Publicerad: 2021-03-17
Fredrik "Fredda" Johansson styrde in segermålet.

Västerås - Almtuna 2-1 (Ot) (0-1,1-0,0-0,1-0)

Första perioden

Så var det dags för första matchen med det nya upplägget. Bäst av tre matcher och för motståndet stod Almtuna. Ett lag som på många sätt hittat vägar att vinna mot just Västerås de senaste åren. Framför allt på hemmais. Viktigt därför för Västerås att komma till spel och vara redo att gå för en hemmaseger.

Under matchens första skälvande sekunder dök Västerås back Alex Trivellato upp i slottet och skickade iväg ett avslut som träffade ribban. Det kunde med andra ord blivit en kalasstart för hemmalaget, men, ödet ville annorlunda.

Det var Västerås som till största delen stod för spel och puckinnehav från start och detta resulterade i ett tidigt powerplay då Almtunas Victor Andersson drog på sig utvisning för tripping. Västerås fick iväg en handfull avslut men inget som störde Almtunas målvakt Alexander Sahlin.

Trots att det var Västerås som ägde merparten av spelet blev det Almtuna som fick göra första målet. Almtunas Emil Berglund plockade upp pucken i mittzon, tog sig enkelt förbi stötande back, och hittade fram till ett fint skottläge i slottet. Pucken satt lagom högt i bortre hörnet och Almtuna fick därmed en fin start på matchen. Tid 07:21.

Resterande tid av perioden såg likartad ut som vid inledningen. Västerås lyfte ned spelet i Almtunas zon, hamnade ute vid sargen, och hade svårt att hitta fram till vettiga avslutslägen. Almtuna svarade med att spelvända snabbt där Västerås slarvade med sina uppspel. I slutet av perioden fick Almtuna chansen att spela powerplay då Västerås Filip Karlsson drog på sig en tvåa för slashing. Västerås kunde relativt enkelt städa av sitt boxplay och perioden slutade därmed med ledning för gästerna med 1-0. Skott: 10-4

Andra perioden

Spelmässigt en bra period av hemmalaget Västerås som dominerade med flera långa anfall perioden igenom. Trots en "himla massa chanser" under inledningen av perioden ville inte pucken in i Almtunas mål. Märkligt nog blev det i en spelvändning som Västerås till slut kunde skicka in kvitteringen. Detta genom Alexander Younan som följde med upp i anfallet och fick pucken på bladet och närmast öppet mål efter att Sahlin i Almtunas mål tvingats till en retur. Kvitterat till 1-1 och helt logiskt sett till chanser och spelövertag för Västerås. Tid 27:12.

Almtuna var inte alls ofarliga när de väl tog sig in i anfallszonen. Vid minst två tillfällen lyckades de spela sig fram till fina avslutslägen som dock missades.

I slutfasen av perioden hettade det till för första gången i matchen. Det startade med att rivige och ivrige William Wikman fullföljde med en tackling där en Almtunaspelare gick i isen. I efterdyningarna till detta blev Wikman uppvaktad av Almtunas Sebastian Höglund som tog till ett klassiskt nacksving på sin kontrahent. Som tack för den uppvisningen fick Höglund sätta sig i utvisningsbåset med 2+2 medan Wikman kom undan med endast två minuter. Spel i powerplay för Västerås som dock aldrig fick någon riktig ordning på det uppställda spelet i anfallszonen. Skott: 12-7

Tredje perioden

Om det var någon som trodde att Västerås skulle komma ut och fortsätta dominera händelserna på isen så trodde dessa fel. Istället blev det Almtuna som stod för det mesta och bästa när det gällde det kontrollerade anfallsspelet. Västerås hamnade lite på hälarna i egen zon flera gånger och tillät sin gäster att brodera med fint passningsspel och hitta fram till flera farliga målchanser.

När Västerås dessutom drog på sig utvisningar, två inom kort tid, osade det verkligen hett nere hos målvakten Jesper Myrenberg. Det var Simon Edvinsson(42:27) och Fredrik Johansson(47:23) som fick sitta på botbänken för hög klubba respektive hakning. Altmuna kunde vid båda tillfällena snabbt etablera sitt fina powerplay och det var stundtals med minsta marginal Västerås kunde hålla målet fritt från ny påhälsning. Västerås boxplay fortsatt lyckosamt i matchen.

Med några få minuter kvar av den sista perioden fick så Västerås en finfin chans att avgöra till egen fördel. Utvising på Almtunas Filip Hasa då han trippade en framstormande Marcus Bergman. Tid 56:57.

Västerås lyckades inte alls ställa upp och få till några riktigt farliga avslut så den möjligheten till ett segermål rann ut i sanden. Perioden slutade därmed med 1-1 skrivet på matchtavlan. Skott: 6-9

Förlängning

Det blev till slut Västerås som kunde avgöra den första matchen av tre till egen fördel. Detta efter att Alex Trivellato stått för en ytterst delikat skottpassning till Fredrik "Fredda" Johansson som satte fram bladet och styrde in pucken fram till 2-1 och hemmaseger. Alexander Sahlin i Almtunas kasse helt chanslös. Tid 70:36. Man ska dock ha i minnet att Almtuna i en spelsekvens strax innan fick ett friläge efter lite puckdräll i mittzonen av Västerås. Avslutet gick dock någon decimeter utanför Jesper Myrenbergs bortre stolpe.

Sammanfattning

Sammantaget en godkänd insats av Västerås som ägde de två första perioderna spelmässigt. Almtuna var dock hela tiden farliga när de tog sig in i anfalsszonen och spelade sig fram till lägen genom finurligt passningsspel. I den tredje perioden tog Almtuna över spelmässigt och hade flera lägen att avgöra till sin egen fördel. Bra målvaktsspel av Jesper Myrenberg satte stopp för detta. I denna typ av matchserie är det sekundärt hur det ser ut spelmässigt, bara man vinner. Västerås gjorde just detta denna kväll. Lite intressant att Västerås är fortsatt starka i övertidsspel. Något som man faktiskt var bäst på av alla lagen i Hockeyallsvenskan. En nog så viktig egenskap att ta med sig till kommande matcher.