Västerås - Södertälje 3-0
Publicerad: 2019-09-30
Match igen i ABB Arena Nord. Efter en skön bortaseger senast mot Mora hade nu Västerås chansen, att via seger mot gästande SSK, ta ett rejält skutt uppåt i tabellen. Södertälje, å andra sidan, kom till spel efter en mycket meriterande seger hemma mot Modo senast. Två lag med lite segervind seglen.

Första perioden:

De som bänkade sig i ABB Arena Nord inför match hade säkert en förhoppning om en sprakande matchinledning. Detta med tanke på att båda lagen på isen i kvällens match kom från segrar i föregående omgång. Istället för sprakande blev det faktisk rätt avvaktande. Från båda lagen. Efter några minuter var det dock hemmalaget Västerås som började sätta SSK:s försvar på lite prov. Efter sex minuter av perioden hade Västerås fått iväg sex avslut mot SSK:s enda.

När matchuret stod på 8:17 drog SSK:s Lucas Feuk på sig en utvisning(hooking). Läge för Västerås att ta målmässigt kommando i matchen. Trots ett hyggligt powerplay, där man kom fram till några farliga avslut, kunde SSK hålla undan.

Någon minut senare satte plötsligt SSK upp farten rejält i anfallszonen. Det började med att SSK:s Ludwig Blomstrand satte in en rejäl tackling bakom Emile Kruse i Västerås mål. Det var lite som att trycka på en knapp. SSK fick en väldig fart och satte tung press mot hemmalagets mål. Det hela slutade med att Västerås tvingades ta en utvisning(Daniel Öhrn, slashing). SSK satte upp ett tungt powerplay och var ytterst nära att ta ledningen men powerplayet slutade mållöst.

Efter detta var det Västerås som åter började attackera men utan den riktiga spetsen i passningar eller avslut.

Knappt arton minuter in i perioden kom en situation som fick spelare i Västerås och hemmapubliken att protestera. Kenny Källström klev fram och tacklade en SSK:are till synes perfekt. Det tyckte dock inte kvällens domare som istället bedömde det som en interference. SSK fick därmed en ny chans till att spela powerplay. Än en gång satte SSK upp ett bra spel i numerärt överläge men Västerås, med den välspelande Emil Kruse i kassen, kunde hålla undan. Skott:11-8

Period två:

Den förväntade explosiva inledningen som många sannolikt hade förväntat sig av sitt hemmalag kom inte i den första perioden. Det sparade man till den andra. Det var ett helt annat Västerås som klev ut på isen till den andra perioden. Det tog bara knappa minuten innan Viktor Hertzberg mycket skickligt kunde skicka in pucken fram till 1-0. Detta efter fint samspel med Jerome Leduc och Alexander Younan. Speciellt den sistnämndes "bakom-ryggen-passning" i slottet fram till Hertzberg var direkt avgörande.

Efter ledningsmålet fortsatte Västerås att trycka tillbaka SSK i deras egen zon och det var bud på flera mål, flera gånger om. I detta läge bestämde sig SSK:s tränare, Ulf Lundberg, att tillgripa en timeout. Tid:24:30.

Efter timeouten för gästande SSK fick de lite bättre ordning på sitt spel och klev upp i några offensiva räder. Med hjälp av en utvisning för hemmalaget(Kenny Källström,tripping) var SSK hastigt och lustigt på väg tillbaka in i matchen igen. Västerås kunde dessbättre reda ut detta och SSK gick därmed mållösa från sitt tredje powerplay i matchen.

Resterande tid av perioden präglades av ett piggt och åkstarkt Västerås som ständigt sårade SSK i deras egen zon. Fullt logisk kom ännu ett mål för hemmalaget. Det var Fredrik Johannson som drev upp pucken på högerkanten, men istället för att spela in pucken framför mål, drog han till med ett handledsskott som aningen turligt(!) slank in mellan närmsta stolpe och SSK:s målvakt Alexander Sahlin.Tid:33:54.

I slutdelen av perioden fick Västerås chansen att utöka sin ledning då det var SSK:s tur att dra på sig en utvisning(Bobbo Petersson,holding).

SSK:s bästa chans kom sent i perioden då Nick Olesen lyckades vinna puck högt vid egen blå och skrinnade iväg i ett närmast friläge mot Emil Kruse i hemmakassen. Avslutet kunde dock avvärjas och Västerås vann den andra perioden med 2-0. Skott:9-3

Period tre:

Det var inte oväntat att gästande Södertälje skulle ge sig själva en chansen att komma in i matchen när perioden började. Inom några få minuter hade SSK vaskat fram en handfull riktigt bra lägen men Emil Kruse, i hemmamålet, var med på allt. Efter denna anstormning inledningsvis av SSK kunde Västerås så småningom ta tillbaka initiativet spelmässigt. Lite hjälp till detta fick man då SSK:s Alexander Falk drog på sig en utvisning(holding) fyra minuter in i perioden.

Men än en gång gick Västerås lottlösa ur denna spelform. Trots en del lägen ville det sig inte riktigt.

När klockan tickat fram till nio minuter in i perioden var det SSK som fick chansen till powerplay. Västerås Kelsey Tessier petade klubban ur händerna på en SSK:spelare i offensiv zon och belönades med två minuter(interference) i syndabåset. Det kändes som att detta var SSK:s sista biljett in i matchen. Ett mål och de kunde fått ordentlig vind i seglen. Återigen visade Västerås upp ett gedigt boxplay och kunde förhindra ett baklängesmål. Detta med god hjälp av Emil Kruse som visade upp ett stort målvaktsspel matchen igenom.

Med knappa sex minuter kvar kom så det mål som stängde ned matchen. Marcus Bergman återvann pucken nere i SSK:s zon, titta upp, och spelade över till Kelsey Tessier på den bortre stolpen. Tessier klappade till och fick se pucken smita in vid Alexander Sahlins högra stolpe. Tid:54:57

Under matchens återstående minuter riktades nu intresset mot Emil Kruse i hemmamålet. Skulle han få hålla säsongens första nolla? SSK orkade inte riktigt forcera på slutet och matchen slutade därmed med 3-0. En stabil insats av Västerås. Skott:8-9

Summering:

Efter en lite avvaktade inledning av matchen tog Västerås sakta men säkert över skeendet ute på isen. Framför allt var detta tydligt under den andra perioden där man gjorde två mål och lade grunden till segern. SSK kom inte riktigt upp i nivå för att kunna hota spelmässigt i fem mot fem denna kväll. Däremot var de riktigt farliga i sina powerplay. Utan Emil Kruses stabila målvaktsspel kunde matchen fått en annan vändning vid ett pp-mål för SSK.