Förlust på övertid hemma mot BIK Karlskoga

28 februari 2020 22:35

Kelsey Tessier gjorde sitt elfte mål för säsongen i kvällens match.


Västerås - Karlskoga 3-4(öt) (0-0,2-3,1-0, 0-1)

Första perioden

Viktiga poäng stod på spel inför fredagskvällens match mot gästande BIK Karlskoga. Tidigare möten denna säsong lagen emellan spelmässigt väldigt jämna. Skulle Västerås intresse av att behålla femteplatsen skapa tillräckligt med motivation för att vinna matchen?

Inledningsvis var det Västerås som snurrade runt rätt frisk nere i BIK Karlskogas försvarszon. Framför allt formationen med William Wikman, Isac Skedung och Anthon Eriksson som lyckades skapa lite längre anfall tack vare sin intensitet längs sargerna. Man vann tillbaka pucken flera gånger om och kom tack vare detta fram till en hel del bra avslut.

Efter fyra minuters spel drabbades båda lagen av utvisning och det blev spel fyra mot fyra. Även i den spelformen var det fortsatt Västerås som såg mest alerta ut och man kom fram till några halvfarliga avslut.

I matchminut sex inträffade en incident som retade hemmapubliken. Västerås Fredrik Johansson genade genom BIK Karlskogas målområde på väg hem efter att Västerås tappat pucken. Då lyckades Tim Juel, BIK Karlskogas målvakt, ställa sig ivägen och fick en liten touch av nämnde Fredrik Johansson. Det blev ett dramatiskt fall och domaren bedömde det hela som en goaltender interference. Tid 06:21

Västerås hade dock inga som helst besvär med att stänga ned BIK Karlskogas powerplay och matchen fortsatt mållös.

Resternade tid av perioden var det ganska öppen ishockey där båda lagen ställde om snabbt från försvar till anfall. Båda lagen kom till många avslutslägen något som även skottstatistiken för perioden skvallrade om.

Västerås fick även de chans till spel i powerplay efter en situation framför BIK Karlskogas mål där det vevades lite efter avblåsning. Anthon Eriksson i hemmalaget fick sätta sig på botbänken två minuter för roughing medan hans kombatant i BIK Karlskoga fick 2+2. Tid 16:20.

Tyvärr fick inte Västerås till något riktigt bra powerplay utan gästande BIK Karlskoga kunde tämligen enkelt hålla rent bakåt i två minuter.

Precis i slutsekunderna tilldömdes BIK Karlskoga en straff då Västerås Jimmie Jansson bedömdes varit regelvidrig då han försökte avstyra ett friläge för gästerna. In på isen klev BIK Karlskogas Gustaf Thorell för att verkställa straffslaget. Avslutet var dock så dåligt att Jesper Myrenberg inte behövde ingripa. Skott: 18:11

Andra perioden

Västerås inledde perioden genom att spela sig fram till ett avslut som gav 1-0. Det var formationen med Benker, Tessier och Lunsjö som stod för grannlåten. Sebastian Benkers passning in till Alexanders Lunsjö vid den bortre stolpen var delikat och målet närmast vidöppet. Detta var Alexander Lunsjös tioende mål för säsongen. Tid 20:52

Det var fortsättningsvis Västerås som såg ut att ha mest fart under fötterna under de första minuterna av perioden. Men det skulle ändra sig. Ett misstag där man inte fick ut pucken vid egen blå linje dukade för BIK Karlskoga. Efter puckvinst där man kunde lägga ned en passning till en helt fristående Nikola Pasic framför Västerås mål. Pasic slog till utan att sikta och fick se pucken leta sig in bakom en övergiven Jesper Myrenberg. Tid 26:15

Efter målet vaknade BIK Karlskoga till och satte tryck mot Västerås backar bakom förlängd mållinje. Plötsligt gled pucken ut ur röran av spelare fram Linus Karlsson som kom fri med Jespser Myrenberg och kunde lägga in 2-1 till sitt BIK Karlskoga. Tid 27:00.

Men Västerås gnuggade på, skapade chanser, och var i allra högsta med i matchen. Man fick till slut sin belöning i form av att kvitteringsmål inprickat av nyblivne pappan(!) Jesper Johansson. Han höll sig framme på en lös målvaktsretur efter backskott från Simon Åkerström, en liten styrning av Viktor Hertzberg, och skickade in pucken bakom Tim Juel i BIK Karlskogas mål. Tid 32:33.

Efter kvitteringen fortsatte Västerås att trampa på och skapade en handfull lägen som kunde resulterat med lite bättre skärpa i avsluten. Men istället för ledningsmål för hemmalaget blev det BIK Karlskoga som fick återta ledningen. Detta genom ett mål i powerplay där BIK:s Willhelm Westlund höstade iväg ett skott från blålinjen som seglade in bakom en skymd Jesper Myrenberg i hemmakassen. Tid 37:59

Spelmässigt var det Västerås som ägde mest puck och som såg mest intresserade ut av att vinna matchen. BIK Karlskoga var, som vanligt, farliga varje gång de tog sig ned i anfallszonen, även om besöken inte var så långa. Skott: 14-10

Tredje perioden

Den tredje perioden kan beskrivas som att ett lag, Västerås, drev på för kvittering medan det andra laget, BIK Karlskoga, mest såg ut att försöka spela av perioden och matchen.

Precis som i den andra perioden var det forsatt Västerås som försökte skapa rejält tryck offensivt. BIK Karlskoga svarade med att lyfta ut pucken ur egen zon och hålla rent framför egen målvakt.

Sex minuter in i perioden fick Västerås, mycket välförtjänt, peta in kvitteringspucken fram till 3-3. Det var Jerome Leduc som återigen visade upp vilka offensiva skills han besitter, back som han är. Leduc tog emot passning i anfallszonen, drev förbi försvarande BIK:are och hittade in med en delikat passning till Kelsey Tessier på bortre stolpen. Tessier höll klubban i isen och kunde raka in pucken i tomt mål. Tid 46:03.

Efter kvitteringsmålet var det fortsatt samma scenario på isen. Hemmalaget Västerås tycktes mest intresserade av att vinna matchen medan gästande BIK Karlskoga tycktes mer eller mindre nöjda med det oavgjorda resultatet. Under slutskedet av den sista perioden stack BIK Karlskoga upp och hotade via två snabba spelvändningar. Endast riktigt bra målvaktsspel av Jesper Myrenberg räddade Västerås de gångerna.

Under senare delen av perioden hade Västerås sina möjligheter till att avgöra matchen i form av två powerplay. Tyvärr en spelform som inte alls ville generera några mål denna afton.

Efter tre spelade perioder stod det 3-3 och övertidsspel väntade.

Skott: 12-10

Övertid

Övertidsspel på hemmaplan gick inte allt för bra senast detta skedde. Då tappade man puck vid offensiv blå och matchen förlorades. Denna gång fick man en utvising mot sig som gav BIK Karlskoga möjlighet att avgöra. I en kampsituation vid egen blålinje bedömde domaren att Västerås Simon Åkerström höll fast sin motståndare. Två minuter för fasthållning bled domen. BIK Karlskoga tackade för den domarbedömningen och smällde omgående in segerpucken fram till 4-3 genom Fredrik Forsberg. Skott: 0-2

Summering

Först och främst ska det framhållas att BIK Karlskoga är ett mycket skickligt lag, offensivt. De har många spelskickliga forwards som inte behöver speciellt bra lägen för att hänga en kasse. De är helt enkelt väldigt effektiva när lägena dyker upp. Ur det perspektivitet gjorde Västerås många saker bra i det defensiva arbetet. Det som inte var lika bra var effektviteten i egna offensiven. I dagens match skulle, borde, målskörden varit betydligt större sett till de fina chanser som skapades. Med samma effektivitet i avsluten som gästande BIK Karlskoga kunde Västerås gjort en handfull mål ytterliggare på de chanser man skapade. En poäng blev kvällens skörd och det får Västerås vara nöjda med denna gång.