Knapp förlust hemma mot starkt Timrå
Publicerad: 2021-03-07
Filip Karlsson kvitterade till 1-1 i den första perioden.

Västerås - Timrå 1-2 (1-1,0-1,0-0)

Första perioden

Förutsättningarna inför kvällens match väldigt olika för lagen. Västerås närmast med kniven mot strupen i ett sista desperat försök att gå för topp sex i tabellen. Timrås morot var att slå poängrekord i Hockeyallsvenskan. Skulle Västerås kunna spela tillräckligt desperat för att rubba seriesegrande Timrå?

Västerås försökte åtminstone under de inledande minuterna att genom pigg skridskoåkning störa sina motståndare så mycket som möjligt. Mitt i detta försök till forcering av hemmalaget kom också det första målet, men för Timrå! En spelvänding där pucken lyftes fram till Timrås Albin Lundin som via skridskon styrde in pucken fram till 0-1. Ett mycket snöpligt mål! Tid 04:10

Efter målet turades lagen om att försöka skapa lite tryck offensivt utan att för den skull hitta fram till några bra avslutslägen. Men Västerås skulle få ett mål i perioden också. Ett anfall där man var på väg att tappa pucken men till slut kunde Simon Edwinsson få kontroll på trissan. Han skickade en fin passning rakt genom boxen framför mål och där mötte Filip Karsslon upp med ett direktskott. Kvittert till 1-1. Tid 14:22.

Under den senare delen av perioden fick Timrå först chansen till spel i powerplay men Västerås städade av detta utan större problem. Direkt på detta fick Västerås chansen i samma spelform. Men inte heller nu trillade det in något mål. Faktum var att Västerås bara mäktade med två avslut. Och powerplay igen! Denna gång för Timrå. Denna gång var det Västerås Fredrik Hetta som drog på sig utvisning(19:28, chrosschecking). Västerås fick därmed avsluta de sista trettio sekunderna med spel i boxplay. Skott: 6-5

Andra perioden

Timrå tog över puckinnehavet allt mer i denna period. Skapade en del längre anfall men hade trots detta väldigt svårt att komma fram till vettiga avslutslägen. Västerås kunde till största delen styra ut sina motståndare mot sargen och täppa till centralt.

Detta var precis vad som drabbade Västerås när man försökte etablera spel offensivt i Timrås zon. Även Västerås fick tillbringa den mesta tiden längs sargerna och centralt var det svårt att komma in med puck och klubba.

Man kan säga att spelet blev aningen tillknäppt och chanslöst från båda lagen vilket skottstatistiken för perioden understryker. Lagens respektive målvakter behövde inte anstränga sig nämnvärt.

Men, Timrå skulle ändå hitta en väg till ett ledningsmål. Ett slarv i egen zon av Västerås där man tappade pucken gav ett läge för Timrås Jacob Blomqvist. Helt pardonlöst skickade han in trissan fram till ledning 2-1 till sitt lag. Tid 38:00.

Lite senare i perioden fick Västerås ett liknande läge mitt framför Timrås målvakt men avslutet räddades. Skott: 8-7

Tredje perioden

Den avslutande perioden blev inledningsvis en enahanda historia. Västerås hade säkert ambition att gå för ett kvitteringsmål men för att lyckas med detta behöver man ett visst puckinnehav. Det blev istället Timrå, mycket i kraft av utvisningar för Västerås, som såg till att hålla i pucken till största delen inledningsvis av perioden. Efter knappa två minuter drog Lukas Zetterberg på sig två minuter för roughing och lite senare fick Sam Marklund sätta sig två minuter för interference. Oavsett om Västerås hade en man mindre på isen eller inte såg det långa stunder ut som att gästande Timrå spelade powerplay. Trots stor Timrådominans jobbade ändå Västerås förtjänstfullt i det defensiva arbetet i egen zon vilket bidrog till Timrås svårigheter att utöka sin ledning.

Med knappa sex minuter kvar fick Timrås Sebastian Hartmann sätta sig två minuter på botbänken för en holding. Tid 54:13. Skulle Västerås ta chansen till att kvittera? Nog försökte man men spelet var fortsatt lika ostämt i denna spelform som så många gånger tidigare och Timrås aggresiva boxplay kunde enkelt stå emot.

Västerås tog timeout vid 57:44 för att samla ihop till en sista kraftansträngning. Trots allt bara ett mål upp. Ut med Jesper Myrenberg och lite desperation i anfallsspelet sista minuten var att vänta. Tyvärr var det bortalaget Timrå som visade störst "desperation" då de fortsatte med sitt aggresiva försvarsspel i fem mot sex. Västerås fick helt enkelt inte tidsutrymme för att sätta upp ett vägvinnande spel. Trots detta dök det upp en chans med knappa sekunden kvar. Det var Jimmie Jansson Lorek som fick åka in centralt och skicka iväg ett rykande slagskott. Oturligt för Västerås touchade pucken en försvarande klubba och flög över målburen. Skott: 6-10 Skott totalt: 20-22

Sammanfattning

Nej, Västerås räckte inte till denna gång heller mot Timrå. Även om det blev en knapp förlust var Västerås aldrig riktigt nära att hota om segern denna kväll. Timrå var starkare i alla lagdelar och i alla spelmoment. Det Västerås ska ta med sig är det gedigna spelet i boxplay. Utöver det ett helt okey defensivt arbete i egen zon där man oftast höll Timrå på utsiden. Precis som i matchen mot BIK Karlskoga blev Västerås "hårt straffade" vid eget slarv. Timrås 2-1 var ett exempel på just detta. När Västerås har så förvivlat svårt att förvalta sina egna offensiva lägen måste sådant städas bort inför ett slutspel.

Olof Loklint