LIF-VIK 3-6
Publicerad: 2019-02-22
Fjärde mötet för säsongen mellan Leksand och Västerås i årets Hockeyallsvenska. Skulle Leksand förlänga sin fina vinstrad eller kunde Västerås ta sin andra raka bortaseger?

En småtrevlig period med två lag som inte skämdes för att anfalla. Full fart inledningsvis och lagen skapade lägen. Det tog dock fram till matchminut 9 innan första målet föll. Lucas Zetterberg bombade, sin vana trogen, in ett slagskott i powerplay. Dessutom ett powerplay med spel fem mot tre. Men Leksand ville inte vara sämre när de fick sitt första powerplay. Kvitteringen kom efter fint spel där Mikael Karlsson kunde styra in pucken förbi Samuel Ersson i Västerås målbur.

Efter Leksands kvittering fortsatte lagen att skapa chanser åt respektive håll. I matchminut nitton slarvade Västerås Mikael Frycklund vid egen blålinje och Leksands David Rundqvist kunde sno åt sig pucken, runda en Västeråsback, och mycket elegant lägga in 2-1.

En spelmässigt jämn period där Västerås mycket väl kunde gjort mer än ett mål på några av sina chanser.

Skott: 8-11

Gästande Västerås fortsatte, trots bortaplan, att vara det spelförande laget långa stunder ute på isen. Fem minuter in i perioden fick Leksand lite andrum då Västerås drog på sig en utvisning. Tyvärr för alla hemmasupportrar lyckades inte hemmalaget etablera något riktigt tryck i sitt powerplay. Närmast var man genom en passning genom slottet mot bortre stolpen där en Leksandspelare drog iväg ett direktskott. Samuel Ersson, i Västeråsmålet, hann dock flytta över och avvärjde genant enkelt.

Västerås skulle till slut få utdelning på sin frejdiga offensiv. Kalle Östman tog in pucken själv mitt i anfallszon och avslutade med ett fint handledsskott i Axel Brages vänstra hörn. Ett klassavslut. Kvitterat till 2-2 och mycket rättvist sett till spelbilden. Det var Västerås som fortsatt stod för de längre anfallen medan Leksand fick inrikta sig på omställningsspel.

De som trodde att Västerås skulle kunna förvalta sitt spel till ett ledningsmål blev besvikna. Istället var det Leksand, genom Johan Porsberger, som kunde återge ledningen till hemmalaget med ett backskott i powerplay. Ett powerplay som tillkom pga. slarvigt byte i Västerås med för många spelare på isen. Ett skott som Samuel Ersson i Västeråsmålet normalt sett inte släpper förbi sig.

Efter sitt ledningsmål fick Leksand lite mer offensiv energi och satte Västerås målvakt på några prov. Närmast att öka på hemmalagets ledning var Jon Knuts som tog tillvara en tokig passning av Västerås Alexander Lindelöf. En klockren ”Indianare”. Som tur var för Västerås kunde Samuel Ersson, lite turligt, avvärja avslutet med klubbskaftet!

I slutminuten av perioden var det Leksands tur att dra på sig utvisning pga. för många spelare på isen. Västerås hann komma till ett farligt avslut innan perioden blåstes av.

Sammantaget en mycket bra period av bortalaget Västerås som verkligen inte skämdes för att anfalla. Leksand inte alls ofarliga när de fick chansen till omställningar. Perioden slutade 1-1.

Skott: 13-14

Det var fortsatt gästande Västerås som förde matchen och ett Leksand som försvarade sig. Hemmalaget drog på sig två utvisningar under periodens första fem minuter vilket förstärkte Västerås spelövertag än mer. Bra boxplayspel från Leksand höll dock kvitteringsmålet borta. Efter två resultatlösa powerplay i rad förväntade sig nog många att Västerås skulle trappa ned en aning på offensiven. Se skedde inte. Istället fortsatte man med sin energiskt höga press och lyckades gång på gång vinna tillbaka pucken i anfallszon.

Som ett brev på posten kom slutligen kvitteringen till 3-3 genom Marcus Bergman. Det var backen(!) Alexander Younan i Västerås som plötsligt fick ett friläge med Axel Brage i Leksandskassen. Avslutet kom dock ur svår vinkel men på returen forcerade Marcus Bergman fram och stötte in pucken i ett övergivet mål. Ett kvitteringsmål som var välförtjänt sett till spelbilden så långt in i perioden.

Och det skulle komma mer. Mer mål för gästande Västerås. Knappt tre minuter efter kvitteringsmålet lyckades Västerås återigen bita sig fast, vinna tillbaka puck, i anfallszon och Lucas Zetterberg serverades pucken av Sebastian Benker i bra läge. Lucas tackade och drämde in pucken med ett hårt slagskott vid Axel Brages högra stolpe. Precis om senast mot AIK på bortaplan hade nu Västerås vänt matchen till egen fördel i den tredje perioden.

Efter Västerås ledningsmål hade Leksand några byten där man, för första gången i perioden, fick till riktigt bra och långa anfall. Västerås back, Acke Ringström, tappade klubban och Leksand fick plötsligt ett numerärt överläge. Då klev Samuel Ersson, i Västerås mål, upp stort och gjorde några fina parader.

Om hemmapubliken trodde på en reducering, så trodde de fel. Trots Leksands anstormning under några minuter kunde Västerås hålla undan och dessutom skapa en fin spelvändning. Isac Skedung åkte in med pucken på högerkanten. Höll i, höll i, och inväntade en framstormande Jimmie Jansson(!). I exakt rätt ögonblick flippade Skedung över pucken mot målet där Jimmie Jansson fick fram klubban och styrde in pucken fram till ledning 5-3. En makalös uppåkning av Jimmie Jansson som fick sin belöning.

Med knappa tre minuter kvar valde Leksand att ta ut sin målvakt och spela sex mot fem. Trots ett visst tryck i anfallszonen kunde de inte få in någon reducering. Istället fick Västerås William Wikman chansen att lägga in pucken fram till 6-3 i tom kasse. Fullständig ridå för hemmalaget och stort jubel i Västerås spelarbås. Västerås vann den sista perioden med makalösa 4-0!

Skott: 7-8

Efter en period av mindre bra insatser har nu Västerås på de två senaste omgångarna vunnit övertygande både mot AIK och Leksand, på bortaplan! En anmärkningsvärd uppryckning. Vill Västerås vara med och slåss om en riktigt bra slutplacering när tabellen summeras måste man sannolikt prestera på samma nivå i kommande omgångar. Kan man verkligen klara det?

Tränaren Thomas Paananen efter matchen:

”Vi fortsätter där vi slutade i tisdags. Det var en bra match idag. En superinsats. Vi kommer ut och kör. Vi kände i slutet av andra perioden att Leksand inte orkade riktigt. Om vi bara fokuserade på rätt saker hade vi chansen att vända och vinna matchen. Skönt att Lucas fick sätta två kassar. När alla spelare krigar på, då blir det så här bra. Vi är väldigt jobbiga att möta för alla lag när vi får till vårt spel som idag. Anthon Erikssons skottäckningar i slutet var viktigt. Han har lyft sig på slutet. Viktigt också att våra producerande spelare gör mål. Kalle Östman får spela den hockey han vill spela och då är han så här bra. Vi har hittat en intressant kedja med Wikman, Skedung och Svensson”

0–1 (8.18) Lukas Zetterberg (A Lindelöf, M Frycklund)fem mot tre 1–1 (11.23) Martin Karlsson (M Ritola, J Porsberger)fem mot fyra 2–1 (18.33) David Rundqvist (T Valkvae-Olsen). 2–2 (30.22) Kalle Östman (K Källström) 3–2 (35.06) Johan Porsberger (K Schulze, L Persson) fem mot fyra. 3–3 (48.21) Marcus Bergman (A Younan, K Östman) 3–4 (51.44) Lukas Zetterberg (S Benker, A Ringström) 3–5 (55.39) Jimmie Jansson (I Skedung, A Svensson) 3–6 (58.47) William Wikman (M Frycklund, A Eriksson) mål i tom bur.

Skott: 28–33 Utvisningar, LIF: 5x2. VIK: 3x2. Domare: Johan Nordlöf.