VÄS-VIK 1-2
Publicerad: 2019-03-15
Andra omgången av förkvalsserien och kvällens motståndare, på bortaplan, var Västervik. Ett lag som avslutade seriespelet mycket starkt och därigenom snuvade lag som Södertälje en plats bland topp åtta. Ett lag som under ledning av duktige tränaren Mattias Karlin gjort en riktigt stark säsong utifrån sina förutsättningar.

Direkt på första nedsläpp utnyttjar gästande Västerås att hemmalaget Västervik står och sover lite på egen blålinje. Mikael Frycklund, i Västerås, tackar för det och kan åka sig fri med Västerviksmålvakt och ta ett avslut. Ett avslut som räddades av Emil Kruse i hemmamålet. Där kunde Västerås fått en perfekt öppning på matchen.

Efter den missade chansen var det Västerås som inledningsvis skapade målchanser och ett första mål kom efter 1:24. Marcus Bergman skickade in pucken mot bortre stolpen och där dök Kalle Östman upp och lyfte in 1-0 till Västerås. En bra start för Västerås som i sin hemmamatch mot Leksand, i första omgången av denna slutspelsserie, inte lyckades göra något mål överhuvudtaget.

Efter den lyckade öppningen av Västerås fick Västervik en bra möjlighet att komma tillbaka in i matchen då de bjöds läge att spela powerplay. Det var Västerås Marcus Bergman som drog på sig en hakning när han tog bort en spelare framför eget mål på ett ojust sätt. Västervik kunde inte utnyttja sitt denna chans att kvittera trots några halvfarliga avslut mot Samuel Ersson i Västerås mål.

I matchminut 15:27 kom kvittering för Västervik. I numerärt underläge. Västerås tappade ut pucken ur anfallszon och man skulle bara åka hem och hämta pucken för att vända spelet. Då kom Västerviks Jacob Bjerselius farande med hög fart och snodde pucken väldigt enkelt, framför fötterna på Sebastian Benker, och fick fri väg fram mot Samuel Ersson. Avslut var kliniskt och därmed hade Västervik kommit in i matchen även målmässigt.

I slutminuterna av perioden fick gästande Västerås ny chans att göra mål då Västerviks Jens Holmström ådrog sig två minuters utvisning för hakning. Västerås satte upp sitt powerplay och skapade några halvfarliga chanser men Västervik kunde stå emot och perioden slutade därmed 1-1.

Skott: 5-11

Den andra perioden blev spelmässigt av betydligt sämre kvalitet än den första. Båda lagen hade väldigt svårt att spela sig fram till vettig avslutslägen. Tillknäppt och försiktigt, och slarvigt spel från båda lagen. Västerås fick inledningsvis av perioden ännu en chans i powerplay men hade fortsatt väldigt svårt att få till avslut som kunde hota Emil Kruse i Västerviks mål ordentligt. Man hade därmed spelat av fyra powerplay i matchen utan att lyckas få in pucken i motståndarkassen.

Även Västervik fick chansen att spela powerplay då Västerås Antons Svensson drog på sig en tvåa för interference i anfallszonen. Västerås boxplay hade dock inga större problem att stå emot och även detta powerplay blev resultatlöst. Två lag som fortsatt hade svårt att förvalta sina powerplay.

Skott: 7-5

Västerås kom ut bra i perioden och skapade lite tryck mot Västerviks mål. Bara knappa tre minuter in i perioden kom Västerås andra mål för kvällen. Ett mål som skulle visa sig vara matchavgörande. En rörig situation framför Västerviks mål där Johan Skinnars petade loss pucken vid Emil Kruses vänstra stolpe till en framstörtande Anthon Eriksson. Anthon kunde ganska enkelt trycka in pucken i ett halvöppet mål fram till 2-1 för gästande Västerås.

Västervik drog på sig ny utvisning, den femte i matchen, när Pierre Gustavsson visades ut för tripping. Tid 44:32. Men inte heller denna gång kunde Västerås förvalta läget. Återigen ett resultatlöst powerplayspel och därmed var Västervik fortsatt med i matchen.

Västervik fick en sista(!) chans att ta sig till likaläge i matchen när Västerås Mikael Frycklund aningen olyckligt drog på sig en utvisning för armbågstackling. Matchuret stod då på 48:17. Men, precis som Västerås hade Västervik denna kväll inte förmågan att göra mål i denna spelform och fortsatt ledning för bortalaget.

Under matchens sista tio minuter kan spelet mest beskrivas som aningen krampaktigt från båda lagen. Västervik hade inte energi tillräckligt, eller förmåga nog, att sätta Västerås under någon större press. Västerås, å sin sida, hade svårt att skapa egna lägen offensivt. Något som skottstatistiken i den sista perioden visade. Det var helt enkelt rätt magert med avslut på mål från båda lagens sida.

Under matchens sista två minuter spelade Västervik med sex man på isen. Tog en sista chans. Men, inte ens då kunde man etablera något nämnvärt tryck mot Samuel Ersson i Västerås mål. Matchen slutade därmed med ännu en Västeråsseger i Plivit Trade hallen denna säsong. Den tredje i ordningen.

Skott: 8-7

Summering:

En match som aldrig fick någon riktig fart och fläkt. Västerås kändes lite större och starkare matchen igenom utan att på något sätt imponera spelmässigt. Båda lagen försvarade sig bra och släppte fram få avslut mot egna målvakter. Tillknäppt, var nog ordet för dagen. En arbetsseger för gästande Västerås.

Kort kommentar från Thomas Paananen efter matchen: ”-En hafsig match, men, det viktigaste var att vi vann!”