Västerås räckte inte till mot Modo
Publicerad: 2022-11-18
Trots en relativt jämn tillställning under halva matchen kunde gästande Modo dra ifrån målmässigt och vinna med betryggande 6-1 i ABB Arena Nord.

Västerås - Modo (0-1, 1-2, 0-3)

Västerås kom till spel med två raka vinster i bagaget. Gästande Modo kom med målsättningen att förlänga sin segersvit till sex matcher.

Västerås klev på isen och visade gott gry från första nedsläpp. Ambitionsnivån hög även om utförandet på isen inte gav någon utdelning i form av mål. Närmast i perioden var backen Jimmie Jansson Lorek som kom inåkade i anfallszon och laddade för kung och fosterland. En riktig projektil som rammade burens högra stolpe. Det tog faktiskt närmare tio minuter innan gästande Modo fick iväg sitt andra avslut mot Ian Blomquist i Västerås målbur.

Inledningsvis i perioden fick lagen spela fyra mot fyra i fem minuter efter att Västerås Ludvig Jardeskog gått en rond mot Modos Oscar Petterson i mittzonen. Under den sekvensen skapade båda lagen några halvchanser.

När Modos Rihards Marenis åkte ut två minuter för crosschecking(06:28) öppnades en möjlighet för hemmalaget att ta ledningen i matchen. Detta gick inte alls då man inte hittade rätt med någon avgörande passning med efterföljande avslut.

Fortsatt jämnt men Modo fick allt mer puckinnehav mot den senare delen av perioden. När känslan var att Västerås skulle kunna gå in till pausvila med ett oavgjort resultat kom en utvisning för hemmalaget. Det var Alexander Lunsjö som crosscheckade en motståndare, mycket onödigt, bakom Modos mål. Man brukar säga att en olycka aldrig kommer ensam. Precis så blev det. Modo satte upp sitt powerplay men Västerås stretade emot bra. Med bara sekunder kvar kom ett avslut där Ian Blomquist tvingades släppa retur. Ingen fara på taket tänkte nog många då Isak Skedung var först på pucken och bara skulle lyfta ut den ur egen zon. Men, Isac fick till en "duff" som man säger på golfspråk och pucken hamnade istället på bladet hos Erik Karlsson. Han tackade så mycket för detta och skickade in 1-0 till sitt Modo. Detta med ynka tre sekunder av perioden. Sicket mörker!

Oavsett denna snöpliga sorti av den första perioden var insatsen från hemmalaget hygglig även om det riktiga offensiva trycket aldrig infann sig. Skott: 6-10

Första målet för hemmalaget(och det enda) skulle falla i denna period. Detta då Modos Emil Wahlberg satt av två minuter för tripping. Ett mål i powerplay som inte var ett typiskt mål i powerplay, kan man säga. Ett nedlägg i offensiv zon. Pucken ned bakom Modos målbur. Burväktare Gudlevski ut bakom målet för att stoppa pucken. Västerås Trevor Cheek försökte stressa Gudlevskis och lyckades delvis då denna helt missade att skicka iväg pucken. Den gled istället fram, sakta, upp förbi den tomma målburen där Trevor Cheek påpassligt skyndade till och skickade in trissan i öppet mål(26:39). 1-1 och jubel hos hemmapubliken.

Modo syntes obekymrade över detta och satte bara mer fart offensivt. Västerås fick allt oftare freda sig i egen zon. Inte alls ologiskt kom då gästernas andra mål för kvällen. Lika enkelt som genialt. En skymmare framför mål, ett skott från backposition, och ledningen återtagen. Målskytt David Bernardt(30:03)

Lagen fick därefter var sin chans till nätkänning via spel i powerplay men utan utdelning.

Dessvärre för hemmalaget upprepades scenariot från slutskedet i föregående period. En sen utvisning(Anton Svensson, tripping, 37:57) och Modo fick därmed nytt powerplay. Denna gång rasslade det till bakom Ian Blomquist. Pontus Näsén klev in i anfallszon, inväntade att Riley Woods skulle ta sin åkning in mot mål, innan pucken elegant lyftes fram till en målgörande assist. Riley stänkte oblygt in 3-1 till Modo(38:36).

Fortsatt hängde Västerås hyggligt med i matchen även om känslan var att Modo allt mer växlade upp utförandet ute på isen. Skott: 10-7

I den avslutande perioden blev det klasskillnad mellan lagen. Modo det klart starkaste laget och dominerade i spelet både med och utan puck. En olycklig incident inträffade med knappa tre minuter spelade av perioden. Västerås Mikael Fryklund kolliderade(!) med Modo Riley Woods. Den senare blev liggandes på isen med påtagliga smärtor. Trots repriser var det svårt att se vad som egentligen föranledde denna skada. Domaren bedömde förseelsen som interference(2 min) men då Modos Josh Dikinson gav sig på Frycklund, med ett rejält handgemäng som följd fick kombatantera fem minuter för fighting(43:29).

Några minuter senare var det mer "dåligt humör" mellan lagen. Denna gång Västerås Trevor Cheek som fick sätta sig två minuter för osportsligt uppträdande(45:11) tillsammans med Modos Adam Petterson. Möjligen "bytte de kakrecept!". Modo fortsatt i spel fem mot fyra och passade då på att stänga matchen genom att ofint nog skicka in 4-1 genom Theo Jacobsson(45:11). Matchen över, game over, för hemmalaget och resterande tid blev mest en ren uppvisning av Modo hur man spelar effektiv, underhållande, och vägvinnande ishockey. 5-1 kom genom Johan Södergran(47:40) och 6-1 via Sebastian Ohlssons klubba(56:49).

Det var bara att tacka för uppvisning, lyfta på hatten, för en motståndare som växte allt mer som matchen led. Västerås slet föredömligt i två perioder men till slut blev övermakten för stor. Skott: 5-11

Summering

Västerås mötte denna kväll ett lag med så många kvaliteter att man själva var tvungna att göra en prickfri egen insats för att kunna ta poäng. Det såg länge ut som att detta skulle kunna infrias men utvisningen som gav 1-0 till gästerna fick lite av matchavgörande karaktär. Speciellt när det endast återstod 3(!) sekunder av den första perioden. Möter man seriens bästa lag i powerplay ska man självklart undvika, utvisningar! Speciellt de som klassifieras som onödiga. Västerås gav det en chans men när Modo, i den andra perioden, gick ifrån till ledning med 3-1 var matchen närmast körd. En hedervärd insats där man som lag, och kollektiv, helt enkelt inte räckte till.