Urladdning vid storseger hemma mot HV71
Publicerad: 2021-12-03
Lukas Zetterberg tremålsskytt.

Västerås - HV71 7-2 (4-0, 3-1, 0-1)

Intressant match denna fredagskväll. Serieledarna HV71 på besök. En serieledare som tillfälligtivis fått lite grus i maskineriet och förlorat tre raka matcher. Västerås med en trygg seger senast hemma mot Vita Hästen i bagaget. Dags att mäta krafterna med seriens bästa lag, med andra ord.

Första perioden

Nog fanns det förhoppningar från hemmapubliken att Västerås skulle komma ut och ge HV71 en riktig match. Förhoppningar som verkligen infriades på bästa sätt. Redan i första bytet stack Västerås upp och satte tryck, tappade pucken, fick spelvändning mot sig, och nära att HV71 kunde utnyttja detta. Men efter det blev det Västerås för hela slanten en längre period. Hemmalaget pumpade på, dumpade puckar, jagade livet ur sin motståndare och gjorde mål!

Redan efter 02:29 ringde det bakom Jonas Gunnarsson i HV71:s kasse. Det var firma Bergman, Frycklund, Zetterberg som genom hård forecheck kunde vinna puck och därmed hitta läge till 1-0. Frycklund spelade in pucken från sarg bakom mål fram till Lukas Zetterberg som dundrade in pucken.

Det blev startskottet till en närmast ursinnig forcering av hemmalaget som "bara körde" i byte efter byte. Anton Svensson blev näste målskytt. Svensson låg på rulle i mittzon och kunde fånga upp ett utlägg från egen zon. Trots uppvaktning av HV-försvarare lyckades Anton hitta bortre hörnet, precis i flaskhöjd, och 2-0 var ett faktum(06:00).

Minuten senare drog Västerås back Ludvig Jardeskog på sig en tvåa för fasthållning(07:07). En så kallad gratisbiljett in i matchen för HV71. Men Västerås boxplay ville annat och fortsatt tvåmålsledning.

Med dryga tretton minuter spelade kom en sekvens i matchen som kanske blev direkt avgörande för utgången. HV71 drog på sig två utvisningar(13:34, 13:46) och Västerås fick läge att spela fem mot tre. En spelform som inte alltid genererar i mål, av någon anledning. Men denna kväll var det inget snack om saken. Förstakedjan levererade, igen. Frycklund hittade ett elegant överspel genom slottet till Lukas Zetterberg som kunde lägga in pucken i närmast tomt mål fram till 3-0(14:07).

Men det skulle komma mer mål för hemmalaget denna förstaperiod. Från "ingenstans" dök Gabriel Kangas upp i anfallszonen med pucken under kontroll. "Varför inte ta avslut", tänkte Kangas och fick se pucken styras via försvarande back förbi en chanslös Jonas Gunnarsson i HV:s kasse(19:34).

Sannolikt den bäst genomförda period denna säsong mot riktigt bra motstånd. Åtminstone var effektiviteten top notch! Skott: 14-7

Andra perioden

Hur skulle respektive lag hantera det fortsatta spelet? Skulle Västerås slå av på offensiven och börja stänga ned eller kunde HV71 forcera fram en eller annan reducering. Det blev något av ett mellanting. Gästande HV71 försökte nog men denna kväll var Gulsvart. Marginaler och studsar var på hemmalagets sid. Någon klok tränare har sagt att "tur förtjänar man" och det stämde väldigt väl för Västerås denna period.

Lukas Zetterberg kunde skicka in 5-0 efter starkt förarbete i sin egen forchecking. Pucken vanns och gick till Mikael Frycklund som kom fri, Jonas Gunnarsson räddade, men släppte retur. Där dök Lukas Zetterberg upp hade bara att skicka in trissan i den övergivna målburen(27:00).

Men det skulle komma fler mål för Västerås denna kväll. Bara halvminuten efter 5-0 fick William Wikman ett läge och smällde in 6-0. Utan assistans (27:50). Åker man mycket skridskor och är på rätt ställe, då får man alltid en eller annan chans. Något som den gode Wikman verkligen är ett bevis för.

7-0 skulle också komma! Denna gång gjordes målet i powerplay. Markus Bergman höll i pucken, väntade, letade, och hittade. En perfekt passning in framför HV:s mål där Miakel Fryklund kunde sätta bladet till och hänga in pucken(31:06).

Osannolika 7-0 på tavlan och knappt halva matchen spelad! Publiken i ABB Arena Nord fick verkligen valuta för entrepengen!

I slutfasen av perioden hittade duktige Marcus Davidsson en lucka på Johan Gustafsson och skickade in HV:s första reducering i matchen fram till 1-7(37:39).

Spelmässigt en jämnare period än den första men Västerås närmast skoningslöst effektiva i att nyttja sina målchanser. Skott: 11-9

Tredje perioden

Hur går man in och spelar av en sistaperiod med ledning 7-1? Naturligtvis ville HV71 snygga till siffrorna, visa hjärta för sina supportrar, men det var som förgjort för gästerna denna kväll. Västerås å sin sida stretade på, lyfte ut puckar, och försökte hålla intensiteten uppe. När det väl hettade till framför egen kasse var det oftast en Gulsvart som var först på den lösa pucken eller returen. Om något avslut slank igenom fanns stabile Johan Gustafsson längst bak som en annan "kulfångare".

HV71 fick ett litet tröstpris för sitt slit i den avslutande perioden då de lyckades peta ännu en reducering. Denna gång fram till 2-7 i spel fem mot fyra(Christoffer Törgren, 55;49).

Västerås spelade av den sista perioden på ett bra sätt och bjöd verkligen emot hela vägen in i kaklet. Gästande HV71 fick inget gratis denna kväll.

Summering:

"Äntligen" kan man utbrista! Äntligen fanns effektiviteten i avsluten. Tack vare detta fick Västerås momentum i matchen och kunde rida på denna framgångsvåg ända fram till slutsignalen. HV71 försökte hitta en väg tillbaka genom målvaktsbyte efter 4-0 men inget kunde stoppa den "Gulsvarta maskinen" denna afton. En mycket imponerande laginsats där förstaformationen verkligen visade vägen. Bergman, Frycklund, Zetterberg. Det ger vibbar från säsongen 18/19 då firma Zetterberg, Bergman, Östman firade stora triumfer!