Seger på övertid mot Björklöven.

27 december 2021 23:21

Lukas Zetterberg, med sitt tredje mål i matchen, avgjorde i övertidsspelet.


Västerås - Björklöven 6-5 (Ot) (1-2, 4-2, 0-1, 1-0)

Omstart efter julledighet med två raka förluster(Mora, BIK Karlskoga) som avslutning innan julen. Västerås mötte för kvällen ett Björklöven hårt brandskattade på spelare pga sjukdom och skador. Senast lagen möttes, i Umeå, stod Västerås för en formidabel insats och kunde vinna med 5-0. På hemmaplan hade Västerås dock inte vunnit på länge mot Björklöven. Ändring på detta faktum denna kväll?

Första perioden

Västerås agenda för kvällen var sannolikt att köra på rejält med tanke på att Löven endast kunde ställa upp med tre formationer. Pumpa musten ur gästerna. Inledningsvis pekade det mesta mot detta. Redan efter dryga fyra minuters spel kunde Västerås skicka in 1-0 genom Isac Skedung. Tid 04:38. En perfekt start för hemmalaget som nu kunde ta kommandot i matchen. Löven stack upp i några anfall men det kändes som Västerås fått det berömda momentumet i matchen.

I en närkamp vid ena långsargen skickade Lukas Zetterberg väldigt oturligt sin armbåge rakt i snoken på en Lövenspelare och boxplay för hemmalaget(06:10). Gästande Björklöven som inte rosat marknaden i sitt powerplay den senaste tiden fick därmed chans att bryta den dåliga trenden. Och det gjorde de med bravur. Det tog bara ynka åtta(8) sekunder innan kvitteringen var ett faktum. Målskytt William Eriksson. Tid 06:18.

Med cirka tio minuter av perioden uppstod en incident som blev omtalad även efter matchen. Västerås i anfall, pucken till Mathias From mitt i slottet. From avlossar skottet och sekunden efteråt får han en tackling från Lövens Alex Hutchings. En tackling som kom från sidan. From ramlade ihop och fick sedermera ledas av isen och in i omklädningsrummet. Prognosen, diagnosen, blev hjärnskakning. Domarna, fyra till antalet, hade tydligen inte uppfattat vad som hänt vilket innebar noll konsekvens för Hutchings.

Västerås ytterst irriterade. Inte blev denna irritation mindre då man åkte på egen utvisning närmast omedelbart när spelet sattes igång. En helt korrekt utvisning(interfernce, 10:32) då Västerås Jesper Johansson var lite väl vårdslös mot en Lövenspelare som vaktade framför eget mål. Tid 10:32.

Björklöven tackade, tog emot, och skickade in 2-1 genom Christopher Bengtsson. Framspelningen av ALexander Popovic var av den högre skolan. En liten flippmacka på bladet till Bengtsson som elegant la in trissan bakom Johan Gustafsson i Västerås kasse. Tid 12:09.

I slutet av perioden drog en av lagets bästa spelare, Mikael Frycklund, på sig en utvisning för boarding. I frustration över denna handling späde han på med två minuter för Abuse of Officials då han la in pucken i Lövens mål efter domarens avblåsning. Tid 18:32.

Prekärt läge för hemmalaget som redan släppt in två kassar i boxplay. Denna gång lyckades dock Västerås hålla stånd och periodenvilan kom lite som en räddning. Skott: 11-10

Andra perioden

Den andra perioden blev sannolikt en av den märkligaste som spelats i ABB Arena Nord på många år. Det började med fortsatt spel i boxplay för Västerås men närmast direkt efter att man blivit fulltaliga gick Västerås upp och kvitterarade till 2-2 genom ett avslut från blålinjen av Lukas Zetterberg. Tid 23:10.

Nu skulle väl ändå Västerås ta tag i matchen! Men icke! Istället drog Västerås på sig nya utvisingar och plötsligt fick Björklöven förmånen att spela fem mot tre i över en minut! (Daniel Gunnarsson, hakning, 24:27), (August Tornberg, knätackling, 25:33). Ett heroiskt kämpande boxplay förhindrade ny ledning för gästerna. Men det var på håret.

Men Björklöven skulle få retroaktiv utdelning. Lövens Alexander Wiklund drev in med pucken, hamnade bakom mål i kamp med flera gulsvarta spelare. Trots detta lyckades han få in pucken framför mål till en helt fristående Lövenspelare. Avslut, i ribban, retur, avslut i ribban igen, ny retur och i röran framför mål kunde till slut Fredric Andersson peta in ledningsmålet fram till 3-2. Tid 28:58.

Motigt värre för hemmalaget. Underläge igen. Då klev plötsligt August Tornberg in i handlingen offensivt. Avslutsläge från blålinjen. Ett hårt skott som smet förbi Lövens målvakt och kvitteringen till 3-3 var ett faktum. Tid 31:24.

Skulle Västerås i kraft av denna kvittering fortsatt skölja över sina motståndare? Till sin hjälp fick man även spela powerplay då Lövens Sebastian Selin åkte ut två minuter för en tripping(37:37). Det gick inte alls. Löven försvarade sig bra. Istället blev det gästerna som gjorde nästa mål i matchen. Ett backskott(höstlöv) skickades ned mot Johan Gustafsson och på vägen fram touchade pucken ett ben/byxa, ändrade riktning, och gick i mål. Målskytt även denna gång William Eriksson. Löven i ledning, igen. Nu med 4-3. Tid 35:15.

Med knappa två minuter kvar av perioden fick Västerås återigen spela powerplay och denna gång gick det bättre. Lukas Zetterberg hittade en lucka och skickade in ny kvittering i matchen. Denna gång fram till 4 - 4. Tid 38:08.

Men det skulle komma ännu ett mål för hemmalaget innan perioden var över. Marcus Bergman kom flygande in i zon på vänsterkanten. Det var bara några få sekunder kvar av perioden. Från publiken hördes ett desperat ropande: "Skjut, skjut!". Och det gjorde Bergman. Skottet blev till en retur och där dök Mikael Frycklund upp och kunde fösa in 5-4. Tid 39:55. Skott: 10-20.

Tredje perioden

Den avslutande perioden kändes lite mer avvaktande. Västerås ville äga mer puck och inte bjuda sina motståndare på farliga spelvändningar. Man lyckades väl med detta och och skapade samtidigt ett och annat läge offensivt som kunde resulterat. Alla bara väntade på att Västerås skulle stänga matchen med ännu ett mål. Så blev det naturligtvis inte i denna märkliga match.

Det blev istället Björklöven som gjorde, som det skulle visa sig, periodens enda mål. Lövens bäste spelare, Axel Ottoson, tog fart in i anfalssonzonen. Pucken skickades, lyftes, in mot Västerås kasse. Där, i röran av klubbor och skridskor, blev pucken liggandes lös för någon sekund. Tillräckligt länge för att Lövens Gustav Possler skulle hinna fram med sitt blad och fösa pucken förbi Johan Gustavsson i Västerås kasse. Kvitterat igen i matchen! Tid 53:57.

I slutet av perioden(57:52) drog Lövens Jesper Lindgren på sig två minuter för hög klubba. Gyllne läge för Västerås att smälla in ännu ett mål och bärga tre poäng. Men så blev det inte. Björklöven kunde städa av sitt boxplay och ta matchen till förlägning. Skott: 16 - 16 Skott totalt: 40-36

Övertidsspel

Det var Västerås som skapade de hetaste chanserna och därmed inte alls orättvist att man slutligen kunde vinna genom ett mycket fint mål av Lukas Zetterberg. Tid 62:20. Skott: 3 -0

Summering:

En av de märkligaste matcher som spelats. Björklöven med stort manfall spelade en riktigt smart ishockey. De lyckades hålla nere farten, tempot, i matchen och blev det lag som styrde händelseutvecklingen. När Västerås "tappade huvudet" lite efter incidenten med Mathias From så utnyttjade Löven det på bästa sätt. Det kändes som att Västerås aldrig fick upp den önskvärda farten som behövts för att kunna kämpa ned en decimerad motståndare. Nu slutade det lyckligt ändå. Två poäng som blir väldigt värdefulla i den fortsatta kampen om framtida topplacering i serietabellen.