Jimmie Jansson ende målskytt.

Västerås - Modo 1-4 (0-1, 1-3, 0-0)

Första perioden

ABB Arena Nord var för kvällen välfylld med en förväntansfylld hemmapublik. Efter några dagars uppehåll för helgfirande var det så dags för match mot Modo.

Redan efter fem minuters spel fick hemmalaget Västerås spela sitt första powerplay för kvällen. Något som man tyvärr inte kunde förvalta på bästa sätt. Modo höll undan och fick några minuter senare själva chansen till samma spelform. Men inte heller Modo kunde förvalta detta läge trots bra spel och flera avslut.

En märkligt situation uppstod när Västerås back, Erik De la Rose, skulle spela upp pucken från ena sarghörnet. Precis när han skickat iväg pucken fick han en "knuff" av en Modospelare och brakade in i sargen. Enligt kommentatorerna en "late hit" men domaren valde att fria. Tyvärr blev denna händelse ödesdiger för De La Rose som blev liggande länge på isen innan han kunde ta sig ut i båset och sedan omklädningsrummet.

Redan från första nedsläpp var känslan att gästande Modo var mer påslagna och hetare i spelet över hela isen. Detta exemplifierades när Modo gjorde 1-0 genom skicklige Patrik Karlkvist. Västerås tappade pucken i anfallszonen och Modo fick närmast öppen gata fram genom mittzonen då Västerås forwards valde att åka och byta. Det utmynnade i att Modos Jonathan Jonsson kunde lirka fram pucken perfekt till Patrik Karlkvist som fick läge mitt i slottet. Att Karlkvist kan skjuta visste vi sedan tidigare. Avslutet satt högt bakom en chanslös Emil Kruse i hemmamålet. Tid 12:32

Perioden igenom var det gästande Modo som hade momentum. De spelade sig skickligt förbi den forechecking Västerås satte upp och kom ofta in i anfallszon med puckkontroll. Skott: 8-9

Andra perioden

Om det var Modo som var det hetare laget i den första perioden så förstärktes detta än mer under den andra periodens första tio minuter. Isac Skedung drog tidigt på sig en utvising för holding the stick och Modo satte upp ett riktigt bra powerplay. Gång på gång lyckades man med genomspel och skicka den ena projektilen efter den andra mot Emil Kruse i hemmamålet. Först träffade man stolpen, nästa försök satt i ribban, men tredje gången gillt. Då kunde Jonathan Jonsson mycket välförtjänt skicka in 2-0 till gästerna. Tid 23:40

Efter sex minuters Mododominans valde Västerås tränare, Thomas Paananen, att ta en välbehövlig timeout. Detta efter att Västerås lyckades dra på sig utvisning pga för många spelare på isen. Det hördes ända upp till ståplats att Pannanen inte var nöjd med spelarnas inställning. Tid 26:02

Och, då hände det som ibland händer i ishockeymatcher. Det började med att Modos Magnus Häggström drog på sig två minuters utvisning för en slashing. I det efterföljande spelet i powerplay fick Jimmie Jansson på en riktig rökare från sin backposition och det var reducerat till 1-2. Tid 30:45.

Reduceringsmålet tände inte bara laget utan även den månghövdade publiken vaknade till ordentligt. Under några hysteriska minuter belägrades Modo i egen zon av ilsket kämpande hemmaspelare. Puckarna ven runt Modos kasse, returer fångades upp, och nya avslut skickades mot Modos kasse. Mitt i detta crescendo skadesköt man minst en Modospelare som blev liggande en stund på isen. Där och då tändes hoppet om att hemmalaget skakat av sig ledigheten och var riktigt redo för match.

Men, när man möter ett så spelskickligt lag som Modo gäller att se upp i egen zon. Mitt i den plötsliga anstormningen mot Modos mål kom en spelvändning där gästerna kunde skicka in 3-1. Målgörare var Kalle Jellvert. Tid 35:03.

Västerås kom av sig lite i sin offensiv efter Modos tredje mål men försökte fortsatt jobba hårt för att hitta fram till ett läge för ny reducering. Med knappa tjugo sekunder vände Modo spelet ner i Västerås zon. Det var Patrik Karlkvist som höll i pucken ned och förbi högra tekningscirkeln. När de flesta trodde att han skulle frysa pucken mot sargen och låta tiden gå skickade han istället in pucken mot mål. Där dök, naturligtvis, Jonathan Johnsson upp, och styrde pucken förbi en övergiven Emil Kruse i hemmakassen. Tid 39:45. Skott: 7 - 13

Tredje perioden

Västerås kom ut till den sista perioden med den självklara inställningen att bjuda till ordentligt. Oavsett utgång i matchen ville man säkert ha med sig en spelmässigt bra period. Och visst försökte man men Modo, styrkta av sin tremålsledning, spelade skickligt på resultatet perioden igenom. Man gav helt enkelt inte sina motståndare utrymme att skapa något större tryck i egen zon. Med enkla lösningar vände man ut ur egen zon och Västerås fick börja om, och börja om, utan att aldrig riktigt kunna hota. Den enda gången Västerås lyckades etablera lite offensivt tryck under den avslutande perioden var när William Wikman, Alexander Lunsjö och Isac Skedung kom in på isen. Skott: 10-4

Summering

Det blev inte den matchbild som många hade förväntat sig denna afton. Gästande Modo visade upp en skicklighet som hemmalaget inte kunde matcha denna gång. Det var bara glimtvis hemmalaget visade upp att det finns en hel del kompetens i laget. Om man lyckats rida på den energivåg man fick av reduceringen fram till 1-2 lite längre kunde kanske matchbilden blivit annorlunda. Men som alltid spelar man inte bättre än vad motståndaren tillåter. Idag var Modo ett nummer större och de vann matchen mycket välförtjänt.