Målfest hemma mot Storhamar
Publicerad: 2019-08-22
Ny träningsmatch hemma i ABB Arena Nord och denna gång stod norska storlaget Storhamar för motståndet.

Norska storlaget Storhamar var på besök i ABB Arena och många i publiken var säkert nyfikna på det norska lagets ishockeykunnande. Under matchens först fem sex minuter visade gästerna fina kvalitéer och ansatte hemmamålvakten Kruse med några farliga avslut. I takt med att minuterna tickade iväg började Västerås hitta fram till fler och fler avslutslägen. Den som spräckte målnollan för kvällen var Marcus Bergman. Först åkte han sig fri från mittzon men ensam med målvakten fick han ett slag över benen och tappade kontrollen över pucken. Domaren markerade omedelbart för straff. En straff som mycket elegant slogs i mål av nämnde Marcus Bergman.

När Västerås fick chans att spela sitt första powerplay kom 2-0 genom Viktor Hertzberg. Efter en del strul i powerplayspelet fick Västerås till en spelvändning från egen zon där Hertzberg kom till avslut från högerkanten. Ett distinkt handledsskott som smet förbi målvakten in vid bortre stolpen.

Några minuter senare var dags för 3-0. Kenny Källström fick spräcka sin nolla i målkolumnen för denna säsong. Ett backskott från blå smet in bakom gästernas målvakt. Stor förtjänst i detta hade Viktor Hertzberg som åkte in och skymde målvakten på ett utomordentligt lyckosamt sätt.

Stundtals hittade hemmalaget ett vägvinnande passningsspel och genast fick gästande Storhamar problem att hänga med. Storhamar visade även de, glimtvis, att det fanns kvalitéer i laget. När de fick chans till att spela powerplay briljerade de med att bra uppställt spel. Dock utan att kunna överlista Emil Kruse i hemmakassen.

Storhamar hängde återigen med bra första fem sex minuterna men sedan tog Västerås över allt mer. 4-0 kom genom ett fint spel i powerplay där Erik De La Rose fick prickskjuta pucken i mål från sin backposition.

Storhamar reducerade till 1-4 i en lite rörig situation framför mål. En styrning, där klubban var tydligt ovanför målburens ribba, ställde Emil Kruse. Trots vissa protester från hemmaspelarna godkände kvällens domare målet. Målskytt för Storhamar var Tony Cameranesi.

5-1 till Västerås kom via en spelvändning där Fredrik Johansson tog in pucken på vänsterkanten, droppade in till Sebastian Benker, som närmast fri i slottet hängde in pucken i nättaket. En period som hemmalaget Västerås kom att dominera allt mer som tiden gick och chanser saknades inte för ytterligare mål.

Perioden innehöll även lite frustration från gästande Storhamar som visade lite dåligt humör vid några tillfällen. Västerås Anthon Eriksson åkte vid ett tillfälle på ett ”nacksving” av Storhamars Ilka Pikkarainen men visade då prov på stor kyla. Istället för att ge sig in i ett handgemäng, med risk för avstängning, valde han att negligera motståndarens försök till invit.

Även den tredje perioden följde samma mönster som de två tidigare. Storhamar kom ut ganska frejdigt och skapade en hel del lägen för ännu en reducering. Storhamar belönades för sin offensiv då den väldige Ilka Pikkarainen lyckades pricka in en reduceringspuck fram till 2-5. Om Storhamar då trodde sig fått lite häng i matchen så trodde de fel. Istället för ny reducering drog de på sig en utvisning och i efterföljande powerplay passade Marcus Bergman på att göra sitt andra mål för kvällen. Stående framför mål lyckades han styra in ett avslut fram till 6-2 via ena skridskon(!).

Storhamar ville inte vara sämre när de fick ny chans i powerplay och kunde reducera ännu en gång, nu fram till 3-6. Denna gång var målskytten Robin Dahlström.

Knappt två minuter senare bjöds publiken på kvällens vackraste mål. Ett rent klapp-klapp-spel där Marcus Bergman kunde trycka in sitt tredje mål för kvällen i närmast öppen kasse fram till 7-3. William Wikman ökade på målskörden till 8-3 mål(tom kasse) innan målskyttet avslutades med 9-3 i powerplay av Daniel Öhrn.

Summering:

• Långa stunder under matchen visade Västerås upp ett fyndigt, kreativt, underhållande och effektivt anfallsspel. Motståndarna Storhamar kunde inte matcha Västerås denna kväll. De gick hårt på tre femmor. Storhamar innehöll ett flertal riktigt namnkunniga och meriterade spelare men det var mest i powerplay dessa glänste denna kväll.