Pengarna från #cyklaförgulsvart överlämnade till Rädda Barnen High Five

1 november 2018 12:15

VIK Support står bakom Västerås IK i jobbet med High Five - för att motverka mobbning, kränkning och diskriminering. Genom #cyklaförgulsvart drog VIK Support in 25 230 kronor, som i går kväll överlämnades till Rädda Barnen High Five.

-VIK har redan kommit en lång bit på vägen i det här jobbet. En förebild för andra föreningar som vill prioritera de här frågorna, säger Stina Walheim, verksamhetsansvarig på Rädda Barnen High Five, region Öst.


Västerås IK har som förening, sedan en tid tillbaka, anslutit sig till Rädda Barnens projekt High Five - för att jobba mot mobbning, kränkning och diskriminering bland barn och ungdomar. Jonas Hyttring är styrelseledamot i VIK, och ansvarig för ungdom och just High Five.

-Vi gör det här för barnens skull. De lever sin dröm just nu. Alla har rätt till sin dröm, men den kan se olika ut. -High Five går ut på att alla barn ska få drömma sin dröm, och inte få den förstörd av någon annan i föreningen. Det blir lätt så av mobbning, kränkning och diskriminering. Därför är det otroligt viktigt att få bort sånt, säger Hyttring.

Inför bortapremiären mot Karlskrona, dit några supportrar cyklade ihop med den f.d spelaren Andreas Lindh och dåvarande klubbchef Mats Brokvist, drog VIK Support i gång insamlingen #cyklaförgulsvart. Man kunde helt enkelt engagera sig i cykelturen och samtidigt skänka pengar till något bra, genom att swisha in ett valfritt belopp.

Nu är beloppet sammanställt.

-Vi fick in 25 230 kronor, vilket är fantastiskt kul. Både privatpersoner och företag har bidragit, säger VIK Supports ordförande Jimmie Andersson och förklarar varför de valde att stötta just Rädda Barnen High Five.

-VIK gör en bra sak i det här att de har börjat jobba inom föreningen mot mobbning, kränkning och diskriminering. Det är något vi verkligen vill stötta och uppmuntra, därför var det ett enkelt beslut att skänka pengarna till Rädda Barnen High Five. Stina Walheim, verksamhetsansvarig för Rädda Barnen High Five Öst, var den som tog emot pengarna från Jimmie Andersson och VIK Support.

-Fantastiskt roligt att VIK Support på eget intiativ har gjort det här arbetet. Ju fler vi är som samarbetar med den här frågan ju bättre blir det för barn inom idrotten, säger Walheim.

Hur tycker du att Västerås IK som förening har jobbat med High Five hittills?

-När VIK gick in i det här var det uppenbart att det fanns många tunga frågor att driva. Mycket som bubblade under ytan. Förbättringar som behövde göras. I dag när jag har samtalen med Jonas (Hyttring) låter det som att VIK redan har kommit en lång bit på vägen, och är en förebild för andra föreningar som vill prioritera och jobba med de här frågorna.

-Vi har faktiskt valt nu att ta med VIK som ett bra exempel när vi träffar andra föreningar, för att berätta hur ni har jobbat hittills med High Five, säger Stina Walheim.