Åttonde raka efter seger hemma mot urstarkt Björklöven
Publicerad: 2019-12-11
Isac Skedung klev återigen fram med ett avgörande mål.

Västerås2-1 (OT) (1-0, 0-1, 0-0, 1-0)

Två lag kom ut på isen med en tydlig agenda för kvällen. Björklöven ville stärka sin position som serieledare medan Västerås ville förlänga sin vinstrad. Två lag med höga ambitioner, med andra ord.

Den första perioden blev spelmässigt en rätt jämn historia där inget laget lyckades skaffa sig ett spelmässigt övertag. Perioden präglades av en hel del utvisningar(7x2min) vilket innebar mer tid i boxplay och powerplay än spel fem mot fem på isen. Västerås utnyttjade förtjänstfullt sitt första poweplay när Björklövens Sebastian Selin drog på sig en hooking. Det hade då bara gått tjugofem sekunder av perioden. Målskytt för Västerås blev Viktor Hertzberg efter förarbete av Jimmie Jansson. Tid:01:55. Skott: 6-6

Den andra peridon började med boxplayspel för hemmalaget Västerås. Detta efter att Alexander Lunsjö dragit på sig en utvisning(roughing) precis i slutet av den första perioden. Björklöven satte upp sitt powerplay och Västerås hamnade under konstant hårt tryck i två minuter utan att gästande Björklöven kunde näta. Efter att Västerås blivit fulltaliga fortsatte Björklöven att föra spelet och satte ett konstant tryck mot Jesper Myrenberg i hemmakassen.

Det blev inte mindre jobbigt för hemmalaget när de drog på sig ny utvisning. Denna gång var syndaren Fredrik Johansson som för att avvärja ett avslut mot egen målvakt bedömdes gjort detta regelvidrigt(hooking).Tid 26:07

Björklöven ökade trycket än mer och pucken dansade fram och tillbaka framför Jesper Myrenberg och kämpade västeråsbackar. Trots att Björklöven skickligt höll igång sitt powerplay lyckades de inte hitta fram till de riktigt spetsiga avsluten.

Efter powerbreak fortsatte gästerna trycka på offensivt och belägrade Västerås i egen zon långa stunder. Detta resulterade i att de fick ny chans till powerplay då Västerås August Nilsson drog på sig utvisning i en sargduell bakom eget mål(highsticking). Tid 36:13.

Trots hårt slit i boxplay kunde inte hemmalaget stå emot ännu en gång. Björklövens nya stjärnvärvning, Olle Liss, fick läge mitt i slottet och skickade in 1-1. Mycket välförtjänt sett till spelet under perioden. Tid 36:13.

Västerås fick en chans att återta ledningen i matchen då det blev Björlövens tur att spela boxplay. Detta efter att gästerna spelat med för många spelare på isen. Västerås satte upp sitt powerplay och skapade några avslut men inget av någon högre dignitet. Skott:9 - 23

Frågan mången hemmasupporter troligenställde sig inför sista perioden var om Björklöven skulle orka pumpa på eller om hemmalaget skulle komma tillbaka spelmässigt. Svaret blev det sistnämnda. Den avslutande perioden blev spelmässigt jämn och båda lagen hade lägen till ett avgörande mål. Den bästa möjligheten bjöds hemmalaget då August Tornberg, hos gästerna, drog på sig en så kallade onödig utvisning framför egen målvakt(roughing). Tid 47:38.

Västerås fick till ett hyggligt powerplay där bland annat Jimmie Jansson och Lukas Zetterberg frestade med avslut. Inget av lagen kunde dock hitta nät under periodens tjugo minuter av matchen gick därmed till overtime. Skott: 9-6

Overtime

Under hela ordinarie fanns det domslut som tycktes tveksamma. Under övertidsspelet accentuerades detta. I en situation i mittzonen uppstod en kollision mellan en forward för hemmalaget och Olle Liss i bortalaget. Liss fick en klubba upp mot ansiktet och gick i isen. Spelet fortsatte dock och i en sekvens strax därefter drog Björklövens Fredric Weigel på sig två minuter för en hakning. Protester och upprört i Björlövens bås men dömt var dömt. Västerås lyckades inte nyttja sitt numerära överläge men bara sekunden efter att gästerna blev fulltaliga kunde Isac Skedung lyfta in segermålet fram till 2-1. Tid 62:43

Summering

Period ett och tre var spelmässigt jämna men under den andra perioden blev hemmalaget fullständigt belägrade av ett skickligt spelande Björklöven. Det Västerås visade upp defensivt idag lovar gott inför fortsättningen. Oftast tvingades Björklöven spela runt runt längs sargen i anfallszonen. Framför Jesper Myrenberg, och i slottet, var det för det mesta både stängt och tillbommat. Västerås backar var även resoluta när det gällde att hålla bort främmade klubbor på lösa returer. En riktig lagseger där defensiven blev det offensiva framgångsreceptet denna match!