Seger borta mot Djurgården
Publicerad: 2023-01-04
Efter sju raka förluster kom äntligen en seger för Västerås. Efter en väldigt väl genomförd bortamatch kunde man åka hem med alla tre poäng.

Djurgården - Västerås 2 -4 (0-1, 1-1, 1-2)

Återigen fick Västerås lämna en handfull spelare hemma på grund av skador och sjukdomar. Mikael Frycklund, Jimmie Jansson Lorek, Trevor Cheek, Siac Skedung och Alexander Lunsjö. In i laget till denna match kom nyförvärvet Nicholas Albano(back).

Till skilnad mot premiären på ett fullsatt Hovet där DIF kom ut stenhårt och spelade sig fram till snabb ledning var det betydligt lugnare för Västerås denna kväll. Spelet var stundtals lite avvaktade från båda lagen och tempot inte speciellt högt. Lagen turades om att idka lite anfallsspel utan att få till de avgörande avsluten. Västerås spelade med stort tålamod och såg till att hålla i pucken så mycket som möjligt. Marginalerna i det defensiva spelet var stora och DIF lyckades sällan sätta press på Västerås backar.

Periodens enda utvising drabbade Djurgården då Stefan Elliot drog på sig en tvåa för tripping. En så kallad "mjuk utvisning" i en situtation som sällan ger utvisningar. Västerås tackade och tog emot, satte upp ett hyggligt powerplay, men utan att hitta några riktigt bra avslutslägen. Det bruka sägas att ett lag är extra sårbart efter att man gjort mål eller klarat av ett boxplay. Detta var något som exempelgjordes denna kväll då Blake Speers lyckade styra in ett skott från Daniel Gunnarsson precis sekunder efter att Djurgården blivit fulltaliga(15:13). Speers glädje efter målet kändes så skönt att skåda.

Västerås kunde gå till pausvila med ledning 1 - 0 och behövde inte alls skämmas över detta faktum efter en väldigt väl genomförd period. Skott: 6-7

I den andra perioden utökade Västerås sin ledning till 2 - 0 genom Anthon Eriksson som väldigt turligt styrde in pucken via försvarande backs skridsko. Passningen från Anton Svensson som gav detta läge var riktigt delikat. Tid 29:29.

Västerås var ytterst nära att hänga in 3 - 0 då Anthon Eriksson hade närmast öppet mål vid bortre stolpen men denna gång studsade pucken fel väg för honom och hamnade bakom mål istället för i målet.

Efter målet klev Djurgården upp och fick till några längre anfall men det defensiva spelet i egen zon var närmast klanderfritt från Västerås. Johan Gustafsson var stabil när avslut nådde fram men fick även bra hjälp av egna backar att hålla rent runt målgården.

Men knappa fem minuter kvar av den andra perioden studsade pucken olyckligt för Marcus Bergman vid offensiv blå. Spelvändning för Djurgården där Daniel Brodin tryckte in sin egen retur efter att JG räddat första skottet(35:43). Blake Speers kanske lite passiv i det läget då han hade möjlighet att rensa bort returen. Reducerat till 1 - 2 och matchen vidöppen inför fortsättningen. Där kunde den gode Bergman spelat med större marginal.

Perioden spelmässigt jämn men där Västerås, kanske lite överraskande, spelade sig fram till flera fina avslutslägen som kunde resulterat. Skott: 11 - 10

Den självklara frågeställningen inför den avslutande perioden var givetvis om Djurgården skulle komma ut och forcera fram en kvittering. Lite hjälp till detta fick de då Blake Speers, direkt felaktigt, utvisade för holding(43:06). Surt för Västerås men glädjande för alla Djurgårdenfans på läktaren.

Djurgårdens erkänt skickliga spel i powerplay var något Västerås helst inte ville uppleva denna afton. Som väl var kunde inte Djurgården nyttja detta spelövertag och Västerås fortsatt i uddamålsledning.

Närmast direkt efter att Västerås klarat av att spela sitt boxplay kom nästa utvisning. Denna gång drabbade det hemmalagets Daniel Brodin(trippping, 45:45). Västerås försökte sätta upp ett kreativt powerplay men utdelningen uteblev.

Under matchens avslutande sex sju minuter ökade Djurgården sin intensitet i spelet och började få mer press på Västerås. Mycket av spelet hamnade ute vid sarger men ett och annat avslut nådde fram till JG i Västerås målbur. Mitt i denna press från hemmalaget fick Västerås till en perfekt spelvändning i höjd med sin egen blålinje. Lukas Zetterberg och Gabriel Kangas störtade fram över isen och spelade sig elegant fram till 3 - 1. Kangas avslutande passning som gav Zetterberg öppet mål ytterst delikat. Tid 56:30.

Vid 56:30 valde DIF att ta en timeout för att samla sig till en slutforcering.

Djurgården lyfte av sin målvakt och tog in en sjätte utespelare. De lyckades få till hyggligt tryck i anfallszonen men Västerås kunde slingra sig ur greppet genom att slå några befriande icingpuckar. Det såg helt enkelt inte ut som att DIF skulle hitta fram till en ny reducering då Västerås spelade riktigt bra i fem mot sex.

Då kom matchens enda misstag av duktiga backen Ludvig Östman. En lös puck vid ena sarghörnet som "bara" skulle lyftas ut ur egen försvarszon. Det gick inte bättre än att pucken stoppades vid blå, ett nedlägg mot mål, och vips hade Djurgårdens Daniel Brodin gett sitt lag hopp om poäng i matchen. Reducerat till 2 - 3 med dryga två minuter kvar att spela.

Tufft läge för ett Västerås som i den två föregående matcherna tappade poäng i slutminuter(BIK Karlskoga) och slutsekunder(Almtuna). Skulle laget än en gång bli blåsta på poäng eller seger trots en spelmässigt fin insats?

Svaret blev, nej! Västerås klarade av att hålla undan mycket tack vare hårt arbete av Anthon Eriksson som vann en puckduell vid egen blålinje och sedan kunde sprinta över isen och lägga in 4 - 3 i tom kasse!(59:38) Skott: 8 - 8

Summering

Västerås, med en handfull viktiga(offensiva) spelare på skadelistan, överraskade sannerligen sina supportrar denna afton. Laget uppträdde lugnt och städat i alla spelmoment. Gav inte alls intryck av att spela med den berömnde kniven på strupen. Väldigt få misstag ute på isen som kunde ställa till det defensivt. Framåt skapades det flera riktigt fina chanser för fler mål än de man lyckades göra. Nyförvärvet Nicholas Albano såg oförskämt bra ut. Det ska givetvis inte dras för stora slutsatser av dagens insats men det är helt okey att känna stor glädje.