Stabil hemmaseger mot Kristianstadmed 5-1
Publicerad: 2022-10-26
Västerås tog ledningen med 1-0 och kunde genom stabil defensiv utöka till 4-0 innan gästerna gjorde sitt första mål för kvällen.

Västerås IK–Kristianstads IK 5-1 (1–0, 2–0, 2-1)

Efter tre raka matcher som slutat med kryss vid full tid fick Västerås denna kväll chansen att bryta trenden. För motståndet stod Kristianstad sin kom till spel med en seger senast borta mot Almtuna i ryggen.

Västerås kom ut och var inledningsvis det spelförande laget. Tidigt i perioden dukade Sakari Salminen upp för Marcus Bergman men en motståndarklubba förhindrade ett lyckosamt avslut.

I matchminut fem fick Västerås chansen att spela powerplay. Det vaskades fram två tre chanser av hög dignitet men inget mål.

Det blev trots detta Västerås som tog ledningen i matchen genom Lukas Zetterberg. Ett stenhårt inspel mot mål längs förlängda mållinjen från Patrik Parkkonen överraskade målvakten som släppte till en kort retur. Lukas stod perfekt placerad och kunde lyfta in pucken vid bortre stolpen(09:37). Naturligtvis lite slumpartat men inte alls orättvist sett till spelet ute på isen.

Kristianstad tuggade sig in i matchen allt efter tiden gick. Med dryga två minuter kvar fick de lite återbetalning för sin intensitet då Västerås Alexander Lindelöf drog på sig en utvisning för hakning(17:57). Powerplay för gästerna och chanser skapades, av Västerås! Slarvigt spel av gästerna bjöd bland annat Isac Skedung chansen till ett skapligt avslut i spelet med en man mindre på isen.

Med bara sex sekunder kvar av perioden var det dags för Jesper Kokkonen att sätta sig på botbänken för en tripping i mittzonen(19:54). En kollsion där han klippte ena benet på sin motståndare. Spel fem mot tre för gästerna i någon sekund men vunnen tekning av Västerås förhindrade avslut mot Johan Gustafsson och perioden slutade med ledning, 1-0, för hemmalaget. Skott: 5-13

Perioden spelmässigt väldigt jämn där lagen turades om att sätta bra offensivt tryck. När Trevor Cheek drog på sig utvising för en tripping(26:39) fick gästerna än en gång chans till att kvittera. Återigen ett stabilt boxplay av Västerås där man kunde hålla undan ännu en gång i denna spelform för kvällen. Några minuter senare blev det dags för Västerås att prova lyckan i powerplay för andra gången i matchen och då kom 2-0 genom Alexander Lindelöf(30:16). Ett klassiskt "enkelt mål". Skott från blå, skymning framför målvakt(Trevor Cheek) och pucken i mål.

Närmast direkt efter 2-0 bjöd Västerås sina gäster chansen till snabb reducering. Ludvig Jardeskogs enda misstag i matchen då han gav bort pucken till en motståndare som fick fri väg ned mot JG i hemmakassen. JG visade då klass genom att enkelt kliva ut och stänga till. En väldigt viktig räddning. Mål där och gästerna kunde fått onödig energi.

Kristianstad fick till ett riktigt monsterbyte i senare delen av perioden där de verkligen ställde en allvarlig fråga till Västerås försvar. Men denna kväll hade hemmalaget stängt till ordentligt i defensiven och kunde hålla undan för gästernas press. Istället för en välbehövlig reducering till gästerna passade Marcus Bergman på att stänka in 3-0 i slutminuten av perioden. Elegant framspelad av Sakari Salminen(39:06). Skott:11-7

Gästernas intentioner att komma ut för att jaga en snabb reducering kom genast på skam. Slarv i egen zon bjöd plötsligt Jesper Kokkonen ett läge som han elegant förvaltade. Jesper snappade upp pucken, gick rakt mot kassen, där han efter en lång dragning kunde lyfta in en backhand fram till 4-0(40:20).

Blytungt för gästerna men desto roligare för hemmapubliken. Resterande speltid blev av mer akademisk karaktär. Västerås försökte spela av perioden medan Kristianstad kämpade tappert för att nå fram till en första reducering. När Ludvig Jardeskog drog på sig en tvåa för interference(52:44) kunde till slut gästerna få hål på Johan Gustafsson i hemmamålet.

Kristianstad valde att plocka ut sin målvakt, Jörgen Hanneborg, när matchuret stod på 57:30 och gick för ännu en reducering. Av detta blev platt och intet. Västerås kunde enkelt hålla undan och genom Mikael Frycklunds försorg skicka in trissan i den övergivna kassen fram till 5-1 och en efterlängtad trepoängare. Skott: 8-5

** Summering **

En mach som i mångt och mycket var väldigt jämn men denna kväll hittade avsluten plötsligt förbi motståndarmålvakten. När man samtidigt lyckades hålla ihop defensiven blev utgången väldigt lyckosam. Johan Gustafsson längst bak bidrog med en stabil insats.