Västerås föll borta mot Västervik efter straffar
Publicerad: 2020-11-11
Rasmus Asplund gjorde Västerås enda mål i matchen.

Västervik - Västerås 2-1(Str) (0-0,0-1,1-0,0-0,1-0)

Precis som i det senaste mötet på bortais mot Västervik bjöd båda lagen på högt tempo redan från första nedsläpp. De riktigt farlig målchanserna i spelet fem mot fem lös dock med sin frånvaro. Det var Västerås som först fick chans till att spela powerplay när Västervik drog på sig en tvåa för boarding efter knappt åtta minuter av perioden. Västerås fick till ett ordnat powerplay och skapade några bra avslutslägen som kunde resulterat. Det närmaste man kom var ett stolpskott.

Spelet var fortsatt böljande där båda lagen försökte vända spelet så snabbt som möjligt. Ibland lite för snabbt för att bibehålla pucken under ordnade former.

Västerås fick en andra chans till spel i powerplay drygt elva minuter in i perioden. Denna gång var backen August Tornberg nära att kunna peta in pucken vid bortre stolpen. Ett godkänt powerplay som bara saknade det allra viktigast, som är att göra mål.

Men även Västervik skulle få chans att spela powerplay. Västerås juniorspelare Filiph Åström fick göra ett byte och stack fram klubban lite oturligt. Det renderade honom två minuter i syndabåset för tripping.

Västervik satte omgående upp sitt powerplay, höll ett bra passningstempo, men inte heller de lyckades hitta fram till ett avgörande avslut. Perioden slutade därmed mållös.

(Isac Skedung utgick under den senare delen av perioden). Skott: 5-13

Spelmässigt ett plagiat av den första perioden. Fortsatt bra fart under fötterna på spelarna. Västerås fick ett tidigt powerplay då Västerviks Joakim Hagelin drog på sig två minuter för tripping. Bra uppställt spel av Västerås men den sista avgörande passningen kom aldrig för bra avslut. Fortsatt mållöst.

Även om spelet mestadels var böljande fick Västervik till ett monsterbyte nere i Västerås försvarszon. I nära två minuter höll man pucken i spel mot allt mer stelbenta försvarare. Som tur var för Västerås kunde man klara av den anstormningen om än med stort besvär.

Med drygt tretton minuter spelad av perioden tog Rasmus Asplund fart från egen zon med puck. Krånglade sig fram och ned till kortsargen i Västerviks zon. Sebastian Benker kom som understöd och lyckades vinna pucken och peta fram den till Marcus Bergman vid sargkanten. Bergman passade in till Rasmus Asplund som sökt upp fri is i närheten av slottet. Asplund tog emot, siktade, och skickade in ledningsmålet för Västerås. Tid 33:39.

Efter ledningsmålet fortsatte Västerås att ligga på medan Västervik å sin sida försökte hitta en väg in i Västerås zon och skapa egna målchanser. Spelet blev åter mer böljande resterande tid av perioden utan att något fler mål gjordes.

(Tråkigt nog kom inte Isac Skedung ut till spel under perioden). Skott: 12-14

Västerås som stått för några rejäla genomklappningar under den tredje perioden denna säsong hade lite att bevisa i kvällens match. Skulle man stå emot en förväntad anstormning av Västervik? Svaret kom omedelbart i perioden då Västervik kvitterade till 1-1 genom Viktor Liljegren redan efter femton sekunder! Målet gav hemmalaget precis den extra energi de behövde för att sätta bra press mot Västerås under långa stunder i perioden.

Inte blev trycket mindre mot Emil Kruse i Västerås mål då Jimmie Jansson Lorek drog på sig en utvisning för tripping i en rörig situation framför eget mål. Västervik kastade in puckar från alla håll och kanter och det var med minsta möjliga marginal som Västerås kunde städa av den utvisningen.

Västervik fortsatte att trumma på och det tog faktiskt nära tretton minuter innan Västerås fick iväg sitt första avslut mot Västerviks mål.

Under de sista fem minuterna av perioden kunde Västerås lyfta upp spelet då och då och komma till några halvfarliga avslut. Utan att överdriva kan man sammanfatta den sista perioden med att Västervik dominerade ganska kraftfullt spelmässigt. Trots det spelmässiga övertaget kunde inte Västervik förvalta sina målchanser till att göra mer än ett mål i perioden. Matchen slutade 1-1 och gick därmed till övertidsspel. Skott: 14-8

Skott totalt: 34-42

Övertid

Om det var Västervik som dominerade under den tredje perioden så blev det istället Västerås som tog kommandot rejält i övertidsspelet. Man skapade en handfull fina chanser som kunde resulterat i ett segermål. Speciellt med Rasmus Asplund på isen skapades det flera fina lägen. Men, inga mål föll under dessa fem minuters spel tre mot tre. Skott: 2-7

Straffar

Det var en kavalkad av rätt dåliga straffar från båda lagen vilket tvingade fram straff nummer åtta innan matchen kunde avgöras. Det blev Västerviks Victor Öhman som fick äran att avgöra matchen med straffläggningens enda mål.

Summering

En i många stycken väl genomförd bortamatch mot ett spelskickligt Västervik. Defensiven, målvaktsspelet, och intensiteten var väl godkänd. Offensivt, under de två första perioderna, fanns det många fina intentioner. Västerås har dock fortsatt svårt att förvalta de målchanser som väl dyker upp. Idag fick man chans till spel tre gånger om i powerplay utan att göra mål vilket gör det svårt att vinna jämna matcher. Summa summarum var Västervik väl värda sina vunna två poäng sett till tre perioders spel.