Västerås IK-Karlskrona HK 7-2
Publicerad: 2019-03-21
Sista omgången i förkvalsserien. Två lag hade chansen att ta sig vidare till fortsatt kval mot SHL. Leksand och Västerås. Båda lagen spelade på hemmaplan. Västerås skulle ta sig an Karlskrona medan Leksand tog emot Modo. Vilket lag av Leksand och Västerås skulle hålla nerverna under kontroll i denna avgörandets stund

Det hann bara gå knappt en minut innan Västerås kunde göra första målet för kvällen. Det var Marcus Bergman som höll sig framme och petade in pucken. Direkt efter målet klev hemmalaget fram offensivt och satte enorm press mot Karlskrona. Man vaskade fram flera fina lägen innan KHK fick ut pucken ur egen zon. Det tog dock bara några sekunder innan Västerås etablerade nytt tryck offensivt. Ett tryck som resulterade i en utvisning för Karlskrona. Tid 3:23.

Hemmalaget fick snabbt kontroll på spelet i powerplay och spelade runt fram till att Johan Skinnars fick läge att trycka in 2-0. Framspelningen stod Mikael Fryklund för. Tid 04:34.

Efter målet fortgick anstormningen mot Karlskronas målvakt Robin Johansson vilket fick Karlskrona att begära timeout. Tid: 06:33

Ett heltänt Västerås fortsatte att gå för fullt offensivt och Karlskrona fick ägna all tid och kraft att slå undan, freda sig. Fredrik Johansson stod fri vid KHK:s målvakt, helt bortglömd, fick pucken, men lyfte den via målvakt upp i skyddsnätet bakom mål. En jättechans att gå fram till 3-0 redan efter knappa sju minuters spel.

Karlskronas första målchans kom i matchminut nio och man lyckades utnyttja detta på bästa sätt. Reducerat till 1-2. Ett inspel från kanten och en styrning mitt framför Samuel Ersson. Mer behövdes inte. Målskytt Kalle Miketinac. Tid 09:10.

Efter Karlskronas överraskande reducering kom hemmalagets offensiv av sig en aning. Karlskrona fick lite mer eget spel och kunde hålla pucken under kontroll i anfallszon några kortare sekvenser.

Efter att lagen turats om att hålla pucken respektive anfallszon några gånger blev det Västerås som kunde göra nästa mål i matchen. Lukas Zetterberg tog saken i egna händer, drev mot kassen, och lyfte in en backhand fram till 3-1.

Omedelbart efter Västerås 3-1 tilldömdes Karlskrona ett powerplay. Den första farligheten fick Västerås då William Wikman friställde Isac Skedung med en fin lång passning. Isac var dock hårt uppvaktad av en Karlskronaback och fick inte till ett riktigt bra avslut. Istället kunde Karlskrona hitta fram till ett avslut i sitt powerplay som gick in via Samuel Erssons högra stolpe. Målskytt Joseph Jonsson. Tid: 18:43

Skott: 20-4

Inledningen på perioden var inte alls lika virvlande och intensiv som den första. Istället två lag som spelade en aning avvaktande i väntan på att någondera skulle ta initiativet. Trots detta var det Västerås som fortsatt drev mest och hårdast för ännu ett mål.

Mikael Frycklund var ytterst nära att peta in pucken från nära håll framför KHK:s kasse efter fin framspelning av Sebastian Benker. Någon minut senare blev det rörigt framför KHK:s kasse och William Vikman hittade en förlupen retur som han snabbt förpassade in i mål fram till 4-2. Tid 28:39.

Mikael Frycklund tycktes vara på riktigt spelhumör och bidrog fortsatt med fina passningar till sina lagkamrater. Nästa stora chans till mål i matchen fick Västerås. En fin spelvändning där man inte fick till något riktigt avslut trots att både försvarande backar och målvakt var överspelade för en stund. Ytterst nära 5-2. Tid 11:35.

Men målet skulle komma, dock i powerplay. Karlskronas Joseph Jonsson drog på sig två minuter för hakning och det tog inte lång tid innan Lukas Zetterberg kunde sikta och skicka iväg ett handledsskott i målvaktens vänstra kryss. Ett riktigt klassavslut. 5- 2 och inte alls orättvist sett till chanser. Tid 32:54.

Publiken hann knappt sluta salutera Västerås femte mål innan det var dags igen. Denna gång var det Mikael Frycklund som på något avigt sätt lyckas få in pucken bakom KHK:s målvakt. Tid 35:28.

Nästa intressanta händelse var att domaren valde att plocka ut en spelare i vartdera laget. Västerås Isac Skedung för tripping och Karlskronas Kyle Osterberg för diving. Spel fyra mot fyra ute på isen.

Det sista som hände i perioden var att William Wikman fick en passning från Isac Skedung, men fälldes när han störtade mot mål. Västerås fick därmed möjlighet att inleda den tredje, och sista perioden för säsongen, med en man mer på isen. Västerås vann perioden med 3-0.

Skott: 12 -5

Inledningsvis radade hemmalaget Västerås upp målchanser. Anton Eriksson skickade in 7-2 redan efter någon minut spelad och efter det hade Västerås tre fyra jättelägen att göra ännu något mål.

Allt som tiden gick avtog hemmalagets anstormning och det blev, helt förståeligt, lite mer stiltje i offensiven. Samuel Ersson bjöds in i perioden och fick göra några fina räddningar när Karlskrona tilläts komma upp i några anfall.

Känslan blev tydlig att alla spelarna på isen mest väntade in slutsignalen även om Västerås självklart villa bjuda sin trogna hemmapublik på så mycket hockey som möjligt.

Skott: 6-11

Summering:

Det blev sannerligen en annorlunda sportslig upplevelse för hemmapubliken i ABB Arena Nord. De fick se sitt lag komma ut med högsta fart och ta en tvåmålsledning redan efter knappa fyra minuter spelade. Glädjen över detta grumlades tyvärr i takt med att målen började trilla in i Modos kasse i Tegera Arena. Något som självklart publiken hade full koll på. Trots detta faktum fortsatte hemmalaget spela som om de hade allt att vinna. Karlskrona förmådde inte mobilisera energi att stå emot och målen trillade in med en behaglig takt till hemmapublikens stora förtjusning. Känslan var att spelarna ville bjuda sina trogna fans en så trevlig tillställning som möjligt i säsongens sista match. En hedervärd insats av spelarna som verkligen uppskattades då de under matchens slutskede belönades med stående ovationer, från hela publiken.