Ingen tionde raka seger efter förlust på övertid hemma mot SSK
Publicerad: 2019-12-18
Fredrik Johansson jubilerade med sin 600:e match i Gulsvart.

Västerås - Södertälje (0-1, 1-0, 1-1, 0-1)

I sitt första anfall fick Västerås till ett avslut som gav retur rakt ut i banan. Tyvärr hann inte anstormande forwards i hemmalaget fram och utnyttja detta. Istället flyttade SSK upp spelet, lyfte in ett backskott mot Jesper Myrenberg, där pucken studsade rakt ut till SSK:s Ludvig Blomstrand som kunde lägga in pucken i närmast tomt mål. Tid 0:48.

Efter målet tog det bara några minuter innan Västerås tvingades till att spela boxplay då Jerome Leduc drog på sig två minuter för en chrosschecking. Tid 03:13.

Västerås lyckades spela av sitt boxplay utan att ge SSK den riktigt heta chansen till ännu ett mål. Efter detta boxplay försökte Västerås lyfta upp spelet offensivt men det var SSK som fortsatt såg hetast ut. Efter cirka tio minuters spel började hemmalaget Västerås få lite mer ordning på sitt offensiva spel och hittade fram till några avslut mot Justin Pogge i SSK:s kasse. Fredrik Johansson tog eget initativ och drev in i anfallszon där han hittade in i slottet med ett avslut. Strax efter var det Marcus Bergman som fångade upp en puck djup i anfallzonen, hittade in till Lucas Zetterberg, men avslutet täcktes undan av SSK:ares klubbor.

Men SSK skaffade omedelbart fram en egen farlig målchans. Ett skott ur dålig vinkel som höll på att smita in vid borte stolpen bakom Jesper Myrenberg. Tid 15:22

Med några minuter kvar av perioden fick junioren David Göransson komma in på isen för ett första byte vilket han klarade med bravur.

Formationen med Öhrn, Bergman, Zetterberg tog sin in i anfallszonen, rullade upp SSK:s försvar väldigt snyggt, men avslutet blev återigen blockat. Tid 18:20

Med bara någon minut kvar att spela drog SSK, genom Gustav Lindberg, på sig två minuter för roughing. Hemmalaget satte upp sitt powerplay och frestade Justin Pogge med några bra avslut utan att hitta nätet. Skott: 9-12

Västerås lyckades inte förvalta sitt numerare överläge man fick med sig in i perioden. Istället fick SSK ny chans i powerplay bara tre minuter senare då hemmalagets Mattias Kallin drog på sig två minuter för en holding. Tid: 23:20

SSK satte upp ett bra powerplay och skapade ett antal chanser men Västerås kunde återigen hålla undan i denna spelform. Knappt hann Västerås bli fulltaliga innan det var SSK som drog på sig en utvisning. Västerås satte upp sitt powerplay och Lucas Zetterberg fick iväg ett stenhårt avslut som tog klockrent i ribban. Pucken damp ned invid ena stolpen men ingen kom åt att peta in den i mål. Men målet kom i alla fall för hemmalaget. Man behöll trycket i powerplay och efter en del kalabalik framför SSK:s målbur kunde Sebastian Benker skicka in kvitteringen till 1-1 på retur efter avslut från Daniel Öhrn. Tid 27:00.

Ganska precis mitt i perioden bjöd SSK:s målvakt, Justin Pogge, på ett litet extranummer. Han skickade iväg en luftpastej som landade på bladet på en SSK:are vi anfallande blå. Då Västerås var mitt i ett byte blev det lite oordning och SSK var ytterst nära att överlista Jesper Myrenberg när man tog ett lite avigt vinkelavslut. Tid 10:43.

Med knappa åtta minuter kvar av perioden spelade Isac Skedung och William Wikman sig fram och fick till ett riktigt farligt avslut. Justin Pogge släppte retur rakt ut men hann fånga upp pucken precis framför anstormande hemmaspelare. Under en kort period turades lagen om att skapa målchanser utan att hitta det perfekta avslutet. Närmast var SSK som vände spelet snabbt från egen zon och kom i ett två mot ett läge. Avslutet räddades mycket förtjänsfullt av Jesper Myrenberg i hemmakassen. Tid 16:41

Nästa stora målchans skapade Västerås där Jerome Leduc smög med upp i slottet fick chans att avsluta. Detta skott, liksom många tidigare i matchen, täcktes bort av försvarande klubbor. 17:32.

Sista minuterna fram till periodpausen präglades av målchanser åt båda håll i matchen. I ett sent anfall jobbade Isac Skedung till sig en utvisning för SSK nere i anfallszonen. Tid 39:27.

Västerås satte snabbt upp sitt powerplay och var ytterst nära att sätta ännu en puck bakom duktige Justin Pogge. Pucken studsade bara någon centimeter förbi hans vänstra stolpe. Skott:6-14

Lite kuriosa från perioden: Sebastian Benker,#27, gjorde 1-1 i matchminut 27.00!. I övrigt kunde noteras att Viktor Hertzberg utgick under den andra perioden.

Perioden inleddes med spel i powerplay för hemmalaget. Man vaskade fram ett par bra avslut men den stora chansen kom när SSK precis blivit fulltaliga. William Wikman höll pucken i anfallzon och hittade fram med en fin passning till en närmast fristående Alexander Lunsjö. Avslutet kom dock lite för nära Justin Pogge i SSK:s kasse som kunde avvärja med visst besvär. Tid: 3:50

Efter denna fina chans till ett ledningsmål fortsatte hemmalaget Västerås att trumma på i gästande SSK:s försvarszon. Man skapade chans på chans och ett ledningsmål hängde bokstavligen i luften.

SSK svarade med en tuff inbrytning framför Jesper Myrenberg vilken domaren bedömde som interference! Jesper blev liggande en kort stund men kom upp på benen igen, spelklar. Tid 45:17.

Denna gång lyckades Västerås nyttja sitt numerära överläge. Det tog inte lång stund innan Kelsey Tessier hittade in med en macka till William Wikman, mitt i slottet. Avslutet var både distinkt och effektivt då pucken satt stenhårt i Justin Pogges vänstra kryss. Tid 46:17.

Men säg den gläjde som vara. Publiken i ABB Arena Nord han knappt sluta jubla över hemmalagets ledningsmål innan SSK tog in pucken i anfallszon och skickade in 2-2! Detta var SSK:s första avslut mot mål under perioden. Målskytt Nick Olesen. Ett pucktapp i mittzonen av Västerås där SSK vände blixtsnabbt till ett tre mot två läge. Framspelningen var riktigt vältajmad av SSK:s Ludvig Blomstrand. Tid 46:55.

Efter kvitteringen fick SSK ny energi och förlade allt mer av sitt spel i Västerås zon. Man hade dock fortsatt oerhört att hitta fram med några avslut som letade sig fram till Jesper Myrenberg i hemmakassen. En indianare i egen zon höll på att ge SSK ett friläge men hann avvärjas i absolut sista sekund.

Med knapp fem minuter kvar av matchen drog SSK på sig ny utvisning och gav därmed hemmalaget en liten matchboll. Den som syndade i SSK var backen Andreas Hjelm(kneeing). Tid 55:11.

Det blev närmast omdelbart tryck mot SSK:s målbur då Västerås satte upp sitt powerplay. Trots ivriga försök till avslut kunde hemmalaget inte forcera in ett ledningsmål och matchen fortsatt oavgjord, 2-2.

Precis när SSK blev fulltaliga genomförde hemmalaget ett klumpigt byte där man fick för många spelare på isen. Plötsligt var det gästande SSK som satt med trumf på hand. Tid 57:21.

SSK skapade bland annat ett närmast friläge från mittzonen men Jesper Myrenberg spelade fortsatt oerhört stabilt och kunde avvärja. Trots bra tryck i sitt powerplay kunde Västerås städa undan alla SSK:s chanser och matchen gick till förlägning.

Overtime

Västerås inledde med att åka runt i SSK:s zon utan att hitta fram till något vettigt avslut. När det blev SSK:s tur att åka runt med puck i anfallzon lyckades man bättre. Ett avslut från SSK:s Ludvig Blomstrand räddades men pucken studsade runt okontrollerat och blev liggande bredvid Jesper Myrenberg. SSK:s Nick Olesen formligen körde över hemmamålvakten och lyckades peta in pucken. Domaren valde att granska målet i efterhand och det bedömdes vara korrekt utfört. Skott:0-3

Summering

I det hela en godkänd insats av Västerås men den riktiga skärpan i offensiven saknades denna kväll. I den tredje och avslutande perioden hade man skaffat sig ett bra grepp om händelserna på isen och syntes kunna gå fram till den tionde raka segern. När 2-1 föll förstärktes detta. Men, SSK kom igen omedelbart och kvitterade till 2-2. Efter kvitteringen växte SSK tillbaka spelmässigt och ett oavgjort resultat fick ses som rättvist vid full tid. I förlängningen var gästande Södertälje det hetare laget när väl chansen dök upp. En poäng blev kvällens skörd. En poäng som kan bli ack så värdefull när seriespelet summeras.