Efterlängtad seger på hemmaplan mot Västervik
Publicerad: 2020-01-29
Viktor Hertzberg tremålsskytt!

Västerås - Västervik 7-2 (2-1,2-1,3-0)

Historien upprepade sig hemma i ABB Arena. Västerås startade matchen på ett bra sätt och efter knappa två minuter hade man skaffat sig en tvåmålsledning. Detta efter mål av Viktor Hertzberg(03:30) och Daniel Öhrn(05:12). Detta föranledde gästande Västervik till att ta en timeout.

I mitten av perioden fick Västerås chansen till matchens första powerplay. Ett spel med en man mer på isen som blev resultatlöst då man inte lyckades etablera något uppställt spel. Nästa chans till powerplay fick Västervik då Västerås back Jimmie Jansson fäktat lite vårdslöst med klubban bakom eget mål(hög klubba). Med knappt fem minuter av av perioden fick därmed Västervik en fin chans till att reducera. Detta var inget man lyckades med, trots många nedlägg av puckar mot Jesper Myrenberg i hemmamål. Istället lyckades Västerviks Emil Alba dra på sig en utvisning(interference) i en situation i målgården där han störde målvakten.

I spelet fyra mot fyra kom Västervik i en form av spelvändning som inte såg speciellt alvarigt menad ut. Men, lite oaktsamhet av försvarande hemmaspelare gav Ken Jäger, i Västervik, chansen att runda kassen och lägga in reduceringen till 1-2.

I det efterföljande spelet fem mot fyra för Västerås lyckades man inte få iväg några avslut som hotade ordentligt. Skott:10 - 15

Den andra perioden han bara ticka fram några sekunder innan Västerås drog på sig en utvisning genom Viktor Hertzberg(holding). Läge för gästande Västervik att kvittera. Och nog fanns det chanser till att Västervik skulle göra just detta men Jesper Myrenberg i hemmamålet kunde avvärja.

I periodens sjunde minut drog Västerviks Darren Nowick på sig en utvisning(hakning) och Västerås bjöds chansen att utöka sin ledning. Man satte upp ett riktigt bra powerplay och hade nångra chanser som kunde resulterat. Bland annat en styrning som gick i överliggaren bakom Västerviks målvakt Adam Åhman. Precis när Västervik fick in sin femte spelare på isen fick Västerås iväg ett backavslut som styrdes in i mål av Viktor Hertzberg. Tid 28:44.

På nedsläpp efter detta mål lyckades Västerviks Darren Nowick dra på sig en ny utvising! Denna gång för interfernce. Nytt uppställt spel i powerplay för Västerås och denna gång fick man in pucken med en man mer på isen. Ett backavslut, denna gång av Jimmie Jansson, målvaktsräddning med påföljande retur, där Isac Skedung höll sig framme och skickade in 4-1. Tid 29:24.

Efter powerbreak, när Västervik hade en bra period med hyggligt tryck i anfallszonen blev det Västerås tur att dra på sig en utvisning. Jerome Leduc, två minuter för slashing. Tid 31:52. Västervik satte riktigt hårt tryck och pucken studsade stundtals oroväckande i Västerås målområde men ingen puck letade sig in i målet.

Västervik skulle dock få till en reducering innan perioden var över. Efter slarv vid egen blålinje, med pucktapp som följd, kunde Västervik göra en snabb spelvändning där man hittade fram till en fri Erik Nyström som snärtade in 2-4. Tid 34:30.

Precis i slutsekunderna av perioden tilldömdes Västerås en straff då William Wikman blev upphakad i ett fritt läge. Viktor Hertzberg försökte förvalta detta läge till att göra sitt tredje mål för kvällen men avslutet gick strax utanför!

En period där Västervik stundtals rörde om ordentligt i Västerås försvarszon och hade bud på fler mål än det enda man gjorde. Skott: 10-17

Under de inledande minuterna av den avslutande perioden var det gästande Västervik som dominerade puckinnehavet. Gång på gång tog de sig in i anfallszon och lyckades etablera spel med en hel del giftiga avslut. Med en blandning av tur och skicklighet kunde Västerås hålla undan denna anstormning och behålla sin tvåmålsledning. Lite ologiskt sett till spel och chanser blev det Västerås som gjorde första målet i perioden. Detta signerat Jimmie Jansson som dröjde sig kvar vid offensiv blålinje där han lyckades stoppa ett uppspel. Han snodde med sig pucken och tog sikte mot Västerviks målbur. Han fick med sig några lagkamrater men valde eget avslut från vänsterkanten. Ett avslut som smet in under Västerviks målvakt fram till 5-2. En viljeinsats av den gode Jimmie. Tid 50:33.

Strax därefter drog Västerviks Lukas Wernblom på sig en utvisning(tripping). I det efterföljande powerplayspelet lyckades Västerås göra sitt första mål i denna spelform för kvällen. Ett mål som kom till genom backen Jeremo Leducs briljans. Leduc åkte in med pucken i anfallszon, tog sig förbi försvarande spelare, och försökte sig på en lång dragning för att lägga in pucken i mål. Det blev en retur som studsade ut till Viktor Hertzberg vilken kunde raka in pucken i tomt mål. Hans tredje för kvällen! Tid 54:07

Lucas Zetterberg höll på att göra en liknande genomåkning som nämnde Jerome Leduc minuten senare men blev upphakad och tilldömd en straff. En straff som han tog hand om själv men avslutet tog i målvaktens vänstra stolpe. Tid 55:20

Under matchens sista två minuter fick Västerås chans till spel fem mot tre efter att en Västervikspelare, Adam Plant, helt onödigt chrossheckat William Wikman. Adam Plant utrycke tydligen sitt missnöje över utvisningen och belönades med en två minuter extra för abuse of officials.

I spelet fem mot tre radade Västerås upp finfina chanser till att utöka sin ledning i matchen. Efter en handfull avslut kom till slut mål nummer sju. Lukas Zetterberg hittade över med en passning till Fredrik Johansson som därmed faststälde slutresultatet till 7-2. Tid 59:41. Skott:11-10

Summering

Västervik är ett erkänt svårspelat gäng. Det är något som många lag fått erfara även under denna säsong. De har en handfull riktigt spelskickliga lirare som kan briljera med fin klubbteknik och speluppfattning. Därutöver har de en förmåga att "stänga ned" sina motståndare vid ledning. Idag fick Västerås en tidig tvåmålsledning och därmed tvingades Västervik fram offensivt. Flera gånger om osade det verkligen katt i egen zon men bra målvaktsspel hjälpte till att hålla ledning inför tredje perioden. Västervik fortsatte trycka på även inledningsvis i den tredje perioden. Först när Västerås fick in 5-2 märktes en avmattning i Västerviks offensivlusta. En match som Västerås vinner främst tack vare en tät defensiv, bra målvaktsspel, och ett bra tålamod. Tråkig eftersmak till segern att två nya spelare kanske måste sättas upp på skadelistan. Daniel Öhrn och Alexander Younan.