Publicerad: 2020-02-01
Jesper Myrenberg visade upp briljant målvaktsspel mot Björklöven

Björklöven - Västerås 1-0 (0-1,1-0,0-0)

Suveräna serieledarna Björklöven mot ett Västerås som ännu en gång kom till spel med en diger skadelista. Till kvällens match lånades två spelare in från Köping HC. Forwarden Marcus Viitanen och backen Lars Jinghage.

Direkt efter första nedsläpp satte Västerås(!) högsta fart och skapade chans på chans mot Björklövens eminente burväktare Joe Cannata. Efter några få minuters spel hade Västerås vaskat fram fem sex avslut varav några riktigt farliga. Björklöven såg ut att "sitta kvar i omklädningsrummet". Västerås anstormning fortsatte under periodens första tio minuter utan att man för den skull lyckades överlista hemmalagets skicklige burväktare.

Björklövens erkänt starka lagmaskin började komma igång allt mer som tiden gick men Västerås hade inga större besvär att avvärja alla attacker mot det egna målet.

Trots en handfull riktigt bra chanser kunde inte Västerås förvalta dessa till att ta ledning i matchen. Perioden slutade därmed mållös men vanns klart på poäng av gästande Västerås. Skott: 7-19

Till andra perioden förväntade sig nog de flesta att Västerås skulle tappa både fart och ork och därmed låta Björklöven ta över skeendet på isen. Riktigt så blev det inte. Gästande Västerås stod fortsatt upp väldigt bra mot hemmalagets attacker. Visserligen började Björklöven etablera allt mer spel i Västerås försvarszon men hamnade oftast på utsidan. Mer centralt i zonen stängde Västerås effektivt av alla försök till avslut. Dessutom hotade man hela tiden med sitt snabba omställningspel så fort Björklöven tappade puck.

Björklöven skulle dock få utdelning. Ett backskot, inte allt för hårt, lades ned mot Västerås målområde. Pucken var på väg att passera förbi Jesper Myrenbergs högra stolpe med god marginalen. Då grinade oturen Västerås i ansiktet. Pucken träffade, mycket olyckligt, Västerås inlånade back Lars Jinghages fot. Pucken ändrade riktning, ställde Jesper Myrenberg, och landade framför bladet på Björklövens Kristoffer Söder. Han i sin tur var bråkdelen snabbare än Västerås Jimmie Jansson att uppfatta situationen och kunde därför raka in 1-0 till sitt Björklöven. Tid 26:19

Efter sitt ledningsmål fick Björklöven än mer energi och förlade flera längre anfall i Västerås försvarszon. Men, precis som tidigare i matchen, fick de spela väldigt mycket längs sargen. I mitten var det fortssatt väldigt stängt. De lyckades inte heller denna period förvalta sitt spel i powerplay. Västerås visade än en gång upp ett mycket fint spel i boxplay där Jesper Myrenberg, som sista utpost, briljerade på de avslut som hittade fram.

Björklöven gjorde periodens enda mål trots att båda lagen skapade flera chanser som kunde resulterat. Skott: 14-9

Västeråsfick en fin möjlighet till att kvittera redan efter några minuters spel i perioden. Detta efter att Björklövens Fredrik Weigel dragit på sig en utvisning för slashing(42:13). I det efterföljandet spelet i powerplay vaskade Västerås fram några avslut men Joe Cannata i hemmamålet kunde avvärja. Men även hemmalaget Björklöven fick ny chans till spel i powerplay(53:58). Denna gång efter att Västerås Jereome Leduc, onödigt, slagit klubban ur händerna på en Björklövenspelare. Men inte heller denna gång kunde Björklöven dyrka upp Västerås för kvällen emintenta spel i boxplay och Jesper Myrenbergs briljanta målvaktsspel.

Den avslutande perioden blev en rätt svängig historia där båda lagen skapade chanser till att göra mål. Björklöven genom sitt metodiska spel medan Västerås fortsatte med sitt mera "rakt på mål spel". Med tre minuter kvar av matchen begärde Västerås timeout för att samla ihop sig inför periodens avslutande minuter. När väl spelet kom igång igen var frågan när Jesper Myrenberg skulle lämna isen för ytterliggare en utespelare. Det dröjde fram till 58:47 innan Västerås kunde börja jag en kvittering i spel sex mot fem.

Och Västerås bjöds verkligen in till att kvittera då Björklövens Oliver Larsson viftade med klubban i ansiktet på Västerås Kelsey Tessier. Två minuter på botbänken, blev resultatet(58:56), och spel sex mot fyra för Västerås.

Trots rejält tryck, med många avslut mot Joe Cannata i hemmakassen, kunde inte Västerås nå fram till en kvittering. Den allra bästa chansen till detta hade Sebastian Benker. Joe Cannata trodde han fångat pucken, men se det hade han inte. Pucken låg lös vid vänstra stolpen. Benker upptäckte detta, var snabbt framme, men avslutet tog i bortre stolpen, och ut! Vad är det man brukar säga? "Det är små marginaler i ishockey!". Skott: 16-15

Summering

Som Västeråssupporter kan man inte vara annat än nöjd med lagets insats, trots förlust. Spelmässigt var denna insats ett stort steg framåt. Även om Björklövens tunga maskineri tuffade igång allt mer under matchens gång stod man upp bra i sextio minuter. Imponerande bra insats av inlånade Lars Jinghage som fick massor av istid. Kan laget ta med sig denna insats, och bygga vidare på den, så finns all anledning att känna goda förhoppningar inför det stundande spelet i en slutspelserie.