Förlust borta mot BIK Karlskoga
Publicerad: 2021-03-23
En tuff start med tre snabba mål bakåt blev för stor uppförsbacke

BIK Karlskoga - Västerås 4-2 (3-0, 0-1, 1-1)

Att det går fort i ishockey fick Västerås verkligen erfara inledningsvis i matchen. Det tog bara 26 sekunder för BIK Karlskoga att trycka in 1-0. Målskytt Henrik Björklund. Knappt 20 sekunder senare kom matchens första utvising då BIK:s Johan Larsson bjöd Västerås Lukas Zetterberg på en late hit. En tackling som tog så olyckligt att nämnde Zetterberg fick kliva av och inte återkomma under perioden.

I det efterföljande spelet fem mot fyra för Västerås uppstod en situation framför BIK:s kasse. Efter målvaktsräddning blev det lite "gurgel" och BIK Karlskogas Mikael "Daggen" Eriksson passade på att dela ut en chroscecking över halsen på Västerås Fredrik "Fredda" Johansson. Sannolikt såg inte domaren den förseelsen då det inte blev någon påföljd för detta.

Det tog bara drygt tre minuter in i perioden innan BIK Karlskoga kunde utöka till 2-0 genom Gustaf Franzén. En bjudning av Västerås som tappade pucken utanför egen blå linje och gav Gustaf fritt fram mot Emil Kruse. Avslutet blev en liten elegant myra mellan målvaktens benskydd. Tid 04:04.

Västerås tog en timeout.

BIK Karlskoga fortsatte att närmast skoningslöst utnyttja Västerås slarv. En spelvändning från egen zon i form av två mot en och 3-0 satt bakom Emil Kruse i Västeråsmålet. Målskytt denna gång Aleksi Rekonen. Tid 06:00.

Under perioden fick Västerås chansen till spel fem mot fyra vid tre tillfällen utan att kunna få in en reducering. BIK Karlskoga fick en chans i denna spelform men inte de lyckades inte förvalta detta till att utöka ledningen. Skott: 10-8

Två spelare i Västerås saknades inför den andra perioden. Lukas Zetterberg och Fredrik Johansson. I och med detta fick Gabriel Kangas och Anthon Eriksson kliva in i matchen på allvar.

Den andra perioden ägdes spelmässigt till stora delar av BIK Karlskoga som gång på gång rullade upp Västerås defensiv och skapade hyperfarliga chanser. I denna spelmässiga dominans av hemmalaget lyckades Västerås sticka upp i ett anfall och hitta fram till en reducering. Målskytt blev backen Simon Åkerström som fick en fin passning av Anthon Eriksson och skickade in en rökare bakom Tim Juel i BIK Karlskogas kasse. Tid 30:07.

Trots reduceringen av Västerås var det fortsatt hemmalaget BIK Karlskoga som dominerade puckinnehav och spel. Västerås fortsatte slarva med uppspel och fastnade gång på gång i egen zon. Tack vare stort målvaktsspel av Emil Kruse kunde Västerås undvika ännu ett mål i baken.

Precis i slutsekunderna av perioden drog Anthon Eriksson på sig en tvåa för roughing vilket innebar powerplayspel för BIK Karlskoga inledningsvis i den tredje perioden. Skott: 10-5

Det var fortsatt hemmalaget BIK Karlskoga som stod för det mesta av spelet i den tredje perioden och Västerås såg lite slagna ut. Västerås hade fortsatt svårt att få fäste med sitt anfallsspel och skapa avslut mot Tim Juel i BIK Karlskogas kasse. Men så kom möjligheten till ny reducering i form av powerplay.

Det började med att BIK:s Gustaf Franzén fick sätta sig två minuter för interference(45:24). Bara en kort stund senare drog BIK på sig ny utvisning då Carl Berglund bedömdes kört på Västerås målvakt Emil Kruse. Stora protester från BIK-båset som tyckte Emil Kruse var lika skyldig till den incidenten. Men plötsligt spel fem mot tre för Västerås och se på sjutton! Västerås fick till ett fint triangelspel framför BIK:s kasse som avslutades med att backen Jimmie Jansson Lorek kunde snärta in 2-3. Tid 46:32.

Efter reduceringen försökte Västerås lyfta upp spelet offensivt och det fanns tendenser till lite gummiarmar hos BIK:s backar för en stund. Men Västerås forceringen fick avbrytas då Joakim Hildning drog på sig två minuter för interference djupt ned i anfallszonen(49:22). BIK Karlskoga var tydligen lite tagna av stundens allvar och fick inte alls ordning på sitt normalt sett fina powerplay.

Västerås hade med andra ord endast ett mål upp med dryga sex minuter kvar av perioden. Lite vittring på kvittering efter den miserabla starten med tre mål insläppta under matchens första sex minuter. Då kom ett fatalt misstag av Västerås. Ett enkelt utlägg från egen zon fångades upp av BIK:s Mikael "Daggen" Eriksson precis innanför blålinjen. "Daggen" skickade iväg en lyra(!) mot mål som seglade in högt vid bortre stolpen bakom en skymd Emil Kruse. Ridå för Västerås och stort jubel i hemmalaget. Tid 55:20.

Efter BIK:s fjärde mål fanns det inte mycket kraft och energi kvar i Västerås och hemmalaget kunde defilera fram till slutsignalen och inkassera en välförtjänt seger sett till spelövertag och chanser. Skott: 29-18

Sammanfattning

En miserabel start med tre snabba mål i baken var inte precis vad Västerås hade i tankarna när pucken släpptes i Nobelhallen. Det var BIK:s aggresivitet kombinerat med Västeråsslarv som gav denna fina utdelning målmässigt för hemmalaget. Efter denna chockstart stod Emil Kruse för ett mycket stabilt målvaktsspel fram till slutsignalen. Två skador, Lukas Zetterberg och Fredrik Johansson, tvingade laget till omkastningar i formationerna. Gabriel Kangas och Anthon Eriksson fick kliva in och ta mycket istid. Västerås kämpade sig tillbaka i matchen och hade 2-3 med sex minuter kvar. Vittring på kvittering. Nytt slarv med pucken i egen zon gav BIK möjligheten till att avgöra med sitt fjärde mål. Spelmässigt var BIK Karlskoga klassen bättre i de flesta moment denna afton och sett till puckinnehav och chanser som skapades så vann BIK Karlskoga fullt rättvist.