Seger hemma mot Västervik
Publicerad: 2023-01-11
Det blev sannerligen ingen enkel resa till tre poäng i kvällens match mot Västervik men denna gång kunde Västerås hålla undan till seger.

Västerås - Västervik 3-1 (1-0, 0-1, 2-0)

Dags för revanch mot Västervik efter förlusten senast på bortaplan. Till denna match tillkom "gamle" kvalhjälten Jesper Johansson som skrivit kontrakt över resten av säsongen.

Första perioden

Västerås kom ut ganska beskedligt till spel i den första perioden. Istället blev det gästerna som drev på offensivt och skapade några halvfarliga lägen. Detta kom dock att förändras när Västerås fick utdelning genom mål av Liam Dover Nilsson(08:34) efter mycket fint förarbete av Daniel Gunnarsson.

Efter målet fram till 1 - 0 fick hemmalaget bättre fart under fötterna och skapade en hel del anfall där man ansatte Västerviks försvar ordentligt. Västervik svarade med omställningsspel men denna kväll var Västerås backar rejält på tå och kunde avvärja det mesta. De avslut som nådde fram till Johan Gustaffson parerades utan större svårigheter.

Västerås gick till pausvila med en bräcklig, men ack så viktig, uddamålsledning. Skott: 11 - 8

Andra perioden

Västervik klev ut till den andra perioden och närmast drog brallorna av hemmalaget. Första anfallet, ett avslut ganska högt upp mellan tekningscirklarna, seglade in över Johan Gustafsson. Målskytt Viktor Öhman(20:29).

Efter målet gick det så berömda momentumet över till Västervik som fortsatte trumma på offensivt. Precis som i den första perioden kvicknade Västerås till allt mer som klockan tickade på. När det gått drygt halva perioden fick hemmalaget till ett klassiskt "monsterbyte" i offensiv zon och trummade på i nära två minuter. Västervik gick verkligen på knäna och ett ledningsmål låg i luften. Men några fler mål blev det inte i perioden. Absolut närmast var en puck som stannade på mållinjen(!) bakom Västerviks målvakt innan den rensades bort av försvarare.

Precis som i den första perioden hade båda lagen möjlighet att utöka målskörden men gick bet på den uppgiften. Västerås vann kampen om flest målchanser i perioden, åtminstone! Bästa chansen till ännu ett mål fick Västervik då de tilldömdes en straff i slutminuten. Som tur var för Västerås klev JG upp och räddade Vicktor Öhmans straff. Skott: 13 - 11

Tredje perioden

Västerås fick en finfin inledning på den sista perioden. Utvisning för Västervik(41:25) och det tog bara tretton(!) sekunder innan Lukas Zetterberg kunde kruta in en retur fram till ledning 2 - 1 (41:38).

Frågan blev därmed om Västerås, till skillnad mot mötet senast nere i Västervik, skulle orka hålla undan fram till slutsignalen och bärga tre oerhört viktiga poäng? Glädjande nog så visade laget helt annan anda än senast och fortsatte hålla spelet uppe på ett bra sätt. Det såg helt enkelt väldigt kontrollerat ut. Med ca fem minuter spelade drog Västervik på sig ny utvisning(45:27) men denna gång kunde inte Västerås förvaltade läget till ännu ett mål.

Västervik bästa chans till kvittering i perioden uppstod efter ett backskott som fastnade på vägen fram mot mål. Alla spelare, inklusive Johan Gustafsson i målet, hamnade i en stor hög i och strax utanför målområdet. Var pucken befann sig visste sannolikt ingen aktör i den högen. Efter ett väldigt tumult blåste till sist domaren för blockering och publiken i hallen kunde börja andas normalt igen.

Med knappa sex minuter kvar bidrog Johan Gustafsson i målet till att skapa lite extra dramatik i matchen. En felaktig blockering(!) resulterade i boxplay(54:13). En fin möjlighet för gästerna att gå ikapp målmässigt. Återigen stod hemmalaget för ett starkt eget spel i boxplay och kunde därmed behålla sin uddamålsledning.

Med dryga två minuter kvar plockade Västervik ut sin målvakt och gick på kvitteringsjakt med spel sex mot fem. Västerås bjöd inte sina motståndare några bra avslutslägen utan stred föredömligt och lyckades hela tiden lyfta ut trissan. Återkomne Jesper Johansson fick första chansen att stänga matchen men puckuslingen träffade den tomma målburens högra stolpe. Denna gång redde det sig ändå. Strax därefter fångade Trevor Cheek upp pucken i mittzonen och kunde behärskat skicka in 3 - 1(58:52) Skott: 10 - 9

Summering

En gedigen insats från Västerås. Västerviks kvitteringen i början av andra perioden gav lite skrämselhicka. Även om hemmalaget vaskade fram flest bra avslutslägen blev det, inte oväntat, en kamp in på mållinjen. Med lite med "stolpe in" hade matchen inte behövt bli så spännande. Å andra sidan, det är ju spänning publiken vill ha! Med tanke på lagets läge i tabellen är det dock förståeligt om supportrar vill uppleva segrar med lite större marginal. Inte minst med tanke på deras egen hälsa. Kul att JG nu hamnade på fina 96,43%. Till sist måste nytillskottet Nicholas Albano lyftas fram lite extra. Där tycks Västerås verkligen hittat rätt!