Förlust mot Färjestad
Publicerad: 2020-08-13
Junioren Oscar Hagman gjorde hemmalagets mål.

Västerås - Färjestad 1-3 (0-1, 0-0, 1-2)

Färjestad inledde perioden med att pucka runt lite i Västerås försvarszon utan att komma till något läge för avslut. Hemmalaget svarade med en snabb spelvändning och hittade fram till ett avslut som ganska enkelt kunde avvärjas av Färjestads målvakt.

Redan efter tre minuters spel var det dags för kvällens första utvisning som drabbade bortalaget Färjestad. #18 Linus Johnsson två minuter för slashing. Tid 03:09.

Västerås försökte sätta upp sitt powerplay men hade inledningsvis svårt att få fäste med sitt spel med en man mer på isen. Färjestad kunde därmed ganska enkelt spela av sitt boxplay och hålla rent framför egen målvakt.

Västerås slarvade lite med pucken vid ingången i anfallszonen och Färjestad visade genast klass och kom med en fin spelvändning och ett skott för styrning. Emil Kruse fick kliva upp ordentligt för första gången i matchen för att avvärja.

Bara dryga minuten efter den chansen kom Färjestad i en ny spelvändning då Västerås gick bort sig lite i anfallszon. Denna gång missade man inte chansen utan spelade sig mycket snyggt fram till avslut. Emil Kruse närmast chanslös på skottet som satt högt vid hans ena axel. Färjestad blev därmed det lag som gjorde säsongens första mål mot Västerås. Målskytt för Färjestad var Martin Johansson. Tid 08:07.

Bara någon minut efter sitt ledningsmål fick Färjestad närmast ett friläge men Emil Kruse klarade avslutet. Domaren ansåg dock att försvarande spelare i Västerås slog väl mycket mot Färjestadsspelarens klubba i skottögonblicket och dömde därmed straff. En straff som Emil Kruse i Västerås mål avvärjde mycket elegant. Tid 09:49

Västerås fick det fortsatt jobbigt när de strax därefter drog på sig en utvisning i egen zon. Jimmie Jansson Lorek fick sitta av två minuter för sin förseelse(chrosschecking). Tid 11:16

Hemmalaget slet dock föredömligt i numerärt underläge och lyckades städa av sitt boxplay trots att Färjestad skapade ett bra tryck i sitt powerplayspel.

Västerås lyckades sedan trycka upp spelet i anfallszon och kämpade längs höger sargkant för att hålla pucken kvar i zon. Det blev så intensivt att det slutade med en dubbleutvisning. Isac Skedung(slashing) i Västerås fick göra sällskap med Färjestads Jacob Nilsson(roughing) och sitta av två minuter. Tid 14:30

I spelet fyra mot fyra på isen överraskade hemmalaget Västerås med att hålla kvar pucken i anfallszon en längre stund och skapa några skapliga avslut.

Med drygt två minuter kvar av perioden drog Västerås på sig ännu en utvisning. I kamp in framför mål bedömde domaren att det var för mycket slag med klubban från August Tornberg som därmed fick sitta av två minuter för slashing. Tid 17:52

En period där gästande Färjestad till stora delar dominerade spelet på isen. Skott: 4-12

Den andra perioden var bara minuten gammal när Färjestad spelade sig fram till två riktigt fina avslut. Emil Kruse i Västerås kasse fick med andra ord fortsätta spela stort för att inte släppa in fler mål för kvällen.

Några minuter in i period två dumpade Viktor Hertzberg pucken djupt i anfallszonen och var även först att hämta vid sargen. I efterföljande sargspelet drog Färjestadsspelaren Jesse Virtanen på sig två minuter för hakning. Tid 24:08.

Västerås stred tappert för att skapa tryck i sitt powerplay och lyckades komma fram med några halvfarliga avslut mot Färjestad kasse. Dock inget som hotade på allvar.

Färjestad lyfte upp spelet efter sitt boxplay men Västerås lyckades krångla sig ur egen zon och skapade en spelvändning där Viktor Hertzberg var nära att få spräcka målnollan. Bra räddning av Färjestads målvakt Henrik Haukeland.

Färjestad fick strax därefter till ett ruskigt långt anfall mot Västerås fjärdeformation. De spelade runt i anfallszon i en evighet innan hemmalaget lyckades rensa pucken ur egen zon. I bytet efter, med friska krafter i nästa formation, kom Västerås till en spelvändning tre mot en men avslutet från Alexander Lunsjö träffade masken på Färjestads målvakt Henrik Haukeland. I samma spelsekvens hittade domaren en regelförseelse hos Färjestad i form av en interference(Adam Ginning) och Västerås fick därmed spela powerplay. Tid 34:18.

Spelet böljade lite fram och tillbaka en stund innan Västerås återigen lyckades sätta så mycket press i Färjestads zon att man fick med sig en ny utvisning. Ny chans i poweplay med andra ord. Tid 37:46. Västerås fick till att skapligt tryck i sitt powerplay och något avslut var hyggligt nära att resultera i ett mål.

Perioden slutade mållös men spelmässigt var det ett fall framåt för hemmalaget som fick spela mer i anfallzonen än vad som var fallet i period ett. Skott 8-12

Färjestad var det mer pukckhållande laget inledningsvis utan att för den skull skapa mer än något enstaka bra avslut där Emil Kruse fick agera. Efter den inledningen blev det Västerås som tog för sig allt mer offensivt.

Drygt tre minuter in i perioden fick Västerås jubla för kvällens första mål. Färjestad slarvade i ett uppspel där Västerås Calle Ehrnberg kunde bryta puckbanan strax innanför offensiva blålinjen. En snabb pass fram till Jesper Johansson som i sin tur spelade över pucken till unge Oscar Hagman. Oscar tog ett snabbt avslut och fick se pucken smita förbi Henrik Haukeland i Färjestads kasse. Tid 43:26. Kvitterat till 1-1.

Efter kvitteringsmålet fortsatte Västerås att sätta offensivt tryck mot Färjestad och vaskade fram ett par skapliga avslut.

När det gått närmare halva speltiden av den sista perioden kom Västerås fram i ett fint anfall. Lukas Zetterbeg drev in på vänsterkanten, flippade över pucken till William Wikman som i ett närmast rent läge framför mål missade sitt avslut.

Missar man lägen mot bra motstånd så blir man ofta straffad. Bara minuten efter Västerås fina chans till ett ledningsmål spelade sig Färjestad elegant fram till ett avslut som smet in bakom Emil Kruse. Ett inspel från vänsterkanten, genom målgården, där Linus Arnesson dök upp och skickade in 2-1 till sitt FBK. Tid 50:00.

Efter sitt ledningsmål fortsatte Färjestad att dominera med både puckinnehav och spel. De tog sig fram till flera halvfarliga lägen men ett intensivt arbetande hemmalag lyckades hela tiden avvärja med klubbor, skridskor och en duktig målvakt i form av Emil Kruse.

Mitt i denna Färjestadsdominans fick Västerås till ett riktigt fint anfall. Västerås back Simon Åkerström gjorde en fin brytning i egen zon och satte upp en lång passning till Jesper Johansson på vänsterkanten. Jesper drev in med pucken en i anfallszon och hittade över med en delikat passning mot Oscar Hagman som var ytterst när att få tag i trissan. Pucken smet förbi hans klubblad med bara några millimeter tillgodo.

Men, återigen, tar man inte vara på sina chanser mot riktigt bra motstånd så är risken stor att man blir straffad omedelbart. Och det var precis vad som hände. Pucktapp högt upp på planen och Färjestad vände blixtsnabbt i ett två mot ett läge. Avslutet satt stenhårt i nät bakom en chanslös Emil Kruse. Målskytt för Färjestad blev Carl Jakobsson. Tid 55:42. Skott: 10-11

Summering:

Kvällens motståndare Färjestad visade redan från första nedsläpp en högre kvalitet i sitt spel än det Örebro visade upp senast. Hög fart i alla aktioner ute på isen och ett passningstempo som satte hemmalaget i många brydsamma situationer. Det trevliga, ur hemmalagets synpunkt, var att man försökte spela på samma höga nivå som sina motståndare. Västerås ville verkligen utmana sina betydligt mer namnkunniga motståndare i alla moment på isen. Försvarsspelet höll ihop även denna kväll, offensivt fanns det flera intentioner som lovar gott, och längst bak visade Emil Kruse att laget står rustat med två riktigt bra målvakter.

Matchfakta:

Första perioden: 0–1 (8.07) Martin Johansson (Oskar Bäck, Pontus Widerström).

Tredje perioden: 1–1 (3.26) Oscar Hagman (Jesper Johansson, Calle Ehrnberg), 1–2 (10.00) Linus Arnesson (Jacob Peterson), 1–3 (15.42) Carl Joakobsson (Daniel Viksten, Albert Johansson).

Skott: 23–34 Utvisningar:VIK 3x2, FBK 5x2.