Seger mot Örebro i första träningsmatchen
Publicerad: 2020-08-11
Marcus Bergman blev tvåmålsskytt.

Västerås - Örebro 2-0 (0-0, 2-0, 0-0)

Så var det äntligen dags för säsongens första träningsmatch som spelades i ABB Arena Nord. Gästande lag Örebro. Med andra ord en riktigt tuff uppgift för Gulsvart. Chans för spelarna i båda lagen att visa upp sig inför respektive tränares argusögon. Örebro med en riktigt stabil säsong bakom sig i SHL där man länge låg med bland topplagen. Västerås å sin sida med en lite knöligare säsong i HA där spelet av och till inte ville släppa riktigt.

Västerås kom med två nyförvärv till denna första träningsmatch i form av Gustav Berglund(D) och August Tornberg(D). De två senaste nuförvärven Joakim Hillding och Henrik Hetta var ännu inte anslutna till truppen. Västerås passade även på att lufta en duktig junior, Filiph Åström(C).

Första perioden

Öppen ishockey från första nedsläpp där spelet böljade lite fram och tillbaka. Örebro visade stundtals sin skicklighet när de förlade spelet i Västerås egen zon och passade runt. Västerås svarade med lite kortare anfall där man vid några tillfällen var nära att hitta fram till bra avslut.

Matchens första utvisning drabbade Västerås som drog på sig en utvisning efter lite väl aggresivt spel med klubban från #56 Alexander Lunsjö(slashing) vid sargspelet. Innan det hade hemmalaget ett riktigt bra anfall där man lyckades hålla kvar pucken i anfallszon och få till ett farligt avslut. Tid 07:59

Örebro satte omgående upp sitt powerplay i anfallszon och skapade några riktigt bra chanser men Västerås kunde hålla undan och nollan bakåt intakt. Starkt defensivt spel och stabilt målvaktsspel av Jepser Myrenberg bidrog till detta.

Den andra utvisningen för kvällen drabbade gästande Örebro där Christopher Mastomäki lite oturligt krokade ihop med skridskorna på framåkande Västeråsspelare. Tid 16:13.

Västerås fick inte till sitt powerplay och istället var Örebro ytterst nära att göra första målet i en snabb spelvändning precis när Västerås blev fulltaliga.

En period där spelet flöt på snabbt med få avbrott. Örebro ville skapa momentum genom fart och precist passningsspel men Västerås stod upp bra över hela isen.

Perioden slutade mållös och skotten skrevs till 9-8 i hemmafavör.

Andra perioden

Örebro satte upp ett längre anfall efter cirka två minuters spel och hotade med flera avslut. När man trodde Örebro skulle hitta fram till ett ledningsmål skedde det omvända. Västerås Simon Åkerström hittade upp med en lång pass i mittzon. Marcus Bergman åkte ifatt pucken mellan Örebros backar och kunde sedan elegant runda Örebros målvakt Jonaz Arntzen och lägga pucken i tomt mål. Tid: 22:07

Några minuter senare var Västerås nära att sätta sitt andra mål för kvällen när #72 Viktor Hertzberg bröt sin in framför mål och tog ett vasst avslut.

Efter Västerås ledningsmål försökte Örebro öka farten på båda passningar och skridskoåkning för att därigenom ta tillbaka initiativet i matchen.

Åtta minuter in i den andra perioden fick Örebro till ett riktigt långt anfall i Västerås zoon och hade flera avslut som kunde resulterat. Jesper Myrenberg i Västerås kasse stod dock upp mycket bra och parerade de avslut som nådde fram.

Med cirka tretton minuter spelade av period två klev Västerås Anton Eriksson ut för att täcka ett backskott från en Örebroback. Skottet tog tyvärr olycklig på insidan av foten(!) och Anton klev av isen med tydliga smärtor och kom inte in för fler byten.

I anfallet efter var Marcus Bergman ytterst nära att få göra sitt andra mål för kvällen men denna gång var det stängt hos Örebros målvakt Jonaz Arntzen.

Strax efter drog Västerås på sig sin andra utvisning för kvällen, Fredrik Johansson för holding, och Örebro bjöds en fin möjlighet att spräcka sin målnolla. Tid 33:21.

Örebro fick ingen riktig ordning på sitt powerplay och Västerås lyckades till och med jobba till sig en utvisning för gästerna. Örebros Lukas Pilö, två minuter för holding. Trots en man mer på isen för hemmalaget Västerås var det inledningsvis Örebro som gick till anfall och fick till ett avslut. Första avslutet för Västerås powerplay kom i samma sekund som Örebro blev fulltaliga.

Det magra spelet i powerplay förbyttes snabbt i glädje då Marcus Bergman, efter passning från Simon Åkerström, helt enkelt trampade förbi sin back, klev in framför mål, och petade in 2-0 förbi en överspelad målvakt i Örebros kasse. Tid 37:38.

Under periodens sista självande sekunder kom Västerås i ett fint läge för att utöka sin ledning. Fredrik Johansson tog in pucken i anfallszon, droppade bak till Lukas Zetterberg, men skottet hann inte avlossas innan signalen för periodpaus ljöd.

Efter en spelmässigt ganska jämn period var det Västerås som kunde gå till pausvila med en 2-0 ledning. Skott 14 - 15.

Tredje perioden

Gästande Örebro kom ut ganska hårt i den tredje perioden och under de inledande minuterna fick Västerås jobba hårt för att freda sig i egen zon. Trots mycket puck i anfallszon hade Örebro svårt att komma till riktigt bra avslutslägen. Efter den inledande pressen från Örebro fick Västerås till två anfall inom kort tid som både var nära att resultera i ännu ett mål framåt.

Med åtta minuter spelade av den sista perioden var det fortsatt Örebro som stod för det mesta av puckinnehav och chanser. Västerås var dock inte rädda att anfalla när man väl fick chansen och skapade sig emellanåt några fina lägen för avslut.

Västerås fick sin tredje utvisning för kvällen, Jesper Johansson för tripping, och Örebro ny chans att spräcka sin målnolla. Tid 48:54.

Örebros powerplay var dock rent ut sagt svagt och Västerås hade inga som helst problem att försvara sig. Ironiskt nog fick Örebro genast till bättre offensivt tryck när Västerås blivit fulltaliga men återigen hade man väldigt svårt att hitta fram till de avgörande avsluten. Mycket beroende på ett uppoffrande försvarsspel av hemmalaget där man inte bjöd Örebro ytor eller tid i onödan.

Trots Örebros intentioner att gå för ett reduceringsmål kunde Västerås då och då sticka upp i egna anfall och skapa hyggliga chanser.

Med dryga fyra minuter kvar av perioden uppstod lite gurgle vid Örebros kasse efter målvaktsblockering. Västerås Isac Skedung och Örebros Lukas Pilö fick vardera fyra minuter för fighting.

Trots tvåmålsunderläge valde Örebro inte att ta ut sin målvakt för att gå ifatt målmässigt. Tiden rann iväg för gästande Örebro och i sista matchminuten stod Västerås Sebastian Benker för en fin aktion. Benker höll i pucken, höll i, och med sin fina skridskoåkning tog han sig fram till ett fint avslut som kunde resulterat.

Efter den målchansen för Västerås blev lite nytt gurgle och denna gång var det Örebros Stefan Warg som boxades lite med Fredrik Johansson i hemmalaget Västerås. Både belönades med två minuter för roughing.

Perioden slutade mållös och skotten räknades till 16-16 i slutakten. Skott totalt: 39-39

22:07 1-0 (EQ) #25 Marcus Bergman, assist #62 Simon Åkerström. 37:38 2-0 (EQ) #25 Marcus Bergman, assist #62 Simon Åkerström.

Summering

Som vanligt ska det inte dras för stor växlar efter en första träningsmatch men Gulsvart gick ut och spelade jämt med ett SHL-lag. Man lyckades dessutom vara effektivare än sina motståndare när lägen uppstod. Att nolla en motståndare är alltid extra trevligt då det vittnar om att det defensiva arbetet från alla utespelare låg på en hög nivå. Även Jesper Myrenbergs stabila insats mellan stolparna bidrog naturligtvis till detta. För spelarna känns säkert denna seger som en fin fjäder i hatten inför fortsättningen.

Olof Loklint