Viktig seger mot Modo på hemmaplan

19 januari 2021 23:00

Otäck skadesituation på Modo-spelare i den andra perioden


Västerås - Modo 4-2 (1-1,1-1,2-0)

Första perioden

Perioden var spelmässigt väldigt jämn och båda lagen skapade chanser att gå till ledning i matchen. Trots att Västerås bombade på med många avslut blev det Modo som tog ledningen i matchen. Detta genom mål i powerplay av den notoriske målskytten Patrik Karlkvist. Tid 17:49. Västerås kom dock tillbaka snabbt målmässigt genom att Fredrik Johansson höll sig framme och skickade in 1-1 efter hårt och bra förarbete av Markus Bergman. Tid 10:02. Skott: 17-9

Andra perioden

En period som innehöll bra spel från hemmalaget, ett matchstraff, samt två mål.

Det var Västerås som ganska omgående tog tag i spelet från att pucken släpptes. De lyckades gång på gång förlägga spelet i Modos zon och skapade flera lägen som med lite flax kunde resulterat. Mitt i perioden, med Västeråsdominans spelmässigt, kom en märklig och olycklig situation på många sätt. Modo vände spelet och gick till anfall. Modos Sebastian Ohlsson drev ned med pucken bakom Västerås målbur. Precis när han skulle lägga iväg pucken blev han upphunnen av Västerås Lukas Zetterberg som satte in en tackling mot kortsargen. Vad som egentligen hände sedan var svårt att se på TV-bilderna men Modos Sebastian Ohlsson blev liggande kvar på isen, illa skadad. Väldigt obehagliga scener då han dessutom blev liggande väldigt länge innan domarna valde att bryta perioden. Ambulans kom in på isen för att transportera Modos spelare vidare till sjukhus.

Självklart blev bedömningen för denna incident föremål för mången supporter på sociala medier. Domarna valde att döma boarding + game misconduct vilket i praktiken innebar 5+20 och slutspelat för Zetterberg. Huvudomaren valde även att bryta perioden för paus.

När spelet kom igång igen hade därmed Modo ett gyllene läge att ta ledning i matchen och med lite effektivitet i sitt powerplay närmast stänga matchen. Turligt nog för Västerås visade Modo inte upp sin bästa sida i sitt spelmässiga övertag. Modo tog väldigt god tid på sig och passade runt i makligt tempo. Västerås box hade inga större besvär att freda sig och det tog över fyra och en halv minut innan Modo fick till ett tillräckligt bra avslut. Det var Anton Öhman som fick en bra träff från blålinjen och Västerås målvakt Jesper Myrenberg såg nog aldrig den pucken! Tid 32:48.

Den som trodde att Modo nu fått momentum genom sitt ledningsmål trodde fel. Istället var det Västerås som den resterande tiden av perioden förde spelet till största delen. Genom ett powerplay kunde Henrik Hetta hålla sig framme vid Modos målvakt och pilla in pucken från nära håll. Ett mål som, naturligtvis, behövde en videogranskning för att godkännas! Tid 35:30.

En stark period av Västerås. Först överleva ett boxplay på fem minuter med endast ett mål insläppt för att därefter ta tag i takpinnen och kvittera till 2-2. Skott: 20-12

Tredje perioden

Västerås gjorde sannolikt den bästa insatsen en avslutande period denna säsong. Som betraktare fick man nästan, men bara nästan, lite vibbar av säsongen 18/19 då laget som nykomlingar var ruskigt starka just i den sista tredjedelen av matchen. Man måste även väga in det faktum att Modo kom från en match mot Väsby under gårdagen i denna ekvation. Självklart lite slitna. Detta förringar inte det faktum att Västerås dominerade den sista perioden från start till mål. När Modo dessutom drog på sig flera utvisningar blev spelövertaget än mer markant för hemmalaget.

Trots två powerplay direkt efter varandra kunde inte Västerås få in ett matchavgörande mål under periodens första nio minuter. Det krävdes att Modo skulle bli fulltaliga innan ledningsmålet kom. En härlig prestation av Alexander Lunsjö som hämtade puck nere i eget sarghörn, åkte över hela isen på vänsterkanten, vek in framför en försvarande back, och petade in pucken under Modos målvakt fram till ledning 3-2! Ett solomål som man sällan ser i dagens moderna ishockey. Tid 49:27.

Av bara farten kom ännu ett mål i Västerås favör. Denna gång signerat Sam Marklund som hittade ett läge till vänster framför Modos målbur och raskt skickade in 4-2 vid den bortre stolpen. Tid 51:16.

Frågan som ställdes var om Modo skulle orka resa sig på samma sätt som man senast gjorde mot Väsby? Då hämtade man in och gick till ledning under matchens slutdel. Av detta sågs platt och intet. Bästa chansen, kanske den enda, till att gå ikapp bjöds Modo då Västerås William Wikman drog på sig en utvisning för slashing(52:46). Modo, med många fina händer för just spel i powerplay, såg dock fortsatt tunna ut i sitt agerande. Västerås hade inte något större besvär med att hålla undan och freda sitt mål.

Det blev en defilering fram till seger och tre nya poäng under matchens slutfas. Mycket beroende på att Modo fortsatte dra på sig utvisningar. Modos sista utvisning var dessutom lite udda. Målvakten Anthony Peters var möjligtvis lite lack på Fredrik Johansson sedan en tidigare incident. Nu passade han på att ge igen genom att slå undan den sistnämndes fötter framför mål. Två minuter interference och Modos dörr till poäng i matchen slogs igen, definitivt. Skott: 16-9

Skott totalt: 53 - 30

Summering

Det finns alltid två sidor av ett mynt. Å ena sidan måste Västerås energiska och stundtals riktigt kreativa anfallsspel hyllas. Å andra sidan behöver man betänka att Modo kom från en tuff match mot Väsby under gårdagen i benen. Oavsett detta var kvällens insats, sett över tre perioder, en av de bästa på mycket länge. Laget trummade på i byte efter byte och att man fick iväg 53 avslut understryker den attackvilja som fanns denna kväll. Riktigt roligt att hårt arbetande Sam Marklund äntligen fick hänga en balja. Defensivt var det ovanligt lättsamt denna gång. Även glädjande att slippa se slarv i den egna zonen något som förekommit lite väl frekvent i tidigare matcher.