VIK tog tre viktiga poäng hemma mot MoDo
Publicerad: 2019-10-05
Myrenberg briljerade när Västerås blev vinnare i ABB Arena igen

Första perioden

Modo fick chansen till spel i powerplay nästan omedelbart i perioden men visade upp en provkarta på hur man inte ska spela powerplay. Det kom helt enkelt inte in med pucken i Västerås försvarszon.

Nästan direkt efter boxplay var det Västerås tur att spela powerplay. Man satte direkt upp ett riktigt bra powerplay där chanserna avlöste varandra. Trots tre fyra fem riktigt bra chanser ville inte pucken in.

Det var fortsättningsvis hemmalaget som drev upp farten i matchen och man vaskade fram det ena fina avslutsläget efter det andra utan att få utdelning. Gästade Modo stack upp i mer tillfälliga anfall utan att få till något riktigt tryck mot Västerås målbur.

Nästa utvisning i matchen drabbade även den gästade Modo. Återigen satte hemmalaget Västerås upp ett riktigt bra powerplay och trycket mot gästande målvakt var närmast konstant. Än en gång hittade man fram till flera bra avslut med även nu stod Modos målvakt, och backar, för ett riktigt hårt jobb och kunde hålla tätt bakåt.

Men det skulle bli Västerås som spräckte nollan. Ett rejält backskott av Jerome Leduc(Gustav Lindberg) som smet in till höger om Modos duktige målvakt Linus Lundin. En fin skymning av Mattias Kallin bidrog starkt till att pucken smet in. Efter målet var det fortsatt Västerås som drev på offensivt och vann de flesta man-man duellerna på isen.

I periodens sista skälvande sekunder kunde Modo, nästan för första gången, sätta rejäl press i Västerås egen zon och var nära att peta in en puck. Skott: 10-7

Andra perioden

Västerås kom ut stark även till denna period. Det tog bara knappa minuten innan formationen med Sebastian Benker, Fredrik Johansson och Kelsey Tessier bjöd publiken på ett riktigt vackert anfall. Pucken gick som på det klassiska snöret innan Kelsey Tessier kunde smacka in pucken fram till 2-0.Tid 21:41.

Det tog lång tid in i perioden innan Modo kunde lyfta upp spelet och sätta riktigt tryck mot Västerås målvakt Jepser Myrenberg. Men när det väl skedde fick man till ordentligt tryck och det uppstod rejäl kalabalik i de bakre leden för hemmalaget. Västerås fick ta till ojusta medel för att förhindra ett mål och man drog därmed på sig periodens första utvisning(Fredrik Johansson, holding) Tid: 32:18.

Till skillnad mot i den första perioden fick Modo nu till ett riktigt bra powerplay och naglade fast Västerås i egen zon. Det var med minsta möjliga marginal hemmalaget kunde hålla målet rent från påhälsning. Västerås fick inte andas ut speciellt länge innan man drog på sig en ny utvisning(August Nilsson, slashing). Tid: 34:11.

Än en gång satte Modo upp ett ruskigt tryck mot Västerås mål och det var med till lika delar tur och skicklighet man än en gång kunde hålla undan.

I slutfasen av perioden snappade Benker upp en puck innanför anfallande blå och skrinnade ned mot Modos målvakt. Avslutet höll dock inte tillräckligt hög klass och Linus Lundin, i Modos mål kunde ganska enkelt avvärja. Skott: 10 -9

Tredje perioden

Modo fick inleda perioden med spel i powerplay. Den här gången fick man inte alls till samma tryck i anfallszon vilket hemmalaget Västerås självklart var tacksamma över.

Under några minuter var det spelmässigt jämt men det var Modo som försökte driva på mest offensivt i meningen att trycka in en reduceringspuck.

Västerås svarade med att sticka upp i ett och annat anfall utan att för den skull få något riktigt tryck mot Modos mål. Det blev genast tyngre för hemmalaget när en Modo-spelare plötsligt ramlade i närkamp med Daniel Öhrn. En utvisning som fick spelare i Västerås och publiken i ABB Arena Nord att protestera. Tid: 45:43.

Modo satte upp ett bra powerplay och frestade Jesper Myrenberg i Västerås mål med flera avslut. Men det farligaste läget uppkom när en klubba, från egen spelare, höll på att ställa egen målvakt totalt. Pucken ändrade riktning och Myrenberg fick verkligen sträcka ut med vänstra benskyddet för att parera.

Men än en gång visade Västerås upp ett riktigt bra boxplay och kunde hålla tätt bakåt. Efter utvisningarna kunde hemmalaget återigen lyfta upp sitt spel och började ansätta Modos försvar och målvakt med flera avslut.

Periodens absolut bästa målchans dök upp i efter drygt fem minuter spelade av perioden. Snabb spelvändning från egen zon där Anthon Eriksson drev upp pucken på vänsterkanten. En snabb passning över till bortre stolpen där Jesper Johansson fick ett jätteläge att slå in 3-0 till hemmalaget. Modos målvakt, Linus Lundin, lyckades närmast mirakulöst(!) rädda målet från påhälsning.

Istället var det Modo som gjorde nästa mål i matchen. En spelvändning där Modos Kim Rosdahl(Fredrik Olofsson, Mathias From) kom ren mot Myrenberg i Västerås kasse. Ett distinkt handledsskott senare hade Modo reducerat till 1-2. Tid 51:55.

Efter målet fortsatte Modo att trycka på närmast ursinnigt mot Västerås mål och radade upp avslut och chanser. Med knappt fyra minuter kvar tog Modo en rövare och plockade ut sin målvakt för spel sex mot fem. Västerås lyckades vinna pucken djupt nere i Modos zon och efter lite stök kunde Daniel Öhrn hitta ett läge att lägga in pucken i tom bur fram till 3-1. Skott: 10-11

Summering:

En spelmässigt starkt insats av hemmalaget Västerås där man kunde hålla upp koncentrationen, och fokus, över sextio minuter. I takt med att Modo blev mer desperata i sin offensiv ställdes Västerås backar och målvakt på en hel del tuffa prov. Än en gång visade det sig hur betydelsefullt det är med bra målvaktsspel. Jesper Myrenberg gjorde matchen igenom en solid insats. Å andra sidan spelade Linus Sundin, i Modos mål, minst lika inspirerat och bidrog till att Västerås inte kunde göra fler mål under första halvan av matchen. Spelet i boxplay(94.74) fortsatt oerhört stabilt. Nu fattas bara att spelet i powerplay(12%) ger lite mer i utdelning.

Citat: Daniel Öhrn efter matchen:

"- Det är alltid skönt att spela ishockey när man har bra målvakter i laget. Speciellt när båda kan gå in och spela riktigt bra. Det är inte så vanligt att man har två riktigt bra målvakter där det inte spelar någon roll vem som står!"