Skön hemmaseger för Västerås
Publicerad: 2020-12-04
Alexander Lunsjö tremålsskytt

Västerås - Modo 4-1 (0-0,2-1,1-0)

Gästande Modo var det lag som under periodens första fem sex minuter kom fram till de farligaste avsluten. Bland annat klev Modos unge back William Wallider fram från sin backposition och skapade sig ett friläge som Emil Kruse med visst besvär kunde avvärja.

Allt som tiden gick i perioden blev det mer Västerås som även de kunde vaska fram ett antal riktigt bra målchanser. Sebastian Benker drog i väg en rökare i höjd med tekningscirklarna men fick se pucken träffa ribban. Även Lukas Zettberg bjöds ett fint läge när Modo slarvade i uppspelsfasen. Lukas kom närmast fri på högerkanten men skottet var inte tillräckligt välriktat utan pucken smet förbi målvaktens högra stolpe.

Västerås hann även med att spela ett powerplay under perioden utan att få till något riktigt ordnat uppställt spel. Skott: 8-6

Det blev gästande Modo som hängde första kassen för kvällen. En spelvändning där Modos Aleksi Heponiemi tog sig in på vänsterkanten, använde försvarande back som skymning, och skickade iväg en isare som smet in under Emil Kruses vänstra benskydd. Tid 23:38.

Västerås lät sig inte nedslås utan bara knappa minuten senare kunde man kvittera till 1-1. Ett anfall som drogs upp av Daniel Öhrn, ett avslut av Gustav Berglund som gav en målvaktsretur där Alexander Lunsjö dök upp och kunde lyfta in trissan i mål. Tid 24:28.

Efter kvittering blev det mer fart i anfallspelet för Västerås som fick lite momentum i matchen. Detta förstärktes då Modo lyckades(!) dra på sig två utvisningar och ge Västerås chansen till spel fem mot tre(för många spelare på isen 27:18, samt slashing 28:02). Västerås fick därmed ett gyllne läge att ta ledningen i matchen. En möjlighet som man verkligen tog tillvara.

I det uppställda spelet fem mot tre tryckte man ned Modos box nästan i knät på egen målvakt. Efter lite platsväxlingar smög sig Lukas Zetterberg fram och fick möjlighet att direktskjuta ett stenhårt slagskott. Pucken satt högt och Modos målvakt helt chanslös. En fin vändning av Västerås från 0-1 till 2-1. Tid 28:35. Skott: 13:10

Modo klev på mer och mer offensivt för att försöka nå en kvittering. Den gamla klyschan att matchen stod och vägde passade väl in som beskrivning på spelet. Precis som i den senaste hemmamatchen mot Mora lyckades Västerås styra ut sina motståndare mot sargen. Även om Modo hade några längre anfall så fick man inte möjlighet att hitta skottlägen i slottet.

När det gått drygt halva perioden fick Västerås möjlighet till en spelvändning där Daniel Öhrn och Alexander Lunsjö drev mot Modos mål. Alexander Lunsjö höll i pucken, gjorde en liten dragning, och fick läge till avslut. Daniel Öhrn gled samtidigt in framför Modos målvakt Oliver Dackell och skottet smet in mellan benen fram till 3-1 för Västerås. Tid 50:28

Modo satte naturligtvis än mer fart offensivt men hade fortsatt svårt att komma in framför Västerås kasse. De skott som nådde fram till Emil Kruse avvärjdes utan större besvär. Den absolut farligaste målchansen för Modo tillkom då en Västeråsspelare var ytterst nära att styra pucken i eget mål. Men då passade Emil Kruse på att briljera med en riktigt fin benparad.

I slutminuterna tog Modo ut sin målvakt för spel sex mot fem. Men denna kväll var Västerås starka i försvarsspelet och låste fast sina motståndare längs sargen långa stunder. I matchens absoluta slutsekunder fick Alexander Lunsjö skicka in pucken i tom kasse. Hans tredje mål för kvällen. Skott: 12-9

Skott totalt: 33-25

Summering

En mycket stark kollektiv insats spetsad med stabilt försvars och målvaktsspel. Till skillnad mot många tidigare matcher drog inte spelarna på sig utvisningar i onödan. Emil Kruse fortsatt väldigt stabil längst bak och Alexander Lunsjö återigen en pigg injektion offensivt toppat med tre fina mål. Lukas Zetterbergs rökare fram till 2-1 matchens bomb.