Västerås IK - BIK Karlskoga 3-2
Publicerad: 2019-01-24
Match mellan två lag som ville befästa sin position så högt som möjligt i tabellen. Skulle det fina hemmaspelet fortsatt bära frukt eller kunde gästande BIK Karlskoga bryta den trenden?

Västerås kom till spel utan Marcus Bergman (skadad), Anthon Eriksson (avstängd) samt Fredrik Hetta (skadad). In i laget kom i stället unge Linus Gustafsson, född 1999, och Eric Juhlin. Den sistnämnde son till Västerås tidigare storspelare Patrik Juhlin. Eric, född 2001, som därmed fick göra debut i A-laget cirka sju månader yngre än vad Patrik gjorde på sin tid.

Det märktes redan från första nedsläpp att matchen var av stor betydelse för båda lagen. Aningen avvaktande spel där lagen tycktes lurpassa på eventuella felsteg hos sin motståndare. Västerås var det lag som kom fram till flest farliga avslut under perioden och i matchminut sexton kunde Gustav Lindberg smälla in 1-0 via ett välriktat slagskott. Efter målet fick hemmalaget mer fart under rören, satte högre press på sina gäster, och vaskade fram ett par riktigt bra lägen som borde resulterat i fler mål. Något som förhindrades av en duktig Olle Eriksson Ek i BIK Karlskogas kasse. Det man minns mest var Jimmie Janssons uppvisning då han snappade upp pucken strax utanför BIK:s blålinje, tog full fart mot BIK:s försvarande back vilken han grundlurade genom att lyfta pucken till vänster och åka runt till höger. Olle Eriksson Ek, i gästernas mål, lyckades med knapp nöd avvärja Janssons avslut. En action som var värd ett bättre öde.

En annan dramatisk incident i perioden uppmärksammades sent av domarna för dagen. En ljudisoleringsplatta lossnade plötsligt från ABB Arenas tak och singlade ned mot rinken bakom BIK:s målvakt. Plattan träffade överkanten av plexiglaset och ramlade ned i gången mot läktaren. Det som gjorde saken lite extraordinär var att en puck som suttit fast i nämnde platta lossnade och ramlade ned bakom BIK´s målbur. Spelet fortgick dock på andra sidan rinken. Först efter cirka 30 sekunder blev rättskiparna införstådda med att det fanns en extrapuck på isen.

Västerås vann den första perioden med 1 - 0 vilket inte riktigt speglade matchbilden. Med bättre utdelningen kunde hemmalaget gått till periodvila med något mer mål i bagaget.

Skott: 8-6

Matchbilden fortsatt som i den första perioden. Spelmässigt väldigt jämt långa stunder men det var Västerås som vaskade fram de flesta heta avsluten. Något som även avspeglades i skottstatistiken. BIK fick chansen till powerplay sju minuter in i perioden men lyckades inte, trots bra spel, överlista Samuel Ersson. I slutet av perioden var det Västerås tur att spela powerplay då BIK:s Arvid Aronsson drog på sig en utvisning. Västerås satte upp ett riktigt bra powerplay där avsluten närmast haglade mot BIK:s kasse. Lucas Zetterberg hade ett rykande avslut som tog i ribban men närmare kom man inte. BIK saknade inte chanser. Samuel Ersson fick bland annat avvärja ett friläge men summa summarum var det Västerås som vaskade fram de hetaste avsluten även denna period.

Skott: 9-4

En period som öppnades bra av gästerna som gick för kvittering. Knappt två minuter in i perioden fick de hjälp till detta då Västerås William Wikman bedömdes begått ett regelbrott i offensiv zon. Efter viss möda fick BIK fram en passning till Gustaf Franzén som direktsköt förbi Samuel Ersson fram till 1-1. Direkt efter kvitteringsmålet satte BIK bra tryck i anfallszon och såg ut att tagit över momentum i matchen. Detta kom snabbt av sig då gästernas Henrik Larsson drog på sig en utvisning och Västerås fick en ny chans till spel i powerplay. Ett powerplay som var riktigt vasst och avslutades med ett vackert mål av Lucas Zetterberg. Bortre krysset, översta maskan.

Återtagen ledning och glädjen stor på läktarna. Det tog dock bara knappa tre minuter innan BIK Karlskoga tystade hemmapubliken med ett riktigt klassmål. BIK lyckades pressa ned Västerås försvar mot egen målvakt vilket gav Juliuz Persson yta att sikta noga innan han, precis som tidigare Lucas Zetterberg, hängde in pucken i bortre krysset. Översta maskan. Samuel Ersson i hemmakassen chanslös.

Man kan mycket väl säga att matchen stod och vägde efter BIK:s kvitteringsmål. Vilket lag skulle våga gå för ett segermål? Det var Västerås som vågade mest i slutet av matchen. I ett anfall fick Västerås back Acke Ringström fritt skottläge men blev pååkt precis i skottögonblicket. Efter viss palaver dömde domare Lyth 2+10 för tackling mot huvud. Den olycklige i BIK Karlskoga var samme Juliuz Persson som tidigare kvitterat till 2-2.

Matchuret stod på 57:52 när Västerås påbörjade sitt powerplay. Till en början såg det ut som att hemmalaget skulle slarva bort chansen till ett segermål. Spelet var så stappligt att Västerås tränare, Tomas Paananen, tog timeout. Vad som sades vet jag inte men effekten av denna timeout blev matchavgörande. Mikael Frycklund frispelade elegant Kalle Östman som kunde raka in segermålet fram till 3-2 med endast 7 sekunder kvar av matchen. Vilt jubel på läktarna och Västerås befäste än mer sin position högt upp i tabellen.

Skott: 10 - 11