Västerås IK vann på övertid hemma mot Björklöven
Publicerad: 2018-12-13
Under onsdagskvällen möttes Västerås och Björklöven för tredje gången denna säsong. Ett möte som slutat med seger för Björklöven de två första gångerna, men där VIK kom stärkta av nio raka hemmasegrar i ryggen.

Första perioden gav snabbt en fingervisning om att det skulle bli tufft för hemmalaget att bärga den tionde raka hemmasegern. Trots visst spelövertag var Björklöven hela tiden farliga i sina framstötar. Först sju åtta minuter in i perioden fick Västerås i gång lite av det spel som tidigare varit så framgångsrikt denna säsong. Man lyckades om och om igen stänga Björklövens försök till uppspel och satte motståndarna under stor press i deras egen försvarszon. När Björklövens Jacob Stenqvist drog på sig lagets andra utvisning, efter 09:58, tog hemmalaget tillfället i akt och skickade in ledningsmålet genom Fredrik Hettas försorg. Ett backskott från Alexander Lindelöf där Björklövens målvakt Oscar Masiello släppte retur i gapet på Hetta som raskt vispade in pucken invid målvaktens vänstra stolpe.

I slutdelen av den första perioden var det sedan Björklövens tur att nyttja ett powerplay. Västerås Jesper Johansson dömdes ut för tripping och direkt efter nedsläpp gled pucken fram perfekt till Björklövens back August Tornberg som pricksköt in i bortre krysset. Samuel Ersson i hemmamålet var närmast utan chans att parera det avslutet.

Perioden vanns knappt av hemmalaget på poäng. Man hade lite mer puckinnehav än gästande Björklöven.

Skott: 7-10

En period som präglades mer av mycket kamp än skönspel från något av lagen. Västerås tycktes ha skaffat sig liten matchboll då man gick fram till 3-1 genom mål av Johan Skinnars (2-1) och Alexander Lindelöf (3-1). Två mål som föll inom loppet av knappa två minuter. Skinnars mål kom i powerplay medan Lindelöf skickade in pucken i spel fem mot fem efter pass av Marcus Bergman. Skinnars mål tillkom förövrigt genom en tilltrasslad situation där Mikael Frycklund tog avslut som tydligen träffade målramen. Skinnars höll sig påpassligt framme på den retur som uppstod och kunde vispa pucken i mål.

Björklöven visade inga som helst tecken på att ha gett upp utan reducerade ganska omgående till 2-3 genom mål av August Tornberg som därmed var tvåmålsskytt. Även detta mål tillkom i powerplay när Västerås Jesper Cederberg satt av två minuter för interference.

Stärkta av målet fortsatte Björklöven forcera mot hemmalagets mål och bara knappa minuten senare skickade man in kvitteringen till 3-3 genom David Lindquist. Ett mål som verkligen underströk nyttan av att lägga puckar mot mål. Ett pass in mot hemmamålvakten och i en röra av ben och skridskor lyckades Björklövens spelare styra in pucken med sin skridskoskena. Målet videogranskades och bedömdes som korrekt. Perioden slutade oavgjort vilket får ses som fullt logiskt sett till de chanser som skapades.

Skott: 8-10

Inför den tredje perioden var frågan om Västerås ännu en gång skulle komma ut starkt och sätta agendan som man gjort så många tidigare matcher denna säsong. Svaret blev, tvärtom. Det var Björklöven som såg starkast ut och de satte stundtals ordentligt tryck mot hemmalagets mål. I mitten av perioden kom även ett ledningsmål för gästerna. Inte alls oförtjänt sett till spelet ute på isen. Samuel Ersson fick inte kontroll över ett avslut och pucken studsade ut till Björklövens David Lindquist. Med en snabb passning friställdes Emil Lundgren som hade närmast tomt mål att ge sitt lag ledningen för första gången i matchen.

För ovanlighetens skull denna säsong befann sig nu Västerås i brygga på sin egen hemmaplan under slutfasen av matchen. Efter sitt ledningsmål fortsatte Björklöven att kliva fram offensivt för att försöka utöka sin ledning. När man närmast förväntade sig ännu ett mål för gästerna kom i stället en kvittering till 4-4 som en skänk från ovan. Det var Västerås, för dagen mycket framgångsrike Mikael Frycklund, som på vinst och förlust la ned en hög lyra mot gästernas målvakt. Tanken var att få till blockering med efterföljande tekning. I stället fick Frycklund se hur Björklövens målvakt Oscar Masiello missbedömde puckbanan och tappade in lyrpucken bakom ryggen. Trots Björklövens övertag under perioden hade Västerås åter hittat en väg tillbaka in i matchen.

Efter detta dråpliga kvitteringsmål kändes Björklöven fortsatt starkare och skapade flera lägen till att återta ledningen i matchen men hemmalaget kunde hålla undan till förlängning.

Perioden slutade oavgjort, 1-1, men gästerna kändes lite piggare.

Skott: 8-13

Sudden

Samuel Ersson fick i början av förlängningen avvärja några farliga avslut från gästerna innan Mikael Frycklund, Alexander Younan och Marcus Bergman avgjorde till hemmalagets fördel. Mikael Frycklund höll pucken, släppte till Alexander Younan, som i sin tur gjorde bort sin back och tog ett avslut från högerkanten. Ett avslut där Björklövens målvakt tvingades släppa retur. Marcus Bergman, som hade fastat posto framför buren, snappa upp pucken och skicka segermålet fram till 5-4.

Skott: 3-5

Svaret på en inledande frågeställningen blev att Västerås bröt förlusttrenden mot Björklöven och inkasserade därmed sin tionde raka hemmaseger. Utöver det har man nu elva segrar på de senaste tolv omgångarna.

Matchfakta:

1–0 11:34 Fredrik Hetta (A Lindelöf, M Frycklund) pp

1–1 14:27 August Tornberg (F Andersson, S Selin) pp 2–1 33.01 Johan Skinnars (M Frycklund, F Johansson) pp

3–1 35:15 Alexander Lindelöf (M Bergman, K Östman)

3–2 38:05 August Tornberg (S Selin, F Andersson) pp

3–3 38:55 David Lindquist (Jacob Peterson) 3–4 49:16 Emil Lundberg (D Lindquist, F Andersson),

4–4 53:35 Mikael Frycklund (A Lindelöf, F Johansson) 5-4 64:01 Marcus Bergman (A Younan, M Frycklund) ot

Skott: 28 - 38