Bra arbetsinsats gav stabil bortaseger mot Väsby
Publicerad: 2020-12-13
William Wikman tvåmålsskytt

Väsby - Västerås 2-6 (0-3,2-2,0-1)

En något trevande inledning på matchen för Västerås där Väsby visade gott gry och gick på attack omedelbart. Västerås varvade upp i takt med sina byten och jämnade ut spelet. I ett Västeråsanfall, i matchminut sex, var olyckan framme. Daniel Öhrn fick läge för avslut mitt i slottet och avlossade ett skott mot mål. I samma ögonblick blev han tacklad från sidan av Väsbys Johan Lorraine och blev liggandes på isen. Efter en stund kunde han resa sig upp men tvingades avbryta periodens spel och istället ta sig ut i omklädningsrummet. Väsbys Johan Lorranie fick 5+ match och regelbrottet rubricerades som chargin.

Oerhört jobbigt för Västerås att tappa ännu en center från spel då man redan inför denna match saknade två centrar. Å andra sidan fick Västerås nu chansen till spel fem mot fyra i fem minuter. Det tog inte lång tid innan William Wikman, i fritt läge framför mål, kunde skicka in ledningsmålet fram till 1-0. Tid 06:14.

Västerås fortsatte trycka på i sitt powerplay och radade upp avslut. Till slut kunde Jimmie Jansson Lorek hitta in med ett skott från sin backposition som seglade in högt bakom Henrik Lundberg i Väsbys kasse fram till 2-0. Tid 08:22. Västerås hade lägen att göra ytterliggare något mål i detta långa powerplay men två mål var bra nog.

Väsby försökte ta sig in matchen när de väl blev fulltaliga men Västerås hade inga större problem att avväpna Väsbys försök till anfallshockey. Istället var det Västerås som brände många lägen att utöka sin ledning. Med bara några sekunder kvar av perioden lyckades Sebastian Benker till slut trycka in lagets tredje mål efter fint förarbeta av bland annat Alexander Lunsjö och Henrik Hetta. Tid 19:43. Skott: 3-15

Det var Västerås som till största delen styrde skeendet under den första perioden med stabilt försvarsspel och samordnat anfallsspel. I denna period blev det Väsby som satte agendan. Detta genom ett spel som byggde mycket på chans. Man gick hårt i alla lägen på isen och "hoppades" vinna pucken. Ibland skedde detta, ibland inte. Västerås föll tyvärr in i samma spel under perioden och den stabilitet man visat tidigare under matchen krakelerade en aning.

När Väsby dessutom lyckades reducera till 1-3 på ett märkligt sätt genom André Nordstrand blev det än värre. Först räddades pucken kvar i anfallszonen av en Väsbyback precis på kanten av blålinjen. Pucken skickades ned mot kortsargen, studsade, och plötsligt låg den bakom Emil Kruse i Västerås mål. Tid 23:00

Väsby fick naturligtvis massor av energi av detta mål och trampade på än mer hysteriskt. Västerås saknade inte chanser att utöka sin ledning men det var Väsby som drev händelserna på isen.

"När nöden är som störst, så är räddningen som närmast", finns det ett ordstäv som säger. När Väsby tryckte på som bäst drog de på sig en utvisning genom Tobias Lindberg. Lindberg blev så förgrymmad att han snackade till sig en extra tvåa. Västerås räddningen i det läget av perioden blev en Väsbyspelares utvisning. Trots ett rätt dåligt powerplay där Väsby gång på gång kunde rensa ut pucken ur egen zon kunde Västerås till slut skicka in 4-1 genom William Wikman. Tid 34:34.

Efter 4-1 tog Västerås tillbaka kommandot i matchen och bara några minuter senare kunde August Tornberg skicka in 5-1 efter en fin framspelning av Jepser Johansson. Tid 36:26.

Väsby gav naturligtvis inte upp utan fortsatte kasta in puckar mot Emil Kruse i Västerås kasse. Till slut fick de utdelning. Ett avslut parallellt(!) med mållinjen räddades av Kruse men pucken blev liggande lös och Väsbys Johannes Nilsson kunde peta in reduceringen fram till 2-5.

I slutminuten av perioden fick Västerås två spelare utvisade och Väsby fick chans till spel fem mot tre. Skott: 14-10

Med tre mål upp till godo inför den sista perioden handlade mycket om att spela av matchen för Västerås. Hålla tätt bakåt och se till att ta med sig tre viktiga poäng med sig hem. Väsbys vassa kejda med Raphael Lavoie, Tobias Lindberg och Colin Smith fick massor av istid och skapade hela tiden chanser i sina byten. Men det räcker sällan med en vass kedja för att vinna matcher. Västerås backade hem lite, stängde framför eget mål, och lät Väsbys avslut komma från svåra vinklar.

När dessutom Västerås var ofina nog att kliva upp och hänga in 6-2 så var matchen definitivt stängd och avgjord. Ett mål signerat Calle Ehrnberg. Ett backskott som letade sig förbi en skymd Henrik Lundberg i Väsbys mål. Framspelningen stod Lukas Zetterberg för. Tid: 43:56

Väsby ska ha all heder för att de aldrig gav upp. Däremot blev inte avslutningen på perioden speciellt snygg. Det var Väsbys Lubomir Fetkovic som stoppade Västerås Anthon Eriksson på ett vårdslöst sätt. En offensiv tackling som tog högt och mot huvudet. För detta belönades även han med 5+matchstraff. Anthon Eriksson tog sig upp från isen och åkte för egen maskin till båset så förhoppningsvis tog inte smällen allt för illa. Skott: 9-8

Skott totalt: 26-33

Summering

Med hjälp av fem minuters powerplay i inledningen av period ett kunde Västerås gå fram till en 2-0 ledning. Med denna ledning i ryggen kontrollerade man perioden och avslutade även snyggt genom att göra 3-0. Summa summarum gjorde laget en stabil insats och gav aldrig Väsby en riktig chans att komma ikapp. Fem olika målskyttar och tre av målen i powerplay. Fortsatt stabilt målvaktsspel när det som mest behövdes. Den stora frågan nu är hur det står till med Daniel Öhrn? Med tre centrar ur spel(skadade,sjuka) blir det knepigt att formera laget till kommande matcher.