Jämn och tät match mot Timrå som förlorades på övertid
Publicerad: 2020-02-19
Isac Skedung blev hemmalagets ende målskytt

**Västerås - Timrå 1-2(OT) ** (0-0, 1-1, 0-0, 0-1)

Förvånansvärt nog inleddes perioden med två lag som spelade aningen reserverat. Den sedvanliga attacken från hemmalaget från första nedsläpp uteblev. Istället fick publiken se två lag som uppenbarligen ville undvika att släppa till blottor defensivt. Den första chansen till att bryta detta dödläge fick hemmalaget Västerås då Timrå drog på sig två minuters utvisning p.g.a för många spelare på isen. Tid 2:43.

Trots ett skapligt uppställt spel i powerplay kunde inte Västerås hitta fram till något avslut som hotade Timrås målvakt tillräckligt mycket.

Efter att Timrå klarat av sitt boxplay började de allt mer flytta upp spelet i Västerås försvarszon och oroade av och till med avslut. Dock inga avslut som Västerås målvakt, Jesper Myrenberg, behövde anstränga sig nämnvärt för att parrera.

Västerås svarade med spelvändningar och kortare besök i anfallszonen.

Timrå skulle även de få en chans till att öppna målskyttet genom spel i powerplay. Detta efter att Västerås Jesper Johansson ådrog sig två minuters utvising för en tripping. Tid 11:58.

Timrå mönstrade upp sitt powerplay men Västerås kunde relativt enkelt städa ut pucken ur egen zon gång på gång. Det hela slutade med att Timrå drog på sig en offensiv utvisning och det blev istället spel fyra mot fyra en kort tid. När Västerås blev fulltaliga, och fick spela fem mot fyra, försökte man utan större framgång sätta upp sitt spel i offensiv zon.

Efter att båda lagen blivit fulltaliga igen var det återigen Timrå som förde spelet genom att skapa några längre anfall i Västerås försvarszon. Västerås fortsatte tålmodigt leta spelvändningar för att på så sätt oroa Timrås försvar. En gemensam nämnare för båda lagen efter perioden var svårigheten att få igenom vettiga avslut. Trots Timrås längre anfall,där de skickligt spelade runt pucken, hade de besvärligt att hitta bra avslutslägen. Samma sak gällde när Västerås försökte med snabba spelvändningar. Man lyckades inte förvalta dessa med avslut av någon högre dignitet. Skott: 5-7

Västerås inledde perioden mycket starkt genom att skapa sitt hittils längsta anfall i matchen. Under nära minuten höll man pucken kvar i Timrås zon och fick till några bra avslut.

Timrå jobbade sig snabbt in i matchen igen och var näst på tur att hålla puck i anfallszonen. Men allt som tiden gick började spelet bölja lite mer och lagen turades om att skapa lägen genom omställningsspel.

Timrå blev det lag som spräckte sin målnolla först i denna match. Ett uppspel från högerkanten som inte såg speciellt farligt ut. Via två utsträckta Västeråsklubbor hoppade pucken turligt fram till en framstormande Timråspelare. Avslutet blev tillräckligt bra för att överlista Jesper Myrenberg i hemmamålet. Målskytt Filip Westerlund. Tid 27:15.

Västerås tog inte allt för illa vid sig av denna motgång utan stretade på med gott mod. Belöningen kom i form av ett kvitteringsmål genom Isac Skedung som blev serverad helt öppet mål efter fint förarbete av August Nilsson och Anthon Eriksson. Tid 31:56.

I anfallet efter var Västerås riktigt nära ytterliggare en nätkänning men denna gång kunde Timrås målvakt avvärja.

Timrå kom även de tillbaka starkt och med knappa fyra minuter kvar av perioden utsatte de Västerås för ett riktigt tungt och långt anfall. I nära minuten snurrade runt runt utan att Västerås kunde få undan pucken. Å andra sidan lyckades inte Timrå komma till ett enda avslut trots detta massiva puckinnehav.

Istället kunde Västerås flytta upp spelet igen och skapa ett riktigt fint anfall. Alexander Younan tog sig fram till ett avslut centralt i zonen som smet strax utanför den högra stolpen.

Med minuten kvar av perioden jobbade sig Västerås återigen ner i Timrås zon. Västerås back Kenny Källström skrinnade runt med pucken och hittade ett bra avslut som kunde resulterat. Skott: 11 -7

Formation med Skedung, Wikman, Eriksson skapade ett tung offensivt byte i början av perioden. De jobbade stenhårt djupt nere i Timrås zon och lyckades vinna tillbaka pucken flera gånger. Bytet avslutades med att Isac Skedung bröt in framför mål vilket gav William Wikman ett läge att sätta pucken i nät. Timrås målvakt Viktor Brattström kom ut fint och kunde avvärja.

Med drygt sex minuter spelade av perioden haltade plötsligt David Rundqvist av isen med stort besvär. Enligt obekräftade uppgifter berodde detta på en olycklig skottäckning.

Spelet i perioden präglades av två lag som turades om att skapa halvchanser. Båda lagen saknade det där lilla extra för att få till riktigt heta målchanser. Det kändes faktiskt rätt uddlöst när lagen försökte ta sig fram till avslut. Det positiva sett ur hemmalagets synvinkel var att man lyckades stänga ned Timrås offensiv och bara släppa in ett mål i spel fem mot fem. Det negativa var avsaknaden av offensiv kraft när man väl tog sig in i anfallszonen.

I slutsekunderna av perioden fick Västerås ett gyllne läge att avgöra matchen. Sebastian Benker frispelades från mittzonen och skrinnade ned mot Timrås målvakt. Sannolikt kände han sig rejält stressad då han visste att det kunde handla om tiondelar av en sekund att få till ett avslut. Precis när avslutet tagits ljöd Hesa Fredrik. Timrås målvakt, Viktor Brattström, räddade Timrå från en snöplig förlust i den absoluta slutsekunden!

(Tyvärr fick även Isac Skedung kliva av under den tredje perioden) Skott: 7-10

Förlängning

Västerås och Timrå turades inledningsvis om att åka runt med trissan som brukligt är i spelformen tre mot tre. Västerås lyckades inte hitta fram med något avslut mot mål överhuvudtaget. Matchen avgjordes genom ett individuellt misstag. Västerås tappade pucken längs sargen på högra sidan av rinken och Timrå fick chansen till en spelvändning två mot ett. Något som man utnyttjade på allra bästa sätt. Timrås Albin Lundin serverade Jens Lökke en passning över centrallinjen framför målet. Lökkes avslut var magnifikt och pucken letade sig in bakom en överspelad Jesper Myrenberg. Skott: 0-2

Summering

Plus för laget att plocka en poäng hemma mot ett spelskickligt Timrå. Defensivt fanns inte mycket att anmärka på. Dessvärre ser det fortsatt väldigt uddlöst ut i flera formationer. Det offensiva spelet har mer att önska. Betydligt mer. Det räcker inte med två kedjeformationer som, då och då, lyckas skapa lite längre anfall. En handfull forwards i laget behöver skyndsamt hitta tillbaka till ett mer kreativt och vägvinnande offensivt spel. Om inte kan den femteplats som sett så säker ut gå förlorad på grundseriens upploppsraka.