Publicerad: 2021-12-01
William Wikman öppnade målskyttet.

Västerås - Vita Hästen 5-1 (1-0, 2-0, 2-1)

Västerås ställdes denna onsdagskväll mot Vita Hästen från Norrköping. Senast lagen möttes, även då i ABB Arena Nord, var det länge jämt målmässigt innan Västerås drog ifrån under slutminuterna till en säker hemmaseger. Hur skulle kvällens drabbning gestalta sig?

Inte oväntat blev det Västerås som drev spelet från första nedsläpp. Västerås trampade på med det ena anfallet efter det andra mot Hästens mål där västeråsbekantingen Jepser Myrenberg vaktade kassen. Trots spelövertaget kunde inte hemmalaget förvalta några av de chanser man skapade inledningsvis i spel fem mot fem ute på isen. Det behövdes ett powerplay(09:48) för att spräcka nollan bakom Jesper Myrenberg denna kväll.

Ett backsskott från Mathias From, retur framför målet, och där dök William Wikman upp och vispade in 1-0. Tid 11:05.

Efter målet bedarrade lite av Västerås offensiv men Vita Hästen hade trots detta oerhört svårt att skapa eget offensivt tryck. Spelkvaliten gick ned påtagligt under den senare delen av perioden där spelet präglades av mycket slarv.

Mitt i denna period av ostrukturerad ishockey blev Isac Skedung fri från blålinjen men kom aldrig till avslut då Hästensspelare drog ned honom på isen. Skedung dundrade in i ena målstolpen och såg lite besvärad ut när han åkte av isen. In på isen kom Mathias From för att lägga straffen. Det blev pannkaka av det hela då den gode From tappade pucken i den sista dragningen. Tid 18:19.

Det sista som hände i perioden var att Västerås Jimmie Jansson Lorek drog på sig utvisning för en hakning(19:49). Skott: 11-6

Den andra perioden blev till ett enda långt anfall för Västerås som bara avbröts tillfälligt då Vita Hästen lyckades få ut pucken ur egen zon. Det kändes som att hemmalaget ständigt hade en man mer på isen. Det ena långa anfallet avlöste det andra och chanserna staplades på hög.

Men precis som i den första perioden krävdes ett powerplay för hemmalaget innan 2-0 kunde bokföras. Det tog inte många sekunder i powerplay innan pucken hamnade hos Anton Svensson på vänsterkanten. Anton drog iväg en handledare som letade sig in högt bakom Jesper Myrenberg i Vita Hästens målbur(26:54). Ett mycket välförtjänt mål.

Efter målet gasade Västerås på ordentligt och det var bara en tidsfråga innan nästa mål skulle komma. Det tog sin tid, trots massor av lägen, innan Marcus Bergman kunde trampa in i anfallszonen på vänsterkanten och skicka in trissan fram till 3-0(36:35). Marcus sökte Lukas Zetterberg på den bortre stolpen men pucken tog på försvare och gick i mål. Inget att skämmas för med tanke på alla chanser man missat innan detta.

Spelmässigt en klar uppryckning av Västerås som dominerade spelet ute på isen fullständigt. Vita Hästen slet förtvivlat för att hitta en väg till någon form av offensivt spel men av detta blev närmast platt och intet. Skott: 22-6

Inte alldeles oväntat slog Västerås av en aning på offensiven i den avslutande perioden. Oavsett detta hade man god kontroll över sina motståndare ända fram till slutsignalen. Spiken i kistan för Vita Hästen blev när Mathias From kunde åka sig fri och elegant stänka in 4-0 bakom Jesper Myremberg(54:22). Lite tråkigt att inte Johan Gustafsson fick hålla ännu en nolla men utvisningen av Filip Karlsson(hög klubba, 55:00) gav Vita Hästen möjlighet att spräcka sin målnolla. Målskytt för Vita Hästen blev Jimmy Andresson(56:06). Passningsläggare, naturligtvis, Marcus Eriksson!

Lite plåster på såren för det insläppta baklängesmålet bjöds publiken då Mikael Hakkarainen trädde in 5-1 och därmed gjorde sitt andra mål efter sitt tillträde i truppen(58:06).

Västerås vann därmed alla tre perioder både spel och målmässigt. Skott: 8-7

Summering:

Man ska inte förta Västerås fina och övertygande seger denna kväll på något sätt, men, kvällens motståndare Vita Hästen var osedvanligt bleka. Med bättre utdelning på alla chanser som skapades kunde det runnit iväg till tvåsiffrigt. Sin vana trogen öste Västerås iväg avslut(42) men utdelningen är fortsatt låg. Här finns en oerhörd förbättringspotential.