Uddlös offensiv då VIK föll mot Vita Hästen
Publicerad: 2020-03-04
Målvakten Jesper Myrenberg fick pris som hemmalagets bäste spelare.

Västerås - Vita Hästen 0-1 (0-0,0-1,0-0)

En bra inledning av Västerås där det tog endast knappa minuten innan en helt frispelad Marcus Bergman fick chansen att ge hemmalaget ledningen men avslutet räddades. Efter denna chans fortsatte Västerås att trampa på ordentligt offensivt och skaffade sig fler lägen som kunde resulterat.

I matchminut fyra var det gästande Vita Hästen som kom i friläge mot Jesper Myrenberg i Västerås kasse. Avslutet gick dock en bit utanför den bortre stolpen.

Strax efter denna fina chans för gästande Vita Hästen var det dags för matchens första utvisningar. Vita Hästen drog på sig två minuter för tripping(Linus Andersson) men samtidigt skickade Västerås in för många spelare på isen och fick två minuter för denna regelöverträdelse. Tid 05:54

Men det skulle bli mer folk på utvisningsbänken. Lukas Zetterberg drog på sig en tvåa för kneeing vilket gav Vita Hästen chansen att spela powerplay fyra mot tre. Tid 05:39

Västerås städade av detta boxplay som istället övergick till spel fem mot fyra för Vita Hästen. Men även detta boxplay städade Västerås av förtjänstfullt.

Det var Vita Hästen, som i kraft av sina powerplayspel, fortsättnigsvis tog tag i det offensiva spelet och skapade flera lägen för ett ledningsmål. Västerås svarade med en sylvass spelvändning där Sebastian Benker blev frispelad men Vita Hästens målvakt, Niklas Lundström, klarade av att parera även detta friläge för Västerås.

Vita Hästens skapade lite senare nytt fint läge för ledningsmål när de vände spelet och kom tre mot två mot försvarande Västeråsbackar. Avslut gick dock högt över denna gång.

Vita Hästen var det lag som fortsatt såg piggast ut och de tog sig relativt enkelt in i anfallszon och kom där till flera farliga avslut. Västerås anfallförsök blev väldigt kortvariga och man lyckades inte alls få fast spelet i anfallszonen.

Med knappt fem miuter kvar av perioden kom Jimmie Jansson med upp i en spelvädning och var ytterst nära att komma fram till ett avslut mot Vita Hästens mål. Skottet blockades dock på vägen fram.

En period där Västerås vann skottstatistiken men gästande Vita Hästen kändes mer påslagna. Skott: 9-6

Känslan var att Västerås kom ut med lite mer fart inledningsvis till den andra perioden. Man lyckades ta sig fram till några farliga avslutslägen under periodens första minuter. Den bästa chansen fick Sebastian Benker, helt frispelad i slottet, men avslutet gick tyvärr rakt på Vita Hästens målvakt.

I några byten efter detta var det Vita Hästen som tog sig fram och testade Jesper Myrenberg i Västerås kasse med några vassa avslut.

I periodens sjunde minut kom matchens första mål. För ett kort ögoblick tappade Västerås markeringen runt eget mål och en smart passning hittade fram till bortre stolpen där Marcus Eriksson kunde vispa in pucken från nära håll. Tid 26:27

I bytet efter baklängesmålet fick Västerås till matchens längsta anfall. Under nära minuten spelade man runt i Vita Hästen zon och kom till flera vassa avslut. Det var formationen med Benker, Tessier och Lunsjö som låg bakom detta. Även i bytet efter, när William Wikman, Isac Skedung och Daniel Öhrn kom in på isen fortsatte pressen mot Vita Hästens kasse.

Tendensen var tydlig. Västerås blev ordentligt väckta av Vita Hästens ledningsmål. Nästa stora chans som dök upp för Västerås kom när Lukas Zetterberg åkte sig fri på vänsterkanten och avlossade ett hårt skott. Tyvärr för Lukas hann en back i Vita Hästen sticka fram sin klubba och pucken styrdes högt upp i plexiglaset. Västerås spelade sig omedelbart fram till ett nytt fint läge. Denna gång var det Isac Skedung som blev serverad pucken mitt i slottet men återigen lyckades försvarande spelare i Vita Hästen blocka avslutet med ett klubblad.

Västerås fortsatte, och fortsatte, att sätta Vita Hästen under press. I byte efter byte parkerade man i Vita Hästens försvarszon och man fick det felaktiga intrycket av att Västerås spelade ett konstant powerplay.

Västerås tryck och överlägsenhet i spelet var så påtagligt att Vita Hästen valde att ta en timeout med fyra minuter kvar av perioden.

Trots denna timeout hamnade Vita Hästen omedelbart i egen zon, igen. Närmast belägrade av Västerås som spelade runt, runt, och letade avslut. Mitt i allt detta drog Vita Hästen på sig en utvisning, som blev avaktande, och den stackars domaren för kvällen fick hålla armen i luften över två minuter innan Vita Hästen kunde få tag i pucken och utvisningen verkställas.

Västerås fick därmed avsluta perioden med spel i powerplay. Man klev in i anfallszonen omedelbart och letade lägen för avslut. Men för "hundrade gången" denna period kom det en klubba från Vita Hästen emellan och skotten blockerades.

Efter Vita Hästens ledningsmål i den sjunde minuten av perioden var det spel mot ett mål. Vita Hästens mål. Men, det viktigaste av allt, målen uteblev trots massivt spelövertag. Skott: 15-9

Västerås inledde den avslutande perioden som på samma sätt som man spelat i den föregående perioden. Man förlade snabbt spelet i Vita Hästens zon och matade in med puckar mot målet. Vita Hästen stred tappert men till slut tvingades man dra på sig en utvisning för att freda sitt mål. (Marcus Fagerudd, tripping) Tid 44:44.

Men precis som i den första perioden lyckades Västerås med konststycket att skicka in för många spelare på isen och det blev istället spel fyra mot fyra i en dryg minut. Tid 45:33.

När Vita Hästen väl blev fulltaliga var det Västerås som gick till nytt anfall genom William Wikman som frestade med ett avslut. Vita Hästen hann aldrig få till något uppställt spel innan Västerås åter var fem man på isen.

Med åtta mimnuter spelade av perioden kom Vita Hästen upp i sitt första längre anfall på mycket länge. Detta utan att komma till något avslut som kunde hota Jesper Myrenberg i Västerås målbur.

Efter powerbreak hittade Vita Hästen plötsligt nya offensvia krafter och lyckades sätta rätt bra tryck i Västerås försvarszon. Nu var det Västerås som fick slita för att inte släppa in ännu ett mål i matchen. Det blev inte bättre för Västerås då man drog på sig en tripping i mittzonen(August Nilsson). Tid 52:51.

Vita Hästen satte snabbt upp sitt powerplay och hotade med flera avslut. Mitt i detta powerplay fick Jimmie Jansson pucken i mittzon, trampade in i anfallszonen, och tog ett halvfarligt avslut. På vägen tillbaka blev han pååkt och för ett ögonblick fanns oro för en ny skada. På håll såg det ut som en klockren kneeing men domaren friade.

Stor irritation på läktare och bland spelare i Västerås som markerade sitt missnöje mot kvällens domare. Det hela resulterade strax därefter i ny utvisning för, Västerås. Det var Calle Själin som drog på sig två minuter för tripping. Tid 55:29.

Efter att klarat av två boxplay på raken fick Västerås chansen i slutet av perioden till att kvittera. Ut med målvakten Jesper Myrenberg och in med en sjätte utespelare. William Wikman drev hårt på kassen och var ytterst när att kunna vika in trissan i mål. Trots ganska massiv press i slutminuten kunde inte Västerås hitta fram till ett kvitteringsmål. Skott: 7-3

Summering

Laget gjorde en hel del rätt denna afton men som så ofta tidigare under senare delen av denna säsong brast det i avsluten. Uddlösheten, oförmågan att göra mål på klara lägen, tycks närmast blivit lite av en förbannelse. Laget fick aldrig det medflyt som hade behövts denna kväll. Inget enkelt avslut som ramlade in. Vita Hästen spelade efter sina förutsättningar(skador i laget) och försvarade sig berömvärt när så behövdes. Man försvarade mitten av sin egen zon och lät Västerås ta de flesta avslut från ganska dåliga vinklar. Trots att Vita Hästens målvakt släppte till väldigt många returer var det ingen hemmaspelare som höll sig framme för att nyttja detta.