Publicerad: 2020-12-16
Junioren Gabriel Kangas gjorde första målet i matchen.

Karlskoga - Västerås 2-3(OT) (0-2, 1-0, 1-0, 0-1)

Första perioden

Västerås klev in till spel mot BIK Karlskoga och tog tag i taktpinnnen omedelbart. Kvällens agenda var tydligen att ligga högt med sin forecheck och därmed sätta stopp för BIK:s erkänt snabba uppspel. En taktik som fungerade förträffligt. Hemmalaget BIK hade under hela perioden svårigheter att spela sig ur zon tack vare en intensiv uppvaktning av Gulsvarta spelare.

Första målet i matchen tillkom ur just en sådan situation. Juniorkedjan med Gabriel Kangas, Filiph Åström och Oscar Hagman stressade BIK:s backar djupt i deras egen zon. Gabriel Kangas snodde helt enkelt pucken av en BIK:spelare i jämnhöjd med förlängda mållinjen, tog några kvicka skär in mot Tim Juel i BIK:s kasse, och lyfte in 1-0 via en backhand vid första stolpen. Gjorde därmed sitt första mål i HockeyAllsvenskan i sitt första byte med A-laget! Tid 2:25.

Efter halva perioden spelad hade Västerås 8-1 i skott mot mål och var fortsatt riktigt heta över hela isen. BIK Karlskoga hade förvånansvärt svårt att svara upp mot det tempo som Västerås ville hålla.

Lagen fick var sin chans till spel i powerplay under perioden men där kunde inget lag göra mål.

Nästa mål i matchen skulle även det bli till Västerås fördel. Ett riktigt bra förarbete av Marcus Bergman som vann en sargduell, spelade vidare till Fredrik Johansson, som i sin tur hittade tillbaka med ett inspel framför mål. Pucken studsade via försvarande backs skridsko till Jesper Johansson som kunde peta in pucken fram till 2-0. Tid 18:36 Skott: 6-11

Andra perioden

BIK Karlskoga kom ut betydligt piggare till den andra perioden. Inte alls oväntat med tanke på att de såg lite sega ut på rören under den första perioden. En reducering kom närmast omgående i matchen då BIK:s Linus Karlsson tråcklade sig fram mot Emil Kruse i Västerås mål och kunde peta in 1-2 vid ena stolpen. Tid 22:34.

Målet satte än mer fart på BIK Karlskoga som fortsättningsvis visade upp ett rörligt och effektivt anfallsspel. Västerås hamnade gång på gång djupt ned i egen försvarszon och hade fullt sjå att förhindra fler baklängesmål. Som tur var för Västerås spelade Emil Kruse lika stabilt som i tidigare matcher och kunde förhindra fler mål till BIK:s favör.

Västerås kunde inte etablera några längre anfall i perioden utan fick istället nyttja de chanser som dök upp för omställningar. Att Västerås spelade allt mer med endast tre formationer kanske bidrog till att orken tröt under periodens gång. BIK Karlskoga vann perioden klart både på poäng och skott mot mål. Förvånsvärt nog inga utvisningar under en period där det stundtals knuffades och bökades rätt rejält ute på isen. Skott: 14-6

Tredje perioden

Västerås kom tillbaka spelmässigt och kunde under längre perioder hålla spelet väl uppe under den sista perioden. Man försökte, när tillfälle gavs, vårda pucken lite extra inom laget. BIK Karlskoga ville självklart återta momentumet i matchen och skapade några längre anfall där pucken då och då studsade förrädiskt fram Emil Kruse i Västerås målbur.

Men BIK Karlskoga skulle få in en kvitteringspuck. Det var BIK:s back Johan Larsson som tog sig fram på högerkanten, provade ett inspel framför Emil Kruse, och fick tillbaka pucken i retur efter studs på försvarade spelares skridsko. På andra försöket kunde kan vispa in pucken förbi en ställd Emil Kruse. Tid 47:50

Västerås rutinerade lagkapten Fredrik Johansson drog sedan på sig en både olycklig och ytterst ovanlig utvisning när det gått drygt halva den sista perioden. Brottsrubriceringen blev delaying the game. Det var i samband med tekning i mittzonen som Fredrik Johansson två gånger om var för het. En ypperlig, tillika oväntad, möjlighet för BIK Karlskoga att hänga in ett ledningsmål i matchen. Västerås stred dock tappert och Emil Kruse stod emot alla avslut vilket gjorde att BIK kammade noll i sitt powerplay. Lite hjälp fick Västerås av att BIK:s Johan Larsson som drog på sig en utvisning för interference under detta spel i numerärt överläge.

Allt som tiden gick blev båda lagen mer försiktiga i sina attacker. Lagen tycktes mer bevakade det oavgjorde resultatet än att gå för tre poäng i matchen. Västerås Sebastian Benker hade den bästa chansen under den avslutande perioden att sätta Västerås i ny ledning. Efter tekning i anfallszon blev han helt ren i slottet, siktade både länge och väl, och drog iväg att stenhårt skott som tog i Tim Juels vänstra stolpe.

Den tredje perioden var spelmässigt jämn med chanser jämt fördelade mellan lagen. Skott: 8-8

Skott totalt: 29-28

Övertid

Oddsen var på BIK:s sida när övertidspelet började. Då Västerås fått gå hårt på tre formationer de avslutande två perioderna kändes BIK:s spelare piggare. Men man ska inte förakta inställning. En inställning som gjorde att trion Jesper Johansson, Lukas Zetterberg. Jimmie Jansson Lorek kunde skicka in matchvinnande målet fram till 3-2. Förarbetet från Jepser Johansson och Lukas Zetterberg innan den senare serverade Jimmie Jansson Lorek läget att skicka in segermålet var magnifikt.

Summering

En överraskande(!) bra insats mot starka BIK Karlskoga på bortais. Överraskande ur det perspektivet att Västerås för tillfället saknar tre av sina tongivande centrar pga skada/sjukdom. Överraskande ur det hänseendet att Thomas Paananen slängde in en ren juniorkedja till spel under den första perioden. Det var många faktorer som talade emot en bortaseger men återigen visades hur viktigt inställning är. Idag visade alla spelare just det. En härlig inställning till den svåra uppgiften. Det fanns perioder i matchen där känslan infann sig att BIK Karlskoga skulle ta över och vända matchen till egen fördel. Väldigt strikt försvarsspel, bra målvaktsspel, och överlag smart spel i egen zon förhindrade detta. Fjärde raka segern efter en period där det mesta sett dystert ut. Härligt!