Veckans spelare från WALL OF FAME

7 november 2019 14:00

Denna gång blickar vi tillbaka på Hans Mellinger


Det finns väl knappast någon 30-plussare i Västerås med omnejd, som inte hört talas om "Mellingers Bil"? Men hur många kommer ihåg eller ens känner till, att Hasse var en av Sveriges bästa centerforwards under första delen av 60-talet?

Född 1941 gjorde han sin A-lagsdebut för modersklubben IFK Bofors 1958. Där visade han redan från början en exceptionell teknik och smarthet, som gjorde honom mycket svårstoppad. Det blev fem säsonger med IFK Bofors, där han även som parentes, var med och segrade i den nya TV-cupen, med Värmlands juniorer.

Fem A-lagssäsonger där poängen östes in, toppat med säsongen 61/62 då han svarade för fenomenala 33 poäng i skytteligan. Nu vaknade hockey-Sverige på allvar och det fanns ingen allsvensk klubb som inte var intresserat av att värva stjärncentern från Värmland. Men det blev VIK som drog längsta strået och sommaren -63 skrev Hasse Mellinger på kontrakt med VIK, och blev bilförsäljare hos Olle Olssons Bil på Djuphamnsvägen.

Men - hos IFK Bofors blev man ursinniga och vägrade ens diskutera en övergång. Detta gjorde - med dåtidens regelverk - att Hasse blev avstängd till den 15 januari 1964 och IFK Bofors blev av med både sin center och en övergångssumma.

Väl i VIK fortsatte framgångarna. Mellinger var ingen raket på skridskorna,men han var som sagt smart och teknisk och - inte minst en riktig retsticka! Han lyckades reta gallfeber på i stort sett varenda spelare i Allsvenskan, och man gjorde allt för att "ta" den klurige och retsamme ex-boforsaren.

Men värst var ändå matchen mot Kingston Aces i Rocklunda,då Hasse fortsatte att sin vana trogen, vara en "pain-in-the-ass" för motståndarna. Men här mötte han en annan "taktik". Canadensarna var fast beslutna att ge Mellinger en rejäl omgång och jagade honom över hela isen. Det blev ett språng över sargkanten, och en snabblöpning in i omkklädningsrummet, där Stig Pennemo låste dörren - klokt nog.

Det blev fem säsonger i VIK-tröjan, med 85 poäng på 97 matcher, innan affärsmannen Hasse Mellinger lade rören på hyllan, för att satsa vidare i bil- och fastighetsbranschen. Då hade han dock hunnit med spel i såväl J- som B- och A-landslag. Men Hasse glömde aldrig sitt Bofors, och på senare år kunde man alltid hitta honom på restauranghyllan när VIK mötte Bofors/Karlskoga. Då alltid iförd sin gamla blåvita IFK-keps och med ett retfullt leende på läpparna.