Förlust efter energifattig insats mot Almtuna
Publicerad: 2020-02-22

Västerås - Altmuna 2-4 (0-1, 1-2, 1-1)

Fjärde och sista matchen mot Almtuna för denna gång i årets grundserie av HockeyAllsvenskan. Senaste matchen på hemmaplan mot AIS förlorades med 2-5. Västerås behövde vinna för att behålla sin femteplats i tabellen. Almtuna behövde tre poäng för att undvika att halka ned under det negativa kvalstrecket.

De första tre fyra minuterna av perioden var det gästande Almtuna som roade sig med anfallsspel. Västerås hade väldigt svårt att få grepp om sina gäster i egen försvarszon och släppte till lägen som kunde resulterat i baklängesmål. Västerås målvakt Jesper Myrenberg var dock alert och kunde avvärja alla avslut mot mål.

Västerås Marcus Bergman drev in hårt på vänsterkanten och frestade Almtunas målvakt med ett riktigt bra avslut. Västerås behöll trycket i anfallszon och skapade en del kaos framför Almtunas mål utan att få in pucken. Detta scenario upprepade sig några gånger till med samma utfall. Ingen puck som letade sig in i mål.

Almtunas spelidé tycktes vara att släppa upp pucken till en back, packa in med folk framför mål, och därefter läggar ner pucken i röran framför mål. Något som kan vara nog så effektiv.

Med knappa sex minuter spelade drog Västerås på sig en utvisning genom Anthon Eriksson och Almtuna fick spela matchens första powerplay(06:33, hög klubba). Ett powerplay som började med att Västerås kontrade i en två mot etta och var nära att göra mål!

Almtuna drällde sedan med pucken i mittzonen vilket gav Västerås ännu en möjlighet att göra mål i sitt boxplay. Denna gång var det Sebastian Benker som åkte sig helt fri med Jonas Arntzen i Almtunas mål men avslutet räddades! Trots två jättelägen i boxplay för Västerås att ta ledningen blev det till slut Almtuna som gjorde mål. Ett inspel bakom förlängda mållinjen hittade fram till en fri Harald Harlestam som inte gjorde något misstag. Tid 08:30.

Powerbreak Tid 10:47

Man kan inte med bästa vilja påstå att det bjöds på någon attraktiv och strukturerad ishockey fortsättningsvis i perioden. Många individuella misstag, pucktapp, missade passningar, präglade spelet till största del. Västerås försökte, men utan större framgång, etablera lite längre anfall. Almtuna, å sin sida, fortsatte på den inslagna vägen med att lyfta in puckar mot mot Västerås mål. Man kan milt utrycka att det var lite av chans-ishockey från båda lagen.

Med en minut kvar av perioden hittade domarna en ny utvisning på Västeråsspelare. Denna gång backen Kenny Källström som fick sätta sig två minuter för en tripping(19:06).

Sammantaget en blek insats av hemmalaget Västerås som inte alls lyckades få ordning på sitt anfallspel. Skott: 12-18

Det blev en mardrömsstart för hemmalaget i perioden. Först klarade man av att hålla tätt i det boxplay som följde med från den första perioden. Men efter det blev allt fel. Almtuna fick till ett spel bakom Västerås förlängda mållinje. En puckvinst och inspel framför mål. Pucken gled fram perfekt till en helt fristående Mattias Johansson som skickade in trissan fram till 2-0 för Almtuna. En markeringsmiss å det grävsta av Västerås. Tid 21:51.

Men det tog inte slut där. Bara minuten senare slarvade Västerås i egen zon och tappade pucken. Almtuna tackade och tog emot och skickade in 3-0 genom Pontus Johansson. Tid 22:49.

Efter 0-3 valde Västerås att byta in Emil Kruse i målet.

Som tur var för Västerås drog Almtuna på sig en utvisning strax därefter(Filip Hasa, tripping) och Västerås fick chansen att komma in i matchen spelmässigt. Tid 24:03. Trots ett skapligt powerplay lyckades man inte hitta fram till mer än ett riktigt bra läge.

Bara någon minut senare fick Västerås ett nytt läge till att spela powerplay. Detta efter att Almtunas Andreas Frisk drog på sig en tvåa för hakning. Tid 27:12. Men även denna gång kunde Almtunas box städa av två minuter utan större besvär.

Men skam den som ger sig. Västerås fick sitt tredje powerplay på kort tid och nu skulle väl puckan ändå in? Detta efter att Almtunas Tony Mårtensson dragit på sig två minuter för hög klubba. Tid 30:01.

Powerbreak Tid: 30:01

Och ser man på! Det blev mål. Efter flera försök valde till slut Daniel Öhrn att fresta med ett skott från vänsterkanten istället för att söka ny passning. Det blev en formidabel framgång då pucken satt snyggt i det bortre hörnet. Tid 31:10. Ett efterlängtat och oerhört viktigt mål för Västerås som nu fick lite luft under vingarna. (Av någon outgrundlig anledning valde domaren att granska målet i efterhand)

Direkt när spelet startade efter denna videogranskning var Västerås ytterst nära att göra ännu ett mål. Isac Skedung höll sig framme framför mål och styrde pucken. Den fick en märkligt bana, studsade ned bakom Almtunas målvakt, träffade den högra stolpen, tillbaka bakom hans rygg, och ut förbi vid den motsatta stolpen.

Efter sitt reduceringsmål fick plötsligt Västerås betydligt bättre fart under fötterna och Almtuna fick allt svårare att skapa eget spel. Man kan säga att det var nästan bara Västerås för hela slanten. Som en konsekvens av detta drog Almtuna på sig den fjärde raka utvisningen i perioden. Denna gång p.g.a Rasmus Hedin som fick en tvåa för tripping djupt nere i Västerås zon. Tid 36:13.

Västerås fick dock inte spela så länge med en man mer. I en närkampssituation bredvid Almtunas målbur ansåg domaren att Marcus Bergman delat ut en slashing. Spel fyra mot fyra i en knapp minut. Tid 36:59.

Hastig och lustig fick sedan Almtuna chansen att hålla i pucken en stund genom en knapp minuts powerplay. Lyckligtvis för hemmalaget Västerås skapade inte gästerna ett enda avslut under detta korta powerplay.

Trots att Västerås dominerade puckinnehavet stort efter Almtunas två snabba mål inledningsvis kunde man inte komma närmare än reduceringen till 1-3. Skott: 11 -7

Den sista perioden inleddes inte oväntat med en rejäl forcering av hemmalaget Västerås. Almtuna stretade emot och lyckades väl med hålla rent framför eget mål. Som ett led i att försvara sig drog Almtuna till slut på sig ännu en utvisning och Västerås fick läge till nytt powerplay. Denna gång var syndabocken Pontus Johansson, tripping. Tid 44:29.

Västerås satte snabbt upp sitt powerplay och skickade iväg avslut på avslut mot Almtunas mål men ingen puck smet förbi duktige Jonas Arntzen i Almtunas målbur.

Men det tog inte lång tid innan Altuna drog på sig ny utvisning! Denna gång var det Marcus Karlström som fick en tvåa för slashing. Tid 48:17.

Och kors i taket! Det blev mål igen trots ganska skröpligt spel i fem mot fyra(även om målet kom precis när Almtuna blivit fulltaliga). När chansen till reducering tycktes gått förlorad uppstod äntligen lite magi från hemmalaget. Västerås spelskicklige back, Jerome Leduc, hittade fram med en perfekt skottpassning till Kelsey Tessier som elegant styrde in 2-3. Tid 50:18.

Efter målet ville givetvis Västerås rida vidare på det offensiva spel som tagit dem tillbaka in i matchen. Då kom periodens första motgång. Västerås Lukas Zetterlund spelade slarvigt med sin klubba i offensiv zon och trippade sin motståndare. Två minuter på botbänken blev belöningen. Tid 52:31.

Almtuna satte upp ett riktigt bra powerplay och det var med yttersta nöd Västerås kunde undgå att släppa in ännu ett mål.

Så fort Västerås blev fulltaliga fortsatte jakten. Nu på ett kvitteringsmål. Tiden talade för gästande Almtuna som kunde ägna sig åt att slå undan. Mitt i ett Västeråsanfall uppstod en situation nere i Almtunas sarghörn. En hård tackling av Västerås Lukas Zetterberg bedömdes som "checking från behind" och gav ny utvisning för hemmalaget. Då Almtuna hade pucken i sin ägo fortsatte spelet och gästerna slängde in en extraspelare på isen. Man fick till ett avslut som tog i målramen innan Västerås kunde få tag i pucken och spelet stoppades.

Dags då för Almtuna att spela powerplay och kanske avgöra matchen till sin fördel. Det tog bara några sekunder innan Almtuna hittade fram med en passning in mitt i slottet och därifrån skickade man in 4-2. Målskytt Sebastian Fakt. Tid 56:31

Direkt efter, när Västerås vann puck i offensiv zon, valde man att plocka ut målvakten Emil Kruse och spela sex man mot fem.

Trots ihärdiga försök att forcera in ännu ett mål gick Västerås bet. Almtuna kunde lyfta ut pucken om och om igen och Västerås fick aldrig till det offensiva tryck som behövts.

Summering

Västerås har verkligen inte skämt bort sin trogna hemmapublik denna säsong. Efter en rad mindre bra insatser på hemmais toppades detta med en riktigt dålig kollektiv laginsats. Målvaktsspelet höll inte tillräckligt hög nivå denna kväll. Defensiven var stundtals som ett durkslag där man tillät Almtuna att brodera sig fram till farliga avslut mitt i slottet. Offensiven var kanske trubbigare än någonsin. Powerplay gav bara ett mål trots sex försök. Det normalt så starka spelet i boxplayspelet krakelerade med två insläppta mål. Säsongen är dock inte slut. Det finns ännu några viktiga matcher och poäng att spela om. Frågan många ställer sig är hur Västerås ska hitta tillbaka till ett vägvinnande spel innan grundserien är färdigspelad.