Stark säsongsöppning publikmässigt – kommentar om Återväxten
Publicerad: 2022-10-25
Läs texten nedan.

Till säsongen 2022/23 lanserade Västerås IK projekt Återväxten. Vår modell för att skapa en mer fylld arena, öka publiksnittet och möjliggöra för fler att skapa en relation med Västerås IK. Bli VIK-are, helt enkelt.

Hittills har vi spelat fyra hemmamatcher med Återväxtmodellen aktiv.

Och gensvaret har varit enormt.

Våra publiksiffror under de fyra första matcherna är 3 387, 3 363, 4 449 samt 2 963. Ett snitt på 3 540 personer per match, vilket jämfört med fjolårets snitt på 2 419 personer är en signifikant ökning.

Även jämfört med den senaste säsongen helt utan påverkan av covid-19 (3 112 personer säsongen 2019/20) är snittet just nu avsevärt bättre.

Den stora ökningen har skett på hemmastå, där exempelvis matchen mot Västerviks IK i fredags stod ut jämfört med matcher mot liknande motstånd senaste åren. Det är tydligt att Återväxten nått ut i Västmanland och att det lett till ett ökat intresse bland ungdomar att gå och titta på Västerås IK:s matcher på plats i ABB Arena.

Det är i ungdomsåren många livslånga supporterskap startar. Ju fler barn och unga som går på våra matcher – desto fler framtida supportrar, medlemmar, seriekortsinnehavare, partners och beslutsfattare växer upp och blir gulsvarta.

Så fungerar ett livslångt ekosystem. Så byggs en långsiktig publikstrategi. Så kan Västerås IK växa som klubb över tid, med ett ökat supporterunderlag som bas.

Ett stort supporterunderlag och publikintresse är helt avgörande för klubbens långsiktiga framtid och satsning mot att avancera till SHL för att sedan etablera sig där.

Med ett ökat publikintresse och fler människor på våra läktare kommer också behovet av mer och förstärkt stöd från klubben.

Västerås IK har under inledningen av säsongen tagit emot värdefull feedback från våra supportrar och er upplevelse av det ökade publiktrycket på hemmastå.

Därför kommer vi med start redan i morgon tillsätta ytterligare ordningsvakter och publikvärdar – med ett ökat fokus på just hemmastå och att verka för den bästa möjliga läktarmiljön och upplevelsen för såväl gamla som nya supportrar på sektionen.

Västerås IK uppmuntrar och rekommenderar vidare all publik på hemmastå att söka sig till de ytor som passar ens egen ingång till matchen bäst. Vill du vara en del av den sjungande kärnan som utgör grunden för läktarkulturen i ABB Arena ska du söka dig till den centrala delen av hemmastå. Vill du hellre stå lite vid sidan av och först lära dig ramsorna samtidigt som du tittar på matchen rekommenderar vi dig att ta plats på ytterkanterna av hemmastå, det vill säga inte uppta plats i mitten för de som vill vara en del av klacken.

Vi uppmuntrar även alla vårdnadshavare att följa med era barn och ungdomar på matcherna.

Västerås IK