Förlust borta mot AIK
Publicerad: 2020-09-22

AIK - Västerås 4-2(2-1, 1-1,1-0)

Första mötet med AIK för säsongen i lagets femte försäsongsmatch.

En spelmässigt rätt jämn period där Västerås passade på att ta ledningen tidigt i matchen genom Sebastian Benker. AIK slarvade med spelet bakom eget mål vilket gav Benker chansen att ta sig in framför AIK:s mål och skicka iväg ett avslut. Skottet räddades men Benker snappade upp egen retur och skickade in ledning till Västerås.

Sett över hela perioden såg AIK lite tyngre och mer kreativa ut när de fick ned spelet i offensiv zon. I mitten av perioden fick även AIK utdelning genom två snabba mål som vände tillställningen till egen favör. Kim Tallberg och Anton Karlsson var målskyttar. Skott:11 - 9

Västerås kom ut som ett nytt lag i den andra perioden och ägde närmast spelet de första fyra minuterna. När man förväntade sig en kvittering för Västerås kom istället utökad ledning för AIK. Lite slarv i uppspelsfasen av Västerås gav AIK chansen att vända spelet och hänga in 3-1. Förarbetet av Fredric Weigel fram till målskytten Anton Karlsson var en riktig delikatess och Jesper Myrenberg i Västerås mål chanslös.

Men Västerås skulle få en reducering åtta minuter in i matchen då AIK:s Anton Holm drog på sig en utvisning för slashing. Det tog bara tjugo sekunder i spel fem mot fyra innan Västerås skickade in 2-3 genom Lukas Zetterberg. Fint framspelad av Viktor Herzberg.

Efter Västerås reduceringsmål fick AIK tillbaka både fart och energi i sitt offensiva spel och satte stundtals rejält tryck i Västerås zon. Trots att AIK hittade fram till flera bra avslut kunde de inte överlista Västerås målvakt Jesper Myrenberg fler gånger under perioden.

Även om AIK var det mer spelförande laget under senare delen av perioden lyckades Västerås då och då sätta upp riktigt bra egna anfall. Skott:9 - 10.

Västerås försökte hitta vägar fram till en kvittering i perioden utan att lyckas. Spelmässigt en period där lagen turades om att skapa lite offensivt tryck men utan riktig spets. Västerås fick chans till spel i numerärt överläge efter fem minuters spel men fick inte alls ordning på det uppställda spelet. Istället lyckades man dra på sig egen utvisning under sitt powerplay pga för många egna spelare på isen.

Med fem minuter kvar av matchen valde Västerås att ta en timeout och prata ihop sig inför tänkt slutforcering. Strax därpå öppnade det upp sig en gyllne chans till kvittering då AIK:s Anton Karlsson drog på sig en utvisning för slashing.

Västerås chansade med spel sex mot fyra, med Jesper Myrenberg på bänken, men det blev inte så lyckosamt. AIK:s Oscar Nord kunde vinna puck i egen zon och skickade den över hela isen mot Västerås tomma mål. Pucken gick utanför, studsade tillbaka från sargen, och Västerås Jimmie Jansson förlorade efterföljande duell om pucken mot AIK:s Elias Lindström. Nämnde Lindström kunde därmed lägga in trissan i tomt mål. Matchen avgjord till AIK:s fördel. Skott:9-10

Skott totalt:29-28

Summering

Träningsmatch är träningsmatch. Oavsett detta är det naturligtvis roligare att vinna än att förlora. AIK visade understundom att det finns en fin offensiv bredd i deras lag. Även deras oprövade målvakt Claes Endre höll riktigt bra nivå. Västerås hade sekvenser i matchen där man stod upp riktigt bra offensivt men även perioder med svårigheter att värja sig i egen zon. Sammantaget en godkänd insats av Västerås trots en del skönhetsfel i spelet.