Västerås fick slita för ny seger på hemmaplan
Publicerad: 2020-12-18
Fredrik Johansson avgjorde matchen i den tredje perioden.

Västerås - Kristianstad 2-1 (0-0, 0-1, 2-0)

En period närmast utan strukturerat spel från något av lagen. Istället en mängd tappade puckar över hela isen med ständiga spelvändningar som följd. Inget av lagen lyckades heller skapa några riktigt heta lägen framför respektive motståndarmålvakt.

Västerås blev flera gånger ståendes på hälarna i egen zon i uppspelsfasen och hade fasligt svårt att ta sig in i anfallszon med puckkontroll.

Inte ens ett powerplay för Västerås förändrade matchbilden. Under de två minuter som denna spelform varade fick man endast iväg ett enda avslut. I övrigt mycket fummel med pucken. Skott: 7-9

Ingen större scenförändring i den andra perioden. Fortsatt hafsigt och slarvigt spel från hemmalaget där man hade oerhört svårt att få grepp på både puck och sina motståndare. Visst försökte man, och försökte, men anfall efter anfall slutade med att Kristianstad enkelt kunde lyfta pucken ur egen zon.

Allt som perioden gick växte tuppkammen på gästande Kristianstad och de började ta för sig allt mer i offensiv zon. Taktiken var lika enkel som framgångsrik. Lyft in pucken framför mål och skicka inte alla spelare att kampa om trissan. Två, tre gånger inom loppet av några byten uppstod enorm kalabalik framför Emil Kruse i Västerås. Sju åtta spelare på två kvadrameter slog vilt efter den lilla svarta trissan.

Kristianstad fick, inte alls ologiskt eller oförtjänt, till slut utdelning på sin taktik. Ett nytt nedlägg mot mål från back, en skymning, och Emil Kruse överspelad med 0-1 som ett faktum på tavlan. Målskytt för Kristianstad en oerhört glad Erik Flood. Tid 33:55.

Västerås fick sig en rejäl tankeställare i och med baklängesmålet och satte fart på anfallspelet. Resterande tid av perioden lyckades Västerås flera gånger om skapa längre anfall och det fanns en och annan chans som kunde resulterat i en kvitterin. Skott: 6-16

Västerås inledde den avslutande perioden på ett bra sätt. Det tog bara knappa två minuter innan Västerås Jimmie Jansson Lorek kunde glida in i skottsektorn framför mål och svepa in 1-1 via bortre stolpen. Assisten stod nye Steven Iacobellis för. Tid 42:10

Kristianstad fick chans att reducera då Västerås drog på sig utvisningar genom Sebastian Benker(hög klubba, 43:33) och Henrik Hetta(face off, 47:03). Men Kristianstad visade varför de ligger sist när det gäller statistiken för spel i powerplay. De skapade inte mycket i sitt spel fem mot fyra trots spel runt runt i anfallsszonen.

Matchens avgörande kom när William Wikman snappade upp en puck i anfallszon, tittade upp och såg Fredrik Johansson i bra läge på bortre sidan. Wikman skickade en passning som skar genom slottet fram till "Fredda" som tackade, tog emot, och skickade in 2-1 i bortre krysset! Tid 53:13.

Efter Västerås ledningsmål kontrollerade man sina motståndare rätt väl och kunde spela av matchen och bärga tre nya poäng. Det blev inte ens speciellt farligt när Kristianstad tryckte på i slutminuten med uttagen målvakt och sex man på isen. Skott: 10-11

Skott totalt: 23-36

Summering

De första två perioderna präglades av ett ganska tamt spel från hemmalaget. Man hade svårt med det mesta. Kom inte iväg ur egen zon, fick inget fäste i anfallsszon, och i allt övrigt såg det lite segt ut. Efter Kristianstads ledningsmål i andra perioden påbörjades dock en spelmässig uppryckning. Att man kunde gå ut och vända matchen till egen fördel i den tredje perioden var naturligtvis en styrka. Emil Kruse i målet bidrog stort till att Västerås kunde vända och vinna denna match. Femte raka segern trots att så många ordinarie spelare fortsatt är ur spel. Det är inte alls dåligt!