en plats i SHL. Det känns jättekul. Det finns många variabler som ska klicka för att man ska få ett bra powerplay. Det ska finnas spelare som förmår att slå avgörande passningar. Just förmågan att värdera rätt lägen. När ska man slå den avgörande passningen. Under mitt första år i Tingsryd hade vi inte något speciellt bra powerplay men till senaste säsongen bytte vi en spelare i uppställningen och då blev det bättre.

Som spelare, hur mycket tänker man på om till exempel spelet i powerplay inte fungerar.

-Man försöker att inte läsa så mycket i media av vad som skrivs eller på sociala medier. Vi har ju själva en process inom laget som vi jobbar efter. Fansen vill säkert att ett powerplay ska fungera på en gång men när det är ett nytt lag, med många nya spelare, så kan det ta lite tid. Det handlar mycket om kemi. Det viktigaste är tålamod och tro på processen. Gör man det då kommer det till slut fungera. I alla fall oftast. Så fort man börjar stressa upp, bry sig om vad alla andra tycker och tänker, då är risken att man inte fokuserar på det man ska göra. Då är risken att det inte fungerar alls. Det är viktigt att hålla sig till det man bestämt inom laget.

Det finns en naturligt motsättning mellan ett lags långsiktighet att arbeta på sin process och supportrars krav på omedelbar leverans.

-All sport är ju väldigt resultatfixerat och som spelare förstår man det. Supportrar vill helt naturligt att vi som lag ska vinna matcher. Men man får inte glömma att även vi spelare är människor. Man har helt enkelt inte alltid världens bästa dag. Så länge man alltid försöker göra sitt bästa så kommer det lösa sig långsiktigt. Ibland måste man också titta lite på prestation även om resultatet inte blir så bra. Ibland kan man som lag spela svindåligt men ändå vinna vissa matcher och sedan spela hur bra som helst men ändå förlora. Om man har fler bra än dåliga prestationer så kommer det bli bra i slutänden.

Jag vill bara säga att de spelare jag intervjuat så här långt har verkligen bjudit på sig själva. Det har blivit långa inspelningar för mig att hantera.

-(Skratt) Vi har ganska många spelare i laget som är väldigt utåtriktade på det sättet och som vågar prata inför grupp, ja, prata överhuvudtaget. Det är positivt.

Om du skulle beskriva dig själv som spelare/person, med tre ord, hur låter det då?

-Tävlingsinriktad, självmedveten och positiv.

Hur har du det med dina klubbor?

-Det är speciellt med klubbor. Jag vill ha dem på ett sätt men det blir inte panik om det inte blir exakt så. Jag har samma vinkel och samma flex på mina klubbor längden kan variera lite under säsong. Det är inte jättemycket skillnad men kan vara lite grann. Det rör sig bara om några millimeter i skillnad på längd. Under säsongen kommer jag att byta mellan svart och vit tejp beroende på den känsla jag har den dagen. Jag har korta klubbor. Jag har aldrig förstått varför man ska ha en lång klubba. Om en back har en lång klubba, det kan jag förstå. Men som forward har jag inte förstått varför man ska ha speciellt lång klubba. Med lång klubba får du pucken längre ifrån dig vilket gör det lättare för backar att komma ut pucken.

Och nu något helt annat. Efter en fenomenal säsong vill sportchefen bjuda dig, med respektive, på en resa. Vart vill du åka då?

-Oj, vill man bjuda på det sättet så kan man lika gärna åka till Maldiverna! Ett annat alternativ vore Santorini i Grekland. Jag väljer nog Santorini. Maldiverna får jag ta nästa säsong(skratt).

Jaha, kan du laga mat?

-Ja, men det tycker jag. Det vill jag nog säga att jag är.

Om du ska laga något riktigt gott, vad blir det då?

-Det kan bli lite vad som helst. Jag har ju slutat att äta kött. Det får bli någon fiskrätt eller något vegetariskt. Jag och min flickvän äter vegetariskt två tre gånger i veckan.

Var det ett svårt beslut att välja bort kött?

-Jag har inte haft problem med det. Det var förra sommaren som det kändes rätt att sluta äta kött. Det fanns lite olika orsaker till att jag valde bort kött. Många har nog sett en dokumentär som heter The Game Changers(en serie där man söker efter den perfekta kosten för idrottsmän). Det väckte mitt intresse så jag började läsa på om detta. Det har funnits lite problem med hjärtproblem i familjen(pappa, farfar) så då tänkte jag prova att ta bort kött ur min egen kost. Åker jag hem till någon som bjuder på kött, då äter jag, men jag köper inte längre kött själv.

Jag måste fråga. Har du ett bra skott?

-Jo men det tycker jag!

Hur definierar man ett bra skott?

-Jag skulle nog säga att ett bra skott är precisionssäkert och ganska hårt. Jag har inget speciellt slagskott man jag skulle vilja säga att mina handledsskott är pricksäkra. För mig är det kanske att jag har ett sinne för när och vart jag ska skjuta. Jag vill säga att mina skott blir bra för att jag kan ta mig fram till bra lägen. Om man är på rätt plats vid rätt tillfälle då blir det också svårare för målvakten.

När gjorde du senast något riktigt snygg mål?

-Jag kommer ihåg ett mål jag gjorde. Jag har faktiskt gjort två liknande mål. En gång var när jag spelade i Nyköping. Jag kom en mot en och gjorde en backhandtunnel på backen, fintade höger, gick tillbaka vänster, sedan gjorde jag en Foppa-fint på målvakten. Sedan gjorde jag samma sak i Köping en gång. Då gjorde jag tunnel på backen från andra hållet men avslutade med samma Foppa-fint på målvakten.

Kan vi kalla detta för en Anton Svensson-fint?

-(Skratt). Min fint är att spela mellan benen. Många av mina frilägen har avslutats med en liten fint där jag placerat in pucken mellan målvaktens benskydd.

Vad har du för tics inför match?

-Ska jag vara helt ärlig har jag inget sådant som jag måste göra. Jag har mina klubbor och dom får ingen annan röra. Om jag inte ser, eller vet om det, så är det ingen fara. En liten sak är att när jag går ut till match får inte bladet röra marken. Det får inte bli smutsigt. Jag ställer mina klubbor med bladet uppåt. Under de senaste säsongerna har det blivit att jag gått ut och av isen sist men om någon annan spelare i laget vill göra det nu så är det inget problem för mig.

Jag nästan glömt bort en sak. Du är jag arvinge i rakt nedstigande led till en legend inom svensk ishockey. Kjell Svensson.

-Ja, och min farfar(Kjell Svensson) berättade om en episod när han spelade. De hade ingen hjälm på den tiden. Han räddade ett skott med huvudet, kastade ut pucken till den som sköt, och sa åt honom att göra ett nytt försökt.

Vad har du för dolda talanger?

-Jag är väldigt bra i golf, skulle ja vilja säga.

Då får jag tacka dig för att du tog dig tid att svara för mina frågor!

-Tack själv!

.

Olof Loklint