Hemmapremiären – en dubbelfest

15 juni 2022 09:00

Här är vår mäktiga hemmapremiärhelg. Östersund hemma fredag 30 september följt av Modo hemma dagen efter.

— Välkomna på hockeyfest, säger privatmarknadansvarige Kevin Johansson.


I dag släpps spelschemat för säsongen 2022/23. Många ögon landar som alltid på två saker:

— Seriepremiären

— Hemmapremiären

I seriepremiären möter vi Djurgårdens IF borta på Hovet.

— En fantastiskt rolig seriepremiär och bortaresa för våra supportrar. Jag är övertygad om att vi kommer mönstra ett gulsvart bortafölje av absolut högsta klass – som kommer bära fram laget på isen, säger Kevin Johansson.

Hemmapremiären är alltid en av säsongens högtider och bästa publikmatcher. I år blir den ännu hetare. Vi spelar både fredag och lördag. Först mot nykomlingen Östersund på fredagskvällen, följt av väntade topprivalen Modo på lördagen.

— Vi har en stor efterfrågan av matcher på fredagar och lördagar. Nu har vi möjligheten att ge alla VIK-are det under en och samma hemmapremiärhelg. Det blir ett rejält startskott för hela säsongen.

Dubbla matcher under en hemmapremiärhelg hör inte till vanligheterna. Hur blev det så?

— När vi klubbar tilldelas förslag på spelschema tittar alla klubbar på sin egen verksamhet och hur förslaget kan skruvas och bli så bra som möjligt. Vi hade ett antal tydliga önskemål där vi kände att spelschemat kunde bli bättre för oss. Därför har vi gjort ett gäng ”spelschematrades” med ett par andra klubbar. Utfallet av det har blivit mycket bra för Västerås IK och vi är tacksamma gentemot de klubbar som accepterat våra förslag. En del i det förhandlingspaketet betydde att vi gavs möjlighet att flytta en Modomatch från en onsdag till en lördag – vilket var en självklarhet utifrån både inramningsmässiga och ekonomiska perspektiv.

Hur ser klubben på risken att det kan upplevas dyrt att gå på båda matcherna?

— Vi ser snarare fördelarna och hoppas att alla gulsvarta gör likadant. För alla som tecknar seriekort har det ingen ekonomisk påverkan alls. Vi har seriekort där vuxna betalar 79 kronor per match i snitt och där ditt seriekort nu inkluderar en hemmapremiärhelg med inte bara en, utan två matcher. Sedan kommer vi precis som förra säsongen ha kraftigt pressade priser på utvalda läktarsektioner. Vår ambition är alltid att det ska finnas en plats i arenan anpassade för alla plånböcker och vi kommer dessutom sänka priserna för alla barn och ungdomar.

— Därifrån tror jag att många redan nu ser fram mot den stämning och inramning vi har att vänta. Det laget vi bygger nu tillsammans med all den gulsvarta passion som finns inför säsongen är ett mycket bra underlag för en ruskigt fin inramning i ABB Arena hela hemmapremiärhelgen.

Kommer det finnas paket där man kan köpa biljett till båda matcherna med exempelvis samma stol på sittplats?

— Självklart.

När släpps lösbiljetterna?

— I augusti. Vi återkommer med exakt datum. Fram till dess – teckna seriekort så har du säkrat din plats till säsongens alls 26 grundseriematcher. Gulsvarta segrar firas bäst på plats i arenan.

Till sist. Hur ser du på spelschemat som helhet?

— Den viktigaste funktionen för ett spelschema är att skapa förutsättningar för starka publikmatcher. Framtiden för svensk ishockey inklusive Hockeyallsvenskan är att publiken vill se matcherna på plats i arenan och både skapar och känner den här gåshuden som starka läktarupplevelser ger. Därför är nyckeln att hitta så många matcher som möjligt på fredagar och lördagar som är de efterfrågade speldagarna av majoriteten av vår publik – och att det dessutom skapas matcher mellan ”rätt” motstånd. När jag ser över våra matcher tycker jag att det finns mycket positivt. Många bra hemmamatcher och ett antal höjdpunkter för alla våra supportrar som åker på bortamatcher. Exempelvis har vi Djurgården och Karlskoga borta på fredagar bara under de fem första omgångarna vilket är bra förutsättningar för vårt bortafölje.

Västerås IK:s fem första matcher i Hockeyallsvenskan 2022/23

  • Fredag 23 september — Djurgårdens IF - Västerås IK
  • Onsdag 28 september — Tingsryds AIF - Västerås IK
  • Fredag 30 september — Västerås IK - Östersunds IK
  • Lördag 1 oktober — Västerås IK - MoDo
  • Fredag 7 oktober — BIK Karlskoga - Västerås IK

Klicka här för att ladda ner matcherna till din kalender!