Förlust borta mot Södertälje.
Publicerad: 2023-01-21
Västerås hängde med hyfsat bra spelmässigt fram till att Södertälje gjorde 3-1 i mitten av den andra perioden.

Södertälje - Västerås 6 - 1 (2-1, 1-0, 3-0)

Dags för match mot ett formstarkt Södertälje på bortais. Ett SSK som senast vann borta mot Björklöven. Västerås kom även de till spel med vinst i ryggen då de i omgången innan vann hemma mot Vita Hästen.

Första perioden

Tidiga utvisningar, en för vardera laget, gav spel fyra mot fyra. Något hemmalagets Emil Alba nyttjade förtjänstfullt. Alba åkte helt enkelt in i anfallszon, vek in framför målet, och hängde in 1 - 0 bakom Johan Gustafsson i Västerås målbur(01:48). Skickliga spelare gör bra saker men backspelet i den situationen från Västerås hade mer att önska.

SSK fick chans till eget powerplay när Västerås Nick Albano drog på sig en holding(08:36) i egen zon. Bra boxplay av Västerås och SSK blev nollade i sitt powerplay.

Västerås fick sin första chans till spel i powerplay när SSK:s Johan Ivarsson ådrog sig två minuter för slashing(14:47). Ett tämligen uddlöst powerplay av Västerås. Men målet kom istället omedelbart efter att hemmalaget blivit fulltaliga. Alexander Lunsjö spelade fram Ludvig Östman som gled in från vänsterkanten och hittade luckan mellan stolpe och målvakt fram till 1 - 1(16:52). Ett viktigt mål för Västerås som därmed var med på riktigt i matchen, även målmässigt.

Men säg den glädje som varar speciellt länge! Det tog bara SSK ynka dryga minuten att återta ledningen. SSK kom i läge två mot fyra och lyckades hitta ett inspel framför mål där Linus Videll kunde piska in nytt ledningsmål för hemmalaget(18:10). Fyra spelare i Västerås agerade just där väldigt passivt. Otacksamt för JG i kassen.

En relativt jämn period spelmässigt men det var SSK som hittade fram till de bästa avslutslägena. Skott: 8 - 8

Andra perioden

Västerås hängde med bra i den andra perioden och lyckades få fast SSK i deras egen zon vid flera tillfällen. Känslan infann sig att en kvittering inte var omöjlig. Efter en sekvens mitt i perioden där Västerås fått till ganska bra tryck i SSK:s zon, kom nästa mål i matchen. Det blev dock SSK som gjorde målet. En spelvändning där JG styrde undan pucken ned bakom den förlängda mållinjen. SSK:s Aaron Luchuk fick slag på pucken som på ett turligt sätt vallades in i mål via JG:s eget benskydd(29:59). "Turen förföljer ett skickligt lag", brukar det sägas. Så var det i just detta fall. Två mål upp för SSK och Västerås fick kämpa vidare för att försöka nå en livgivande reducering.

I slutminuten fick SSK Albin Carlssong utvisad(slashing) men Västerås kunde inte förvalta detta powerplay, heller.

Under långa stunder stod Västerås upp bra spelmässigt i denna period men behovet av en reducering skriande stort inför den sista perioden. Skott: 5 - 10

Tredje perioden

Under den tredje periodens första tio minuter vaskade Västerås fram några halvchanser som med mer skicklighet, och lite tur, kunde resulterat. SSK spelade på sin ledning och gjorde detta avslappnat och kontrollerat. Mitt i perioden stängde SSK matchen genom att skicka in 4 - 1 under en avvaktande utvisning. Skott, retur, och mål. Svårare än så är inte ishockey ibland. Målskytt Filiph Engsund(50:42).

Knappa minuten senare visade SSK sin spelskicklighet då de närmast lekte in 5 - 1 genom Linus Videll(51:50). När sedan SSK skickade in 6 - 1 i spel powerplay underströk detta vilken klasskillnad det var i att göra mål på de möjligheter som bjöds. Måskytt även denna gång Linus Videll(57:01) Skott: 12 - 13

Summering

Västerås hängde med bra i halva matchen. Visst var det hemmalaget som skapade de vassaste lägena men även Västerås höll sig framme och hotade offensivt. Efter SSK:s 3 - 1 blev det för tungt. Faktum är att de första tre målen av SSK var frukten av ett rätt passivt försvarsspel. JG fick inte det fina stöd han fått i de senaste matcherna. Nu gäller att snabbt ställa om till nästa oerhört viktiga match. Tingsryd borta. Återigen en så kallad sexpoängsmatch!