Tung förlust mot ett välspelande BIK Karlskoga
Publicerad: 2019-11-09
William Wikman ende målskytt i förlustmatchen.

Västerås - BIK Karlskoga 1-4 (0-1, 1-2, 0-1)

Gästande BIK Karlskoga fick redan efter knappa minuten chansen att ta ledningen i matchen då Västerås Fredrik Johansson drog på sig en utvisning(interference). Tid 01:03.

Det var framför allt i början av sitt powerplay som BIK Karlskoga skapade en riktigt het chans. Det var snubblande nära att gästerna kunde ta ledningen men Västerås lyckades med stor möda hålla undan. Efter denna inledande chans fick Västerås box bättre kontroll och hemmalaget kunde spela av utvisningstiden ganska kontrollerat.

Matchen fortsatte i ett förhållandevis högt tempo och lagen turades om att skapa chanser i respektive anfallszon. När drygt halva perioden var spelad kom första målet genom Jonatan Harju. En individuell prestation där han trampade iväg bakom Västerås målbur, vek in framför, och trots bra bevakning lyckades få iväg ett avslut som trillade in i Västerås kasse. Tid 10:14.

Någon minut senare kontrade Västerås med sin bästa chans i spel fem mot fem. En snabb spelvändning där man hittade fram till Marcus Bergman som fick skrinna ned mot Tim Juel i gästernas målbur. Avslutet var inte tillräckligt välplacerat och kunde därmed avvärjas av BIK Karlskogas burväktare.

I slutfasen av perioden fick Västerås chansen till spel fem mot fyra när BIK Karlskoga drog på sig en utvisning(interference). Tid 16:09.

Västerås satte upp sitt powerplay och fick iväg fem sex skapliga avslut men inget som resulterade. Närmast var ett avslut från Lucas Zetterberg som träffade ribbkrysset. Skott: 12- 10

Det hann bara gå knappt tre minuter av perioden innan Västerås, genom Morgan Hassel, drog på sig en utvisning(crosschecking) bakom egen målvakt. Tid 22:58.

BIK Karlskoga fick därmed möjlighet att utöka sin ledning men hemmalaget Västerås lyckades ännu en gång stänga ned sina motståndare med ett bra boxplay.

Några minuter senare var det Västerås som fick möjlighet att spela powerplay då BIK Karlskoga drog på sig en utvisning(Miakel Eriksson, interference) Tid 25:50.

Till skillnad mot i första perioden fick inte hemmalaget till det uppställda spelet i powerplay denna gång och BIK Karlskoga kunde utan större besvär hålla undan i två minuter.

En kanske matchavgörande sekvens kom minuterna senare då Västerås back, Calle Ehrnberg, gick på offensiven och fick en rejäl chrosschecking nere i offensiv zon. Domaren valde dock att fria denna händelse. I bytet efter slarvade Västerås i egen zon, tappade pucken, och Tor Immo fick chansen att sätta 2-0 till gästerna.

Efter att BIK Karlskoga gjort 2-0 fick gästerna rejäl fart på sitt offensiva spel och hotade hela tiden med nya farliga målchanser. Västerås hade svårt att överhuvudtaget ta sig ur egen zon med puckkontroll och fick mest ägna sig åt att slå ifrån sig.

Fullt logiskt, sett till spelet ute på isen, kom även 3-0 till BIK Karlskoga. Ett oerhört passivt Västerås packade ihop sig runt egen kasse och det blev fullbelagt med spelare runt Emil Kruses målgård. Trots detta lyckades BIK Karlskoga hitta en liten vinkel att skicka in sitt tredje mål. Det var BIK:s Dennis Frölander som hittade en liten blotta vid Emil Kruses första stolpe. Tid 38:27.

Som tur var för Västerås fick man med sig ett reduceringsmål innan periodpausen. Det var snabbskrinnaren William Wikman som på eget beväg tog fart in i anfallszon och avslutade med ett högt skott förbi Tim Juel i BIK:s kasse. Tid 38:53

Reducerat till 1-3 och precis vad Västerås behövde efter en period där man mest fått försvara sig. Skott: 7-13

Hemmapubliken förväntade sig ett Västerås som skulle komma ut och verkligen gå för ännu en reducering i den tredje perioden. Och en tidig reducering var verkligen nära när Fredrik Johansson drog iväg ett stenhårt skott som träffade kryssribban bakom BIKs: målvakt. Domaren fick tillgripa en videogranskning för att konstatera det alla redan sett. Inget mål.

Efter den jättechansen till snabb reducering blev det närmast soppatorsk för hemmalaget i målchanser. Man försökte, stångades, bökade, stökade och slet, men fick inget med sig mot ett BIK Karlskoga som spelade skickligt på resultatet. Denna kväll fanns inte bettet i åkningen, precisionen i passningsspelet, eller flytet i de få avslutslägen man lyckades producera. Det såg för det mesta osynkat ut i det offensiva spelet.

BIK Karlskoga var det lag som vann de viktiga kampmomenten och kunde hela tiden diktera villkoren ute på isen. Det var endast några korta sekvenser där Västerås lyckades skapa någon form av press i gästernas egen zon.

Västerås valde att ta ut Emil Kruse redan med fyra minuter kvar av matchen. Trots spel sex mot fem kunde inte Västerås etablera något som helst tryck i anfallszonen denna kväll. Istället kunde BIK Karlskoga, mycket välförtjänt, skicka in 4-1 i tom kasse.

Under matchen sista minuter fick hemmalaget chans till att spela fem mot tre. Men inte heller i denna spelform lyckades man komma till avslut som kunde resulterat i ännu ett reduceringsmål. Skott: 7-6

Summering:

I den första perioden hade Västerås chanser till att trycka in en puck och få lite momentum i matchen. Nu blev det istället BIK Karlskoga som fick göra första målet. Från den andra perioden blev det istället gästerna som styrde spelet till största delen. Både deras 2-0 och 3-0 kom fullt logiskt sett till spelet ute på isen. William Wikmans sena reducering till 1-3 i slutet av den andra perioden gav visst hopp. Ett hopp som grusades när Fredrik Johanssons stenhårda skott tog i kryssribban i inledningen av den tredje perioden. Mål där och matchen hade varit vidöppen. Istället kunde BIK Karlskoga spela kontrollerat på sin tvåmålsledning. Västerås orkade aldrig riktigt mobilisera tillräckligt för att hota i slutperioden. Att BIK Karlskoga dessutom kunde lägga in 4-1 i tom kasse var inte speciellt orättvist.