Bortaseger mot Vita Hästen efter visst besvär.
Publicerad: 2022-10-28
Västerås hade tvåmålsledning inför tredje perioden men Vita Hästen gjorde två snabba mål och kvitterade omgående till 3-3. Gabriel Kangas svarade med att göra 4-3 vilket räckte till seger.

Vita Hästen - Västerås 3-4 (1–1, 0–2, 2-1)

Västerås reste till Norrköping för att landa en ny trepoängare. En oviss match då Västerås förra säsongen hade svårt i sina möten mot Vita Hästen. Hemmalaget i stort behov av poäng efter en dålig start på seriespelet.

Det började bra för Västerås, trodde nog de flesta. Redan efter tjugotvå sekunder drog hemmalagets Andreas Söderberg på sig en utvising(slashing) och powerplay för Västerås. Och mål blev det omgående. Tyvärr i fel bur ur Västerås vidkommande. Vita Hästen lyckades med snabb omställning där de piskade in 1-0 efter trettio sekunders spel. Målskytt Erik Borg.

Fortsatt spel i powerplay för Västerås men inga riktigt vassa chanser skapades. Inspirerade av sitt ledningsmål var det hemmalaget som fortsatt hade mest offensiva intentioner och Tomas Paananen valde att ta en timeout redan efter 5:51. Detta i samband med att Jesper Kokkonen dragit på sig en tvåa för hakning(5:51).

Vita Hästen etablerade sitt powerplay men utan större framgång och Västerås kunde rida ut den tillfälliga stormen.

Initiativet i matchen gled så småningom över allt mer till Västerås och när Arvid Degerstedt drog på sig en tvåa för chrosschecking passade Alexander Lindelöf på att kruta in 1-1 från blålinjen(12:59)

En av de bästa chanserna till att utöka målskörden för Västerås i perioden hade Jesper Kokkonen som fri med Vita Hästens målvakt, Adam Ohre, inte kunde hitta nät. Skott:8-14

Den andra perioden ägdes till stora delar av Västerås även om hemmalaget stack upp då och då och skapade en del oro runt Ian Blomquist i Västerås kasse. En period som även präglades av en mängd utvisningar. Tre utvisingar för hemmalaget under periodens första sex minuter gav Västerås momentum i matchen. Det började med att Hästens Erik Ullman(23:50)och Eric Hjort(24:33) drog på sig utvisningar. Spel fem mot tre för Västerås. Inget mål den gången men precis när Hästen klarat av spelet 3 mot 5 drog man på sig ny utvisning. Denna gång med för många spelare på isen. Fortsatt powerplay för Västerås och nu fick man utdelning. Skott mot mål och Trevor Cheek fick ett blad på pucken som styrdes in till 2-1 (26:35).

Knappa två minuter senare drällde Vita Hästen med pucken i mittzon vilket gjorde att Jesper Kokkonen kunde sno trissan, åka ned mot Vita Hästens mål, och skicka in pucken högt vid bortre stolpen. Snygg revansch för det missade friläget i period ett.

Där och då kändes det som att Västerås hade bra kontroll över sina motståndare men detta skulle förändras snabbt. Nu blev det Västerås tur att dra på sig utvisingar. Tre i rad, dessutom. Sakari Salminen(30:47), Trevor Cheek(34:26), Trevor Cheek(37:26), vilket gav hemmalaget luft.

Men som vanligt, törs man säga, var Västerås boxplay fortsatt lika starkt som tidigare matcher och man kunde avvärja alla Hästens försök till reducering. Skott: 5-16

Den tredje perioden började på sämsta sätt för Västerås. Hemmalaget gick en hel del på chans i ivern att reducera och fick bra fäste i offensiv zon. Puckar skickades ned mot Västerås mål och det blev ett klassiskt "höstlöv" som gav utdelning för Vita Hästen. Jacob Strindberg lyfte en "lyra" ned mot Ian Blomquist som letade sig in högt vid dennes vänstra stolpe(42:39). Och det skulle bli än värre för Västerås. Det tog inte lång tid innan ännu en puck letade sig in i Västerås kasse. Denna gång nytt backskott som studsade sig fram och till slut styrdes förbi en helt ställd Ian Blomquist. Det såg ut som att den avgörande "studsen" togs via egna spelaren Oliver Bomms skridsko. Målskytt Jens Holmström enligt sekreteriatet(3:34)

Goda råd var nu dyra för Västerås. Det gällde att få stopp på hemmalagets tillfälliga flyt i matchen. Då klev fjärdelinan in på isen och styrde upp. Ned med pucken i offensiv zon. Puckvinst längs vänsterkanten. Ett fint "triangelspel" mellan Emil Aronsson, Patrik Parkonen avslutades med ett perfekt avslut av unge Gabrial Kangas som skickade in 4-3 till sitt Västerås(45:11)

Västerås fick ett gyllne läge att stänga ned matchen när man strax efter sitt ledningsmål tilldömdes straff. Alexander Lunsjö klev in på isen men kunde inte överlista hemmalagets målvakt.

Det blev en nervig avslutande del av perioden för alla anhängare till Västerås. När Västerås Jesper Kokkonen drog på sig en slashing(55:38)i offensiv zon fick hemmalaget en bra chans till att kvittera, men utan att lyckas. Trots försök med spel sex mot fem i slutminuten kunde inte Vita Hästen hitta fram till en kvittering. Skott: 11-11

** Summering **

En ryckig match där Västerås tycktes tagit greppet vid ledning 3-1. Vita Hästens forcering inledningsvis i tredje perioden med två snabba mål ställde detta på skam. Efter Kangas Gabriel 4-3 kunde man på ett relativt bra sätt hålla undan till tre nya poäng. Boxplay återigen oerhört stabilt samt två nya mål i powerplay vilket gladde. En typisk "oktobermatch" där spelet är mer sekundärt bara poängen bärgas.