Seger efter straffläggning borta mot Mora
Publicerad: 2022-10-19
En målsnål tillställning där Västerås unge målvakt Ian Blomquist fick nytt förtroende. 1-1 ännu efter förlängning. Alexander Lunsjös och Lukas Zetterbergs straffmål avgjorde till slut.

Mora - Västerås (0–1, 0–0, 1–0, 0–0, 0–1)

Under förra säsongen lyckades inte Västerås vinna någon match mot Mora. Skulle trenden vändas denna kväll?

Spelet i den första perioden kan bäst beskrivas som aningen trevande för båda lagen. Västerås tog med sig den starka defensiven från de senaste matcherna men offensivt hade man svårt att skapa något riktigt tryck. Trots detta blev det Västerås som tog ledningen i matchen. Målet kom under en avvaktande utvisning. Högst iblandad var Jimmie Jansson Lorek som passade pucken upp mot blålinjen för backskott. Retur framför Moras målvakt och lite kalabalik. Marcus Bergman när att peta in pucken men istället ny retur. Då dök Jimmie Jansson Lorek upp igen och lyckades närmast med en curlingstöt förpassa pucken i mål(10:50).

Mora hade då och då lite längre anfall men allt som oftast lyckades Västerås styra ut sina motståndare mot sargen och avsluten mot Ian Blomquist blev inte allt för farliga. Spelmässigt lite slarvigt från båda lagen men det var Mora som ägde lite mer puck i offensiv zon.

Lagen fick var sin möjlighet att spela powerplay men gick bet i sina försök att göra mål. Skott: 8-9

Mora kom ut mer beslutsamt inledningsvis i perioden och skapade flera långa anfall där de rullade runt i offensiv zon. Effektiviteten i avsluten dock av tveksam kvalitet och Västerås kunde, med god hjälp av fin målvaktsspel, ta sig ur hemmalagets tryck gång på gång. Lagen hade var sin riktigt fin chans till nätkänning genom Moras Filip Björkman(skott i ribban) och Västerås Jesper Kokkonen efter att Sakari Salminen spelat fram.

Efter Moras starka inledning av perioden kom Västerås tillbaka spelmässigt och lyckades även de få till några längre anfall men fortsatt inga riktigt bra avslutslägen. I takt med att klockan tickade på blev det allt mer offensivt tryck från Mora. När Västerås Marcus Bergman drog på sig utvisning för hakning(36:42) började det verkligen osa hett runt Västerås målbur. Mer än en gång hoppade, studsade, rullade pucken farligt nära mållinjen bakom Ian Blomquist.

Även om inte Mora lyckades hänga in pucken under sitt powerplay fortsatte de trycka på i byte efter byte fram till att Hesa Fredrik ljöd i hallen. Det var nog ett lättat gäng spelare i Västerås som gick in till ny pausvila i fortsatt ledning. Skott: 10-8

Precis som vid inledning av den andra perioden var det hemmalaget som kom ut starkast även till denna period. Ian Blomquist fick slita för traktamentet genom att än en gång stå emot alla avslut.

Anstormningen avtog för en stund då Moras Fabian Ilestedt drog på sig utvisning i egen zon(elbowing, 44:03). Chans för Västerås att rycka till sig en tvåmålsledning och då närmast stänga matchen. Så blev det inte alls. Istället var det Mora med en man mindre som var närmast att göra mål under denna spelform.

Fortsatt ledning med 1-0 och chans till tre poäng då en märklig sekvens av händelser skedde där utgången blev maximalt otursam för Västerås. Emil Aronsson forcheckade bakom Moras målbur. Fick en klubba mellan skridskorna(tripping) och gick i "backen". I samband med att han ramlade(blev trippad) träffade hans klubba skridskorna på en Moraspelare, som även han föll. Domaren såg tydligen inte den första förseelsen utan valde att visa ut den oturlige Emil Aronsson för tripping(47:15). En olycka kommer som bekant sällan ensam. Naturligtvis gjorde Mora(mycket elegent) mål i sitt powerplay och utjämnade till 1-1(48:24). Målskytt för Mora blev Axel Sundberg.

Mora fick ny chans till spel fem mot fyra bara dryga minuten efter sitt kvitteringsmål och ett ledningsmål hängde i luften flera gånger om. Men denna gång kunde Västerås hålla undan.

Under slutdelen av perioden var det Mora som tryckte på för att hänga in en segerpuck. Då slarvade man vid offensiv blå, Marcus Bergman snodde pucken, ångade iväg mot Moras målvakt, men avslutet satt i målvaktens plockhandske. Nära nära att Västerås dödat matchen till egen fördel där. Det blev inga fler mål i perioden och därmed fortsatt spel i förlägning. Skott: 12-4

Övertidsspel

Lagom turades om, som man vanligtvis gör i spelet tre mot tre, att hålla pucken i offensiv zon. Det uppstod några dråpliga situationer och ur en av dessa, med lite tid kvar, fick Mora plötsligt ett läge där en hemmaspelare åkte ren ner mot Ian Blomquist för att avgöra till hemmalagets fördel. Men Ian ville annat och räddade. Skott: 5-4

Straffar

Senast mot Djurgården blev det förlust på straffar. Icke så nu. Lukas Zetterlund och Alexander satte sina straffar och det räckte till att roffa åt sig extrapoängen.