Västerås IK med i jämställdhetskampanj
Publicerad: 2019-03-07
Den här veckan genomför Västmanlands Idrottsförbund, Västerås Stad, Länsstyrelsen och Brottsofferjouren en jämställdhetskampanj. Västerås IK är en av fem klubbar som lyfts fram som ett gott exempel i kampanjen - för jobbet med projektet High Five. -VIK gör ett fantastiskt jobb med att försöka bryta machokulturen och jobba med att alla ska vara schyssta mot varandra, säger Marlene Kaas, Idrottsstrateg på Västerås Stad.

Det var i januari 2017 som Västerås IK inledde arbetet med Rädda Barnens projekt High Five. Jonas Hyttring, ungdomsansvarig i styrelsen, berättar: -Vi kände att vi verkligen behövde ta tag i problematiken med mobbing, kränkning och diskriminering. Den machokultur som ofta finns inom ishockeyn. Vi ville försöka vända attityden och trenden på lång sikt. Om vi kan få bort det här att man beter sig illa mot varandra, då kommer vi få många fler att vilja spela ishockey och hålla på längre. -Rädda Barnen hade ett program som dokumenterat fungerar. Jag bad dem om hjälp och för två år sedan satte vi i gång. Vi jobbar med att stötta ledare i våra olika lag med samtal och åtgärder, vi utbildar dem helt enkelt, säger Hyttring.

Fokus år 1 var både föräldrar och ledare. År 2 ledare. -Kommande säsong blir fokus mer direkt mot våra ungdomar, säger Hyttring. -Vi vill separera det dåliga beteendet från sporten. Man kan utöva en tuff sport, som ishockey är, men ändå vara en bra och insiktsfull individ. Både på och utanför isen. Den här veckan pågår en jämställdhetskampanj, som Västmanlands Idrottsförbund, Västerås Stad, Länsstyrelsen och Brottsofferjouren ligger bakom.

Fem klubbar finns representerade som goda exempel, och lyfts fram i en film. Förutom Västerås IK är det Romfartuna GIF, Norbergs Brottarklubb, Sala Simsällskap och VästeråsIrsta Handboll.

-Vi genomför den här kampanjen för att lyfta jämställdheten. Att det är lika med framgångsrik idrott utifrån vårt perspektiv, säger Marlene Kaas, Idrottsstrateg på Västerås Stad.

-VIK gör ett fantastiskt jobb i arbetet med att motverka machokulturen och få till en normbrytning, via projektet High Five. Det är jämställdhet. Det är viktigt att alla ska känna sig välkomna när de idrottar, säger Marlene Kaas.

Jacob Frankner