Västerås - AIK 5-2
Publicerad: 2019-09-21
Äntligen seriepremiär och för motståndet stod anrika AIK. Ett AIK som redan inkasserat en förlust då man tjuvstartade med hemmamatch mot Vita Hästen tidigare i veckan. Det skulle bli en jämn och spännande match...

Efter 40 sekunder kom första avslutet i matchen och det var AIK som frestade med ett skott vilket Emil Kruse enkelt kunde avvärja. Även matchens andra avslut kom från gästande AIK. Faktum var att det lag som visade mest offensiv till en början var AIK som fick till ett par farliga avslut under matchens första minuter. Inte blev situationen bättre för hemmalaget då man drog på sig en utvisning i offensiv zon i matchminut tre(Anthon Eriksson,tripping).

AIK kunde sätta upp sitt powerplay direkt efter vunnen tekning och komma till avslut omedelbart. Västerås lyckades få ut pucken, och ordna ett byte, men sedan fortsatte AIK att trycka på i sitt powerplay. Trots bra spel av AIK kunde Västerås hålla rent och klarade därmed av sitt boxplay.

I matchminut åtta skakade Västerås fram sin första riktigt farliga målchans. William Wikman drev upp pucken och spelade in framför AIK:s kasse men avslutet räddas av AIK: målvakt.

Strax efteråt fick Västerås chansen till ännu en snabb spelvändning men det hela slutade istället med utvisning för AIK (Johan Larsson, crosschecking). Västerås skapade omedelbart en farlig chans när pucken släpptes i powerplay men skottet räddades med visst besvär och lite tjafs uppstod mellan spelarna.

Mitt i detta powerplay slarvade Västerås och AIK kom till en spelvändning två mot ett men fick inte till något avslut. Direkt efter spelvände Västerås och skapade en ny farlig målchans. Trots några hyggliga chanser blev spelet i powerplay resultatlöst för Västerås.

Kort efter matchens första timeout drog AIK på sig ny utvisning(too many players on the ice) och bjöd därmed in Västerås till ett nytt powerplay. Den här gången gick det bättre. Efter att man lyckats spela runt i AIK:s zon och ta flera avslut kom till slut målet. Ett fint backskott från vänsterkanten signerat unge Gustav Lindberg(Leduc, Öhrn). Tid: 12:27.

Strax efter Västerås ledningsmål stod AIK:s Kim Tallberg för en fin uppåkning från egen zon där han slutligen bröt sig in framför mål. Emil Kruse vispade till med sin målvaktsklubba och Kim Tallberg föll till isen. Domaren vinkade dock avvärjande. Istället för utvisning och powerplay för AIK blev det istället boxplay för gästerna strax efter då AIK drog på sig ny utvisning. Även denna gång var förseelsen för många spelare på isen.

Omedelbart efter att pucken släpptes skapade Västerås en farlig chans. Ett backskott, som täcktes, men pucken flög i en hög båge och vara nära att trilla in i kassen bakom AIK:s målvakt. Västerås satte upp ett riktigt bra powerplay och satte AIK under enormt tryck. Då var plötsligt AIK:s kasse ur sitt läge och spelet blåstes av. Trots många chanser kunde inte Västerås förvalta detta till fler mål.

När powerplayet var över fortsatte hemmalaget Västerås att trycka på rejält offensivt och gästerna fick allt mer inrikta sig på att försvara runt eget mål. I periodens slutsekunder lyfte AIK upp spelet och försökte komma till avslut men det hela slutade med en enkel målvaktsblockering. Istället blev det Västerås som fick till den vassaste målchansen i slutet av perioden. Ett läge tre mot ett där Alexander Younan tvingade AIK:s målvakt August Hedlund till en briljant räddning. Skott: 12 - 6

Västerås rivstartade den andra perioden genom mål av Marcus Bergman(Leduc, Öhrn) redan efter sju sekunder. Ett fint uppspel(Leduc) bakom egen förlängd mållinje fångades upp av Bergman vid anfallande blå. Bergman tog ett par snabba skär in i zonen och avlossade ett snabbt handledsskott som gick in bakom AIK:s August Hedlund. Tid: 20:07.

Omedelbart efter målet fram till 2-0 fick Västerås till ny snabb spelvändning och var ytterst nära att utöka till 3-0. AIK svarade upp genom att sätta press mot Västerås och lyckades få in en reduceringspuck. Ett mål som fick videogranskas innan det godkändes. Målskytt Elias Lindström(utan assist). Tid: 22:33.

Efter att AIK fått till sin reducering jämnade spelet ut sig. Det momentum som Västerås tycktes skaffat sig efter sitt andra mål rann ut i sanden.

I mitten av perioden vände AIK spelet snabbt och försökte komma till avslut men istället kunde Västerås vända tillbaka och komma i ett fint läge tre mot ett. Avslutet(Leduc) gick dock utanför målburen. Ett lysande läge att återta en tvåmålsledning gick därmed förlorad. Strax efter var det AIK som spelade sig fram fint i anfallszon och fick till ett ´”nästanläge” där hemmalagets målbur för ett ögonblick såg vidöppen ut. Som tur var kunde en hemmaspelare få fram klubban och avvärja avslutet.

I matchminut fjorton skapade AIK ett långt anfall och frestade med flera avslut mot Emil Kruse i hemmakassen. Med viss möda kunde Västerås freda sig och hålla målet rent från ny påhälsning. Efter att lagen bytt chanser med varandra under några hektiska minuter kom ännu ett mål för hemmalaget. Det var Sebastian Benker som drev upp pucken, bröt in mot mål, skickade en passning mot andra stolpen där Kelsey Tessier dök upp och vispade in pucken. Tid: 35:10.

Den som trodde att AIK skulle låta sig nedslås av detta fick tänka om. Redan i efterföljande byte lyckades AIK ta sig fram till ett avslut mot mål där en fristående Sam Marklund(Johan Larsson) kunde plocka upp returen och retfullt enkelt lirka in reduceringen till 2-3. Ett slarvigt försök till utlägg från egen zon lade grunden till målet. Tid: 36:24.

En period där bortalaget AIK var det mer spelförande laget men Västerås skapade några riktigt fina lägen som kunde förvaltats än bättre. Skott:4 -11

Västerås inledde perioden genom att ta ett avslut från backposition men AIK snappade upp pucken och gick till motattack. AIK:s avslut styrdes dock upp högt på läktaren bakom Emil Kruse. Nästa avslut stod Västerås för men även denna puck styrdes undan. Denna gång upp i nätet bakom AIK:s mål.

Efter vunnen tekning i anfallszon lyckades Västerås komma till några avslut som tvingade AIK:s målvakt till blockering. I periodens tredje minut kom Västerås Daniel Öhrn fram till ett fint avslutsläge men skottet räddades.

Efter lite slarv i mittzonen tvingades AIK dra på sig ännu en utvisning(Jacob Dahlström,holding) och Västerås fick ny chans till spel i powerplay. Matchklockan stod då på 46:23. Omedelbart efter nedsläpp kunde hemmalaget sätta upp sitt powerplay och frestade med flera avslut. Denna gång kunde dock AIK stå emot och fortsatt ledning med uddamålet för hemmalaget.

Direkt efter att AIK klarat av sitt boxplay satte man press mot Västerås mål och kom till några avslut. Trots att man upplevde att Västerås hade mer tyngd i sitt spel så svarade AIK hela tiden med offensiva räder som skapade oro i hemmalagets egen zon.

Vid ett sådan tillfället erövrade Västerås pucken vid egen blå och kunde gå till en snabb spelvändning. Gustav Lindberg snodde pucken, drev fram några skär i mittzonen, och lade fram pucken till William Wikman. Wikman trampade på och i ett närmast friläge skickade han ,via ett ruskigt rappt handledsskott, in pucken i mål fram till 4 -2. Tid: 51:33.

Frågan var nu om AIK än en gång skulle svara upp med en snabb reducering eller om Västerås kunde stänga ned matchen till egen fördel.

Bara minuten efter det fjärde målet hade Västerås ett jätteläge till att göra ännu ett mål men denna gång kunde AIK värja sig. Ett AIK som i detta skede av matchen naturligtvis släppte lite på defensiven för att göra ett ärligt försök att komma ifatt målmässigt.

Med cirka fyra minuter kvar av perioden chansade AIK med spel sex mot fem. Västerås August Nilsson fick chansen att sätta spiken i kistan men hans skott, från mittzon, träffade utsidan av stolpen. Bara sekunder senare vann William Wikman pucken i mittzon och kunde åka in med densamma i mål fram till 5-2. Hans andra mål för kvällen. Skott: 8-10

Summering:

Inte utan besvär lyckades hemmalaget Västerås till slut plocka hem alla tre poäng denna kväll. Överlag en jämn match rent spelmässigt där lagen turades om att skapa offensivt tryck. Först långt in i tredje perioden kom avgörandet då William Wikman tryckte in 4-2. Ett mål som gav andrum för Västerås och man kunde därefter bevaka sin tvåmålsledning på ett bra sätt. Skott totalt: 25 -25